KlussenKlussen

Hangtoilet plaatsen

Steeds meer mensen kiezen voor een hangtoilet. Dat komt doordat deze ten opzichte van een staand toilet vele voordelen heeft. Zo lijkt de ruimte automatisch groter met een zwevend toilet en is deze gemakkelijker schoon te maken omdat u er gewoon onderdoor kunt dweilen. Een hangtoilet kunt u ook zelf plaatsen en ook al is dit niet heel gemakkelijk, met een beetje kluservaring en ons onderstaande stappenplan komt u er vast.

Wat heeft u nodig?

Een goede voorbereiding is ook hier essentieel en dat begint bij een bezoek aan de bouwmarkt. Bekijk de onderstaande tabel met de materialen en gereedschappen die u nodig heeft en schaf aan wat u nog niet bezit.

Materialen: de toiletpot, de toiletzitting, het bedieningspaneel, reservoir, aansluitmateriaal voor afvoerbuis, gasbetonblokken en blokkenlijm, PVC-lijm, knelfittingen, pluggen, muurplaat, waterleidingbuis, gipsplaatschroeven (35 mm), schroeven, schuurpapier, spijkerpluggen, stopkraan, tegels en lijm, paskruisjes, snijder, voegmiddel en kam, vuren balkjes, afbouwplaat, zadeltjes.

Gereedschap: voormachine, hand-, ijzer- en beugelzaag, hamer, hobbymes, schroevendraaier, steeksleutels, diverse steenboren, potlood, waterpomptang, waterpas, pijpensnijder.

Tip: veel gereedschap kunt u ook huren. Voor een paar euro per dag kunt u dan een apparaat gebruiken dat u simpelweg weer terugbrengt. Zo hoeft u geen geld uit te geven aan gereedschap dat u mogelijk nooit weer gebruikt.

Stap 1: de voorbereiding

Allereerst moet u uw toilet voorbereiden op de nieuwe situatie. Dat betekent dat u al het water afsluit, dat u het toilet doorspoelt totdat het reservoir leeg is en deze verwijdert. Nu moet u bepalen waar uw nieuwe toilet moet komen te hangen. U heeft dan een afvoer in de muur nodig en niet in de vloer en u heeft een waterleiding nodig die bij het reservoir uitkomt. Is dit nog niet aanwezig, dan zal u er zorg voor moeten dragen dat de afvoer en de leiding op de juiste plek komen..

Stap 2: het frame monteren

Nu moet u bepalen hoe hoog het toilet moet komen te hangen en wat de inbouwdiepte moet worden. U kunt het frame vervolgens zo instellen dat deze de juiste diepte krijgt. Vervolgens zet u het frame tegen de muur en tekent u de plaatsen af waar geboord moet worden. Deze gaten boort u en u plaatst de pluggen. Voordat u het frame bevestigd plaatst u hier de afvoerbocht in. Deze is als het goed is meegeleverd. Nu kunt u het frame aan de muur vastschroeven met de bouten die zijn meegeleverd.

Stap 3: diverse onderdelen bevestigen

Met het frame op zijn plaats kunt u de afvoerbocht definitief vastzetten, kunt u de hoekstopkraan plaatsen en kunt u deze aansluiten op de waterleiding. Vervolgens plaatst u de draadeinden op de twee gaten binnen in het frame. Hier komt zo meteen het toilet op te hangen. Ook dekt u het reservoir en de afvoer af. Hier zijn doppen en piepschuimen sjablonen voor meegeleverd.

Stap 4: het reservoir wegwerken

Nu kunt u het frame en de rest van het toilet wegwerken in de muur. Hiervoor gebruikt u een frontplaat die u tussen de muur en het toilet bevestigd. De beste manier om dit te doen is door hier balkjes voor te gebruiken waar u de frontplaat gemakkelijk tegen aan schroeft. Zorg ervoor dat de gaten op de juiste plek zitten en dat de afvoer, draadeinden, het bedieningspaneel en de valpijp hier gewoon doorheen kunnen. Sommige hangtoiletten worden met een tekenmal geleverd waarna u ze met een decoupeerzaag kunt zagen.

Tip: de frontplaat kunt u het beste zelf op maat maken, omdat geen toilet hetzelfde is. U gebruikt hier dan het beste een watervaste gipsplaat, een watervast multiplex of een fermacell plaat voor.

Stap 5: tegelen en voegen

Met de frontplaat op zijn plek kunt u deze gaan tegelen en voegen. Als het goed is, is het frame nu netjes weggewerkt en ziet u alleen nog de leidingen, de bediening en de bevestiginspennen voor het toilet uit de muur steken.

Stap 6: het toilet ophangen

U kunt nu de doppen van de pijp en de afvoer verwijderen. Als het goed is vindt u in de verpakking ook een paar aansluitstukken en deze dient u zo ver mogelijk in de afvoerbocht en valpijp te drukken. U kunt de buizen aftekenen tegen de tegels en deze op maat zagen. Nu kunt u de afvoerbocht en de valpijp in het frame plaatsen. De toiletpot hangt u vervolgens in de daarvoor bestemde draadeinden.

Tip: breng tussen het toilet en de muur een stuk isolatiemat aan. Dit brengt u op maat door het toilet op de grond te plaatsen en de mat in de juiste vorm te knippen.

Stap 7: de afwerking

Controleer of het toilet waterpas hangt en spoel het een keer door om te zien of alles werkt. Kijk dan goed of er geen sprake is van lekkage. Als u er zeker van bent dat alles goed is gegaan kunt u de moeren aanbrengen en het toilet vastschroeven. Ook kunt u de randen tussen het toilet en de tegels afkitten. Nu is het tijd om het bedieningspaneel te installeren en om de toiletzitting te bevestigen. Uw hangtoilet is klaar.

Vergelijk offertes

Bent u van plan een hangtoilet te plaatsen? Dan kunt u hier achterhalen hoeveel u hiervoor betaalt als u het uitbesteedt aan een specialist. Met onze vergelijkingstool vraagt u snel een aantal vrijblijvende offertes aan. Daarmee kunt u besparen en kunt u besluiten of u de klus zelf wilt uitvoeren of dat u deze wilt uitbesteden.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen