Het plaatsen van een buitenkraan

In de zomermaanden en bij het wassen van je auto is er niets zo hinderlijk als het gerommel met een tuinslang wanneer je buiten water nodig hebt. Het is dan ook goed om vooraf te kijken of je zelf een buitenkraan kan plaatsen bij je huis. We keken naar de stappen voor een buitenkraan. Daarnaast keken we naar de kosten van een loodgieter om deze klus bij jou uit te voeren.

De prijs van een loodgieter

We keken voor je naar de kosten van een loodgieter. Men stuurde ons de volgende prijsopgaven:

Welke post staat er op de offerte Wat houdt het in Hoe is het berekend Wat is de prijs
Uurloon Het tarief per uur van de loodgieter Prijs per uur, doorgaans met een minimum van 2 uur Tussen 45 en 50 euro
Voorrijkosten Prijs voor het inplannen en klaarmaken van de werkplek Prijs vast Vanaf 50 euro
Materiaalkosten De prijs van de gebruikte materialen door de loodgieter Prijs is doorberekend na inkoop.

Materiaal wat je nodig hebt

  • De juiste maat pluggen voor in steen
  • Schroeven
  • Materiaal voor waterleiding
  • Een muurplaat
  • Een kraan voor buiten
  • Koppelstukken
  • Een rol teflon tape
  • Een stopkraan

Voor je aan het werk gaat

Bij het plaatsen van een buitenkraan is het zaak dat je aandacht besteedt aan het voorwerk. Je moet vooraf goed bedenken waar je de kraan wil gaan plaatsen. Deze moet namelijk in de buurt van een bestaande waterleiding met koud water komen te zitten. Dat is de plek waar je het gaat aftappen. Vaak kan je het beste in de buurt van de hoofdleiding bij de meterkast gaan werken. Denk er wel aan dat er in de buurt van dat punt een buitenmuur moet zitten.

Tip: denk aan je veiligheid. Ga je werken aan een klus waar stroom en water aan te pas komen, denk dan aan je eigen veiligheid. Werk je in een kruipruimte, denk er dan aan dat je een goede verlichting hebt. Houd altijd een achterwacht voor een noodsituatie. Zorg ervoor dat je niet zelf met een elektrisch stuk gereedschap in een natte kruipruimte gaat werken.

De aftakking van een buitenkraan moet je altijd achter de hoofdkraan maken. Kies voor een kraan waarbij de leiding rechtstreeks de muur in trekt of een kraan waabij de leiding langs de muur naar beneden wijst. De schroefgaten voor de kraan teken je allereerst voor op de muur. Je boort de gaten voor en plaatst de pluggen. Een muurplaat kan je nu alvast op de muur vastschroeven.

Stap 2: boren door de muur heen

Hierbij heb je een paar mogelijkheden.

  • Bij een kraan die een rechte leiding heeft en die door een spouwmuur moet. Zorg ervoor dat je recht door de spouwmuur heen boort. Heeft de kraan een leiding die naar onderen gaat, zorg er dan voor dat je de leiding minstens 15 centimeter naar beneden legt alvorens deze de muur in gaat. Trek een lijn die waterpas loopt en ga met een boor van 18mm door de muur heen. Werk – om je muur te beschermen – altijd van buiten naar binnen. Het voorkomt dat de stenen van de buitenmuur gaan brokkelen. Denk aan leidingen die al door eerdere werkzaamheden in de muur zaten.
  • Bij een leiding die vanuit de kruipruimte komt. Maak eerst een kuil tot je op de hoogte van de kruipruimte zit. Ga met een boor van 18 millimeter van buitenaf schuin door je fundering heen tot je in de kruipruimte bent.

Stap 3: het aansluiten van de leidingen

Voor je gaat werken draai je eerst de hoofdkraan dicht. De plek waar je een aftakking gaat aanleggen moet je echt achter de hoofdkraan maken. Bij een benedenhoek zonder achtergrond; kijk naar de hoofdkraan die op de leiding zit die de muur uit komt. Op het hoogst gelegen deel van jouw huis zet je een kraan open. De aftapper zet je nu bij de hoofdkraan open. Laat de leidingen allemaal leeglopen. Zorg ervoor dat je de T-koppeling bij de waterleiding houdt. Teken af wat voor deel moet worden uitgesneden. Daarbij houd je wel rekening met het feit dat je de pijp naar allebei de kanten voldoende in de koppeling kan steken. Met een pijpensnijder verwijder je het stukje waterleiding. De moeren draai je van de koppeling af en je schuift de moeren over de waterleiding. De knelringen plaats je nu en daarna plaats je de koppeling. De pijpen moeten goed ver in de koppeling steken voor je verder taat. Daarna draai je de moeren weer aan. Zorg ervoor dat je ze niet te ver doordraait.Ze moeten gewoon goed stevig vast zitten.

Stap 4: de waterleiding aankoppelen

Neem een stuk koperen waterleiding wat je op de T-koppeling aansluiten. De stopkraan monteer je nu op de leiding met een aftapper. Kijk naar de stroomrichting die vermeld staat op de stopkraan. Denk eraan dat de pijl wijst in de stroomrichting van het water in jouw huis. De leiding bouw je nu verder op met koppelingen en buigijzer tot je bij de plek van de muurplaat bent aangekomen.

Stap 5: plaats de kraan

Volgens de gebruiksaanwijzing plaats je nu de kraan. Is het een plek waar je ook spullen wil afspoelen dan kan je kiezen om een spoelbak onder de kraan aan te brengen.

Toch een professional inhuren

Zie je deze stappen niet zitten en huur je liever een professional in, dan vraag je eerst offertes op. Je wil immers niet teveel betalen voor de dienstverlening. Die offertes vraag je op met onderstaande button. Je ontvangt er gelijk meerdere om te vergelijken. Het levert je een direct voordeel op wat wel kan oplopen tot 20 procent.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen