KlussenKlussen

Doucheslang monteren

Een nieuwe douche in een bestaande doucheruimte is een klus die je als particulier prima zelf kan uitvoeren. Je moet er dan wel aan denken dat je werkt aan de hand van een stappenplan. We hebben voor het aanleggen van een nieuwe douche – en dus ook de doucheslang – een stappeplan opgesteld.

Wat kost het om iemand in te huren

besluit je om niet zelf de douche te installeren maar een loodgieter in te huren, dan ben je ongeveer de volgende bedragen kwijt:

Wat voor product of dienst ga je kopen Wat zit er bij de prijs in Hoe komt de prijs tot stand Wat is de prijs die je betaalt
Een loodgieter Arbeidsloon, gebruik van gerei en BTW Prijs is per uur, minimaal afname is 2 uur Tussen 55 en 60 euro
Een doucheset Materiaal en BTW Prijs is per pakket, minimale prijs is basic Vanaf 60 euro

Stap 1: Een goede voorbereiding is het halve werk

Voor je een doucheset gaat installeren spoel je eerst de waterleidingen door. Zo verwijder je vervuiling zoals bijvoorbeeld zand uit de leiding. Je voorkomt ook dat er een beschadiging aan je kraan kan ontstaan. Kijk vooraf goed of de toevoer van warm water links en de aanvoer van koud water rechts zit. Is dit niet zo, ga dan niet verder werken maar schakel een professionele installateur in. De onderdelen onderdelen leg je klaar en het gereedschap leg je ook neer in de omgeving van jouw aansluiting zodat je alles vanaf je werkplek bij de hand hebt. De watertoevoer doe je dicht. Daarna haal je de oude doucheset weg.

Stap 2: de rozetten plaatsen

Kijk goed naar de afstand die zit tussen de plek van de toevoer van het water en jouw plafond. Er moet een minimale afstand van 119 centimeter zijn. De S-koppelingen schroef je in de muur. Ze moeten daarna nog ongeveer 42 millimeter uitsteken. De rozetten schroef je nu op de wand.

Stap 3: de thermostaatkraan plaatsen

Denk eraan dat de hartafstand tussen de beide rozetten 150 millimeter moet zijn. Daarnaast moeten ze uiteraard waterpas zijn. Wanneer het nodig is pas je dit nog aan voor je verder werkt. De thermostaatkraan plaats je volgens de gebruiksaanwijzing waarbij je deze stevig vast draait. Daarna verwijder je de kraan van de muur. De diepte tussen de S-koppelingen en de muur noteer je.

Stap 4: het installeren van de thermostaatkraan

Het schroefdraad van de S-koppelingen tape je in met teflon tape. Dat doe je in de richting van de schroefdraad. De S koppelingen draai je nu vast met een steeksleutel van 22 millimeter. Je past ze zo aan dat er een hartafstand van 150 millimeter ontstaat. De diepte moet gelijk zijn aan de diepte die je eerder noteerde. De horizontale positie controleer je nogmaals met een waterpas. Nu plaats je tussen de muur en de S-koppelingen een siliconendichting.

Stap 5: de kraan aansluiten

De rozetten schroef je op de S-koppelingen. Vervolgens haal je de rode en blauwe dop van de kraan af. De filters moeten goed zijn geplaatst. Dat doe je met de bolle kant naar binnen wijzend. De kraan zet je nu op de S-koppelingen waarbij je geen extra tape toevoegt. De meoeren draai je nu aan met een steeksleutel van 32 millimeter. Met een waterpas controleer je de juiste positie van de kraan. Als het nodig is pas je deze aan. Voor je de wateraanvoer weer aanzet loop je het geheel eerst na op lekken.

Stap 6: de glijstang plaatsen

Je plaatst de glijstang nu op de thermostaatkraan. De muurplaat zet je op de bovenste beugel van de glijstang neer, en je installeert de platte kant naar omlaag. Je controleert of de glijstang goed waterpas verticaal staat.

Stap 7: de glijstang monteren

Met een potlood geef je aan waar de gaten moeten worden geboord. De glijstang verwijder je nu weer. Met een 6 millimeter boor, geschikt voor jouw muur, boor je nu drie gaten. Die gaten vul je met een siliconenmiddel. De pluggen die zijn mee geleverd plaats je. De flexibele dichting plaats je nu rond de muurplaat en daarbij plaats je de vlakke dichting tussen de badkamermuur en de muurplaat. De rozet plaats je op de muurplaat, en de de glijstang plaats je weer terug op de thermostaatkraan. De glijstang druk je nu op de muurplaat en met een 3 millimeter inbussleutel maak je deze vast.

Stap 8: het installeren van de hoofddouche

De douchearm monteer je op de glijstang. Met de hulp van een 2,5 millimeter stelschroef stel je het geheel in. De volgorde om te werken is als volgt:

  • Filter naar beneden plaatsen
  • De rode dichting in de hoofddouche plaatsen
  • De hoofddouche op de douchearm plaatsen
  • De werking controleren.

Stap 9: het afstellen van de thermostaatkraan

Draai allereerst de temperatuurgreep tot 38 graden celsius. Dit is de blokkering. Kijk of de watertemperatuur klopt. Is het water 38 graden dan kan je door gaan. Moet je de temperatuur wel aanpassen, dan haal je het afdekkapje van de greep los. Dit doe je met een platte kleine schroevendraaier. De schroef draai je nu los en de greep verwijder je. Nu laat je het water stromen. De temperatuur pas je aan via de gekartelde knop in de kraan. Je draait deze tot het water inderdaad 38 graden celsius is. De greep zet je nu terug waarbij de markering wederop op de 38 graden staat. Daarna schroef je de greep vast en het afdekkapje schroef je terug.

Stap 10: het installeren van de handdouche

De dichting in de douchestang moet correct geplaatst zijn. Vervolgens schroef je het uiteinde ervan in de kraan. Het smalste uiteinde van de slang draai je nu vast aan de kraan. Het breedste eind van de slang plaats je aan de handdouche. De thermostaatkraan, handdouche en hoofddouche controleer je nu. Ze moeten goed werken.

Toch liever met hulp

Gaat het vervangen van een douche jou net wat te ver, dan schakel je een professional in om deze klus uit te voeren. Je vraagt dan eerst offertes op. Die vraag je op met onderstaande button. Het goede vergelijken van offertes kan jou een voordeel oplopend tot 20 procent opleveren.

 

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen