KlussenKlussen

Hoe ontstop ik afvoer wastafel of gootsteen?

Het is heel normaal voor een afvoer om af en toe verstopt te raken. Hoe u ook uw best doet, het is altijd mogelijk dat haar, zeepproducten of tandpasta ergens een blokkade vormen. Er zijn verschillende manieren waarop u deze verstopping kunt verhelpen en in de meeste gevallen zal u er geen loodgieter bij nodig hebben. Aangezien verstoppingen in de wastafel of gootsteen meestal geen ernstige verstoppingen zijn, kunt u vaak snel weer van uw kraan gebruik maken. De onderstaande stappenplannen en suggesties kunnen u hier vast bij helpen.

In deze kluswijzer:

Wat heeft u nodig?

Allereerst zal u mogelijk een paar benodigdheden moeten aanschaffen. Zoals u beneden zal kunnen lezen zijn er ook een aantal huis-tuin-en-keuken middeltjes waarmee u uw afvoer kunt proberen te ontstoppen, maar in andere gevallen zal dit niet voldoende zijn. Het onderstaande lijstje geeft u een idee van de benodigdheden en de prijzen ervan. U kunt aan de hand van de informatie hier bepalen welke methode u wilt toepassen en wat u daarvoor zal moeten aanschaffen.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Tape €2,50 per rol Ontstopper/plopper €5 per stuk
Emmer €2 per stuk Ontstoppingsveer €10 per stuk
Rioolveer te huur €5 per uur
Waterpomptang €15 per stuk
Chemisch ontstoppingsmiddel €4 per liter

Stap 1: een ontstopper gebruiken

De meeste mensen hebben wel een ontstopper, ook wel plopper, in huis. Dit is een stok met daarop een zuignap waarmee u verstoppingen kunt proberen te verhelpen. Voor deze methode kunt u het volgende stappenplan gebruiken.

 1. Gebruik tape om het overloopgat mee dicht te plakken.
 2. Laat een beetje water in de wasbak staan.
 3. Plaats de zuignap over de afvoer en druk hem in. Het werkt beter als deze een beetje onder water staat.
 4. Als u de zuignap goed afsluitend heeft aan weten te brengen kunt u de plopper een paar keer flink op en neer bewegen. Zorg ervoor dat deze niet losraakt terwijl u dit doet. De druk die zo op de leidingen komt te staan kan de prop losmaken.
 5. Verwijder de plopper en controleer of de verstopping verholpen is. Zo niet, dan probeert u het nog een paar keer. Als de verstopping dan nog steeds aanwezig is, kunt u één van de andere methoden toepassen.

Stap 2: de afvoer schoonmaken

Het is ook mogelijk dat uw afvoer verstopt is bij de sifon. Dit is de beker waar zwaardere materialen worden opgevangen en die u sowieso het beste af en toe even leegt. U vindt hier een stappenplan waarmee u dit kunt uitvoeren.

 1. Pak een emmer en plaats deze onder de sifon.
 2. Doe de ramen open en zorg voor goede ventilatie.
 3. Gebruik een tank om de zwanenhals los te draaien en af te nemen. Overtollig water zal in de emmer terecht komen. Dit kan flink stinken.
 4. Als u alle onderdelen los heeft gemaakt kunt u ze afwassen en schoonmaken. Plaats de sifon en bijbehorende onderdelen terug en controleer of de verstopping verholpen is. Zo niet, dan zit deze dus dieper in de leidingen en kunt u beter een ontstoppingsveer gebruiken.

Stap 3: een ontstoppingsveer gebruiken

Een ontstoppingsveer kunt u aanschaffen of huren. Het is eigenlijk een lange draad met daaraan een hoofd waarmee u de verstopping losmaakt. Als u een ontstoppingsveer gaat gebruiken, dan kunt u het volgende stappenplan gebruiken.

 1. Draai de borgmoer van de ontstoppingsveer los en duw deze zo ver mogelijk uw afvoer in. Houd pas op als u niet meer verder kunt.
 2. Met één hand houdt u de trommel vast en met de andere hand draait u aan de slinger. De veer gaat nu met een draaiende beweging steeds verder de afvoer in en haalt daar alles los wat een verstopping kan veroorzaken.
 3. U kunt dit een paar keer herhalen en controleren. Een ontstoppingsveer is milieuvriendelijk, hygiënisch en zeer effectief.

Stap 4: enkele huis-tuin-en-keuken remedies

Soms zijn de methoden die al jaren lang gebruikt worden voor het ontstoppen van een afvoer de beste en als u nu nog steeds een verstopping heeft, zijn deze zeker de moeite van het proberen waard. Doet u dit in ieder geval voordat u een chemisch middel gaat gebruiken.

 • Coca cola: de bruisende werking van Coca Cola kan helpen uw gootsteen te ontstoppen. U giet een fles de afvoer in en laat het daar een uurtje inwerken. Daarna kunt u controleren of uw verstopping is verholpen.
 • Afwasmiddel: afwasmiddel kan een verzachtende werking hebben en daarmee de verstopping helpen door te spoelen. Giet het afwasmiddel de afvoer in en laat het daar een half uurtje intrekken. Pak een waterkoker met kokend water en giet het over de afvoer.
 • Soda en azijn: als u soda en azijn samenvoegt ontstaat er een chemische bruisreactie. Dit is ideaal voor het schoonhouden en ontstoppen van uw afvoeren. Los een handje soda op in een kopje water en giet dit in uw afvoer. Giet hier direct een kopje azijn overheen en laat dit 15 minuten intrekken. Gebruik weer kokend water om alles goed weg te spoelen.
 • Koffieprut: als laatste kunt u proberen om koffieprut te gebruiken. Dit heeft een schurende werking waarmee u de verstopping soms kunt verhelpen. Giet de koffieprut in uw afvoer en spoel het door met water.

Stap 5: een chemisch ontstoppingsmiddel gebruiken

Als laatste kunt u een chemische ontstopper gebruiken, maar dit is bijzonder slecht voor het milieu. Eigenlijk is het soms daarom ook beter om deze stap over te slaan. Als alle voorgaande methoden niet geholpen hebben is er een grote kans dat alleen een loodgieter u nog kan helpen. Wilt u toch een chemisch ontstoppingsmiddel gebruiken, dan kunt u deze in de meeste supermarkten en bouwmarkten gewoon aanschaffen. Leest u de gebruiksaanwijzing goed door en volg deze. Hopelijk bent u nu eindelijk van uw verstopping verlost.

Vergelijk offertes

Soms heeft u geen keuze en zal u een loodgieter moeten gaan zoeken voor uw verstopte afvoer. Via onze vergelijkingstool en de offertes die u dan krijgt toegestuurd kunt u geld besparen en de beste deal uitkiezen.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen