KlussenKlussen

Hoe buig ik een leiding?

Als u leidingen gaat aanleggen, voor gas, bedrading of voor water, dan is het belangrijk dat deze zo min mogelijk verbindingen heeft. Deze verbindingen zijn namelijk potentiele zwakke plekken en lekkages vinden daar het meeste plaats. Daarnaast kunt u natuurlijk kant en klare bochten aanschaffen voor buizen, maar deze zijn niet altijd geschikt voor uw situatie. Als u koperen buizen gebruikt, dan kunt u deze buigen met een buigijzer en PVC leidingen zijn te buigen met een buigveer. Ook al vergt dit enige oefening, u zal op die manier een leidingstelsel aan kunnen leggen dat exact aansluit bij uw woning en doeleinde. Hier vindt u twee stappenplannen die u kunt volgen als u koperen- of kunststof leidingen wilt buigen.

Wat heeft u nodig?

Ervan uitgaande dat u de materialen zelf al in huis heeft, zal u voor deze klus alleen gereedschap nodig hebben. We hebben deze gereedschappen in de onderste tabel samengevat, inclusief de prijs.

Gereedschappen

Prijs

Rolmaat

15

IJzerzaag

12

Viltstift

2

Duimstok

8

Buigtang huren

7 per dag

Buigveer

8

Zweihaak

10

Pvc buizen buigen met een buigveer

Pvc buizen worden gebruikt voor het trekken van elektriciteitsleidingen of het vervoeren van water. Voor gas zijn deze buizen niet geschikt. U kunt deze heel gemakkelijk buigen met een buigveer, maar houd dan wel rekening met de volgende punten.

 • Het is erg lastig om draden te trekken door leidingen met veel bochten.

 • Het is erg lastig om draden te trekken door scherpe bochten. Ook water ondervindt daar veel weerstand.

 • Gaat u meer dan 3 haakse bochten maken in een elektriciteitsleiding, verbind de leidingen dan met mofjes en laat ze uit meerdere delen bestaan. Dan is het veel makkelijker om de draden eerst te trekken en vervolgens de onderdelen in elkaar te zetten.

Stappenplan pbc buizen buigen met een buigveer

 1. Schuif de buigveer in de pijp en zorg ervoor dat deze met 5 centimeter uitsteekt.

 2. Op de plek waar de buigveer aanwezig is kunt u de pvc buis handmatig buigen.

 3. Als u het juiste resultaat bereikt heeft kunt u de buigveer weer verwijderen door deze te draaien.

Koperen buizen buigen met een buigtang

U kunt een buigtang huren bij de meeste bouwmarkten en dit is de enige manier waarop u koperen buizen goed kunt buigen. De methode is wat ingewikkelder, maar als u hem eenmaal door heeft kunt u allerlei vormen aanbrengen in uw leidingen, zodat ze exact uw pad kunnen volgen. Houd er hier wederom rekening mee dat water bij bochten weerstand tegenkomt, dus een minimum aan bochten is gewenst. Daar staat weer tegenover dat bochten niet snel zullen gaan lekken, terwijl deze kans bij verbindingen wel erg groot is.

Stappenplan koperen buizen buigen met een buigtang

 1. Een haakse bocht maakt u door een markeerstreep te zetten met uw viltstift op de onderkant van de buiggoot van de buigtang.

 2. U bepaalt vervolgens de plaats waarop u de buigtang moet zetten door te kijken naar de lengte van de bocht. Deze meet u vanaf het hart van de buis. Als A de lengte van de bocht is en B is de plaats waar de tang moet komen, dan neemt u A en trekt hier de diameter van de buis van af om B te berekenen. Nu kunt u de juiste positie van de buigtang markeren op de leiding.

 3. U verwijdert het bovenbeen van de tang en schuift de tang over de buis. Als de twee gemarkeerde streepjes op de buis en op de buigtang (gezet bij stap 1 en stap 2) op één lijn liggen komen heeft u de juiste hoogte te pakken.

 4. Buig nu de leiding voorzichtig totdat u 90 graden heeft bereikt. Dit controleert u tussendoor even met een gradendriehoek. Terugbuigen is lastig, dus het is beter om te weinig te buigen dan te veel.

 5. U kunt ook een sprong maken in uw leiding. Dit zijn twee bochten van 45 graden, gemaakt in in twee etappes. De buis loopt dan voor en na de sprong exact evenwijdig. De volgende stappen helpen u hier doorheen.

Tip: voor het maken van een sprong gebruikt u het beste een lang stuk leiding. U maakt deze pas op maat als u de sprong al heeft aangebracht. Het is anders erg lastig om uit te rekenen waar de twee bochten exact moeten komen.

 1. De eerste bocht maakt u op 45 graden. U kunt daar dezelfde methode voor gebruiken als wanneer u een haakse bocht maakt.

 2. Pak uw zweihaak en leg deze langs de bocht en zet het handvat vast.

 3. Pak een duimstok en schuif deze langs het uitstekende deel van het blad van uw zweihaak zodat er een haakse hoek ontstaat.

 4. Meet 10 centimeter en teken dit af op de buis.

 5. Leg uw zweihaak nu langs het rechte deel van uw buis.

 6. Stel het handvat zo in dat deze evenwijdig loopt met het uiteinde van het al gebogen gedeelte van de buis.

 7. Zet de zweihaak vast.

 8. Steek de buis in de buigtang en zorg er wederom voor dat de gemarkeerde streepjes op de buiggoot en op de buis gelijk liggen.

 9. Begin met het buigen van uw buis met de buigtang.

 10. Controleer tussendoor met uw zweihaak of u de juiste hoek al heeft bereikt. Het is de bedoeling dat de uiteinden van de buis evenwijdig lopen met elkaar.

Tip: het buigen van koperen buizen is niet gemakkelijk, zelfs als u hier een buigtang voor gebruikt. Schaf daarom altijd wat extra buismateriaal aan, zodat u als u een foutje maakt niet zonder komt te zitten. Alles wat u niet gebruikt en wat nog in de originele verpakking zit, kunt u naderhand retourneren.

Vergelijk offertes

Het is niet vreemd als u deze werkzaamheden liever overlaat aan een professional. Deze kunnen exact bepalen wat de beste route is voor uw buizen en de buizen mooi op maat snijden en buigen. Gebruik daarom onze vergelijkingstool om offertes op te vragen bij betrouwbare specialisten en u kunt uzelf veel geld en moeite besparen.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen