KlussenKlussen

Loodgieter offerte aanvragen, waar let u op?

Als u de hulp van een loodgieter nodig heeft, dan wilt u natuurlijk dat deze persoon vakkundig is en kwaliteit levert. Bij loodgietersklusjes kan veel misgaan en het laatste waar u op zit te wachten is een lekkage naderhand of een defect onderdeel. De beste manier om een goede loodgieter te vinden is door een vergelijking te maken van de specialisten uit uw regio. Dit doet u door offertes op te vragen en deze vervolgens naast elkaar te leggen. Als u een dergelijk marktonderzoek gaat uitvoeren, dan is het belangrijk dat u op de juiste aandachtspunten let. Hier kunt u lezen welke dit zijn.

In deze kluswijzer:

Geef complete informatie

Het is erg belangrijk dat u de loodgieters exacte en complete informatie verschaft. Hoe beter u een omschrijving kunt geven van uw klus, hoe preciezer de offertes zullen zijn. Het is de bedoeling dat u offertes ontvangt voor dezelfde werkzaamheden en voor alle werkzaamheden die u in gedachten heeft. Alleen dan weet u zeker dat u de bedragen en voordellen te zien krijgt die u uiteindelijk ook echt zal betalen en ontvangen.

De inhoud van de offerte

Als u exact bent, dan kan de loodgieter ook exact zijn. Accepteer daarom nooit onduidelijke offertes of offertes die niet compleet zijn. Als u twijfelt, gaat u dan altijd terug naar de loodgieter en vraag om verduidelijking. Een goede offerte bevat minstens de volgende punten.

  • Geldigheidsdatum: een offerte kan niet oneindig geldig zijn. Dan zou u deze theoretisch 5 jaar kunnen bewaren en dan pas kunnen gebruiken. Elke offerte heeft een geldigheidsdatum en meestal zijn dit twee of drie weken.
  • Administratieve informatie: een offerte dient alle administratieve informatie van de loodgieter te bevatten, dus de adresgegevens, contactgegevens, het KvK nummer et cetera.
  • Duidelijke omschrijving: een goede offerte bevat een duidelijke omschrijving van de voorgestelde werkzaamheden. Controleer of de loodgieter hier niets is vergeten.
  • Financiële informatie: de loodgieter geeft de kosten voor de werkzaamheden en geeft ook aan hoe deze tot stand zijn gekomen. Wat betaalt u voor de materialen, voor de arbeidskosten en voor de belasting? Controleer of extra uitgaven zoals voorrijkosten en machinehuur ook zijn meegeteld. Het is de bedoeling dat de financiële informatie compleet is en dat dit het bedrag weerspiegelt dat u uiteindelijk ook zal moeten betalen.
  • Extra informatie (optioneel): de loodgieter kan besluiten om de extra informatie toe te voegen, maar dit is niet per definitie nodig. Toch kan het handig zijn voor u als u op de offerte al kunt zien welke keurmerken een loodgieter mag voeren, bijvoorbeeld, en wat de garantieregeling is die u ontvangt.

Vakmanschap en kwaliteit van de loodgieter en de materialen

Verder is het belangrijk om een beetje verder te kijken dan naar de financiële informatie alleen en ook te zien wat de verschillende kwaliteiten zijn van de loodgieters. Een bewijs van vakmanschap kunt u gemakkelijk krijgen door de keurmerken na te trekken. Ook kunt u kijken of de loodgieter is aangesloten bij een bepaalde vakvereniging. Een loodgieter die deze twee kenmerken kan laten zien heeft meerdere malen aangetoond aan de eisen van het keurmerk en de vakvereniging te voldoen. Deze hebben vaak te maken met veiligheid, betrouwbaarheid, vakmanschap en kwaliteit. U kunt dan op zoek gaan naar de volgende vermeldingen.

  • Het KOMO-keurmerk voor bouwbedrijven en de materialen die ze gebruiken.
  • Het KIWA-keurmerk voor loodgieters en de materialen die ze gebruiken.
  • Het BouwGarant keurmerk voor bedrijven werkzaam in de bouw.
  • De vakverenigingen KvINL, SEI, Uneto-VNI of KBI.

De voorgestelde diensten

Wat stelt de loodgieter in de offerte voor om te doen voor het geld dat gevraagd wordt? Het is erg belangrijk dat de prijs in verhouding is met wat u ervoor terugkrijgt. Soms is het daarom beter om een wat duurdere loodgieter aan te nemen, omdat deze voor u een stapje verder gaat en diensten voorstelt uit te voeren die de andere loodgieters niet voorstellen. Kiest u enkel voor de goedkoopste loodgieter, dan is er een kans dat u een geweldig aanbod misloopt alleen omdat u niet de moeite heeft genomen om verder te kijken dan de prijs alleen.

Bekijk ook de garantieregeling en de nazorg

Als laatste is het ook niet verkeerd om de garantieregelingen van de loodgieters even naast elkaar te leggen. Het is niet de bedoeling dat er een probleem ontstaat en dat deze niet kosteloos kan worden rechtgezet. Een goede garantieregeling geeft daarnaast ook aan dat de loodgieter zelfverzekerd is over het werk dat deze levert. Anders zouden ze er uiteraard ook niet garant voor staan. Vergeet niet dat u ook nadat de werkzaamheden zijn afgerond een klant blijft van de loodgieter. U heeft een garantieregeling lopen, kunt een onderhoudscontract afsluiten of besluiten de loodgieter vaker te gebruiken.

Tip: kijk niet alleen naar de lengte van de garantieregeling, maar ook naar de inhoud. Soms is een korte garantieregeling beter, omdat deze een veel bredere dekking heeft en er meer onder valt.

Vergelijk offertes

Door complete offertes op te vragen en al deze punten met elkaar te vergelijken weet u zeker dat u een grondig marktonderzoek doet. Via onze vergelijkingstool kunt u ook aan deze informatie komen en wij kunnen u offertes aanleveren van betrouwbare en vakkundige loodgieters.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen