Douchecabine plaatsen

Met een goede douchecabine creëert u een plek waar u heerlijk in alle rust kunt douchen zonder dat de rest van de badkamer nat wordt. Er zijn een groot aantal verschillende soorten douchecabines met verschillende afmetingen en verschillende instap manieren. U kunt losse douchedeuren monteren tussen twee muurtjes, u kunt douchewanden kopen met een metalen frame en u kunt ze dan op de douchebak of op de vloer monteren. Er zijn ronde, vierkante, driehoekige en rechthoekige douchecabines. Wat ook uw soort douchecabine, met het onderstaande stappenplan kunt u deze zelf plaatsen.

Wat heeft u nodig?

Het begint allemaal met een bezoekje aan de bouwmarkt. U kunt de onderstaande tabel met gereedschappen en materialen gebruiken voor het samenstellen van uw boodschappenlijstje. Ook hebben we er de gemiddelde prijzen bijgevoegd.

Materiaal Prijs Gereedschap Prijs
Douchecabine €400 Boormachine €100 per stuk
Sanitairkit €6,50 per bus Steenboor 6 mm €3 per stuk
Schroeven 6 cm €10 voor 50 Hamer €10 per stuk
Pluggen 6mm €3 voor 50 Rolmaat €5 per stuk
Waterpas €20 per stuk
Kitpistool €10 per stuk
Schroevendraaier €10 per stuk
Potlood €0,75 per stuk

Tip: koop altijd meer materiaal en gereedschap in dan u verwacht nodig te hebben. Het is niet de bedoeling dat u tijdens het klussen zonder komt te zitten. Als u de ongeopende verpakkingen en het bonnetje binnen 30 dagen terugbrengt naar de bouwmarkt, dan krijgt u gewoon uw geld terug.

Stap 1: plaatsing op de muur tekenen

Allereerst moet u bepalen waar de douchecabine aan de muur bevestigd moet worden. Dit doet u door van de twee wanden van de douchebak die niet aan de muur grenzen het middelpunt te bepalen. Dit is het middelpunt van de smalle zijde en niet van de lange zijde. U tekent met gebruik van een waterpas een loodrechte lijn op de muur van dit middelpunt naar boven.

Stap 2: gaten boren

Als het goed is wordt uw douchecabine met muurprofielen geleverd. Als deze een afdichtrubber bevatten verwijdert u dit eerst. Vervolgens plaatst u deze profielen midden op de lijn die u getekend heeft. Hebben uw muurprofielen boorgaten, dan tekent u die gemakkelijk op de muur. Heeft u profiel geen schroefgaten, dan maakt u deze zelf. U plaatst dan de eerste schroef op 15 centimeter van de onderkant en vervolgens verdeelt u 4 schroeven evenredig over de rest van het profiel. Met uw steenboor brengt u de schroefgaten aan in de muur en daar doet u vervolgens de pluggen in.

Tip: als u in tegels boort kan de boor gemakkelijk wegglijden. Dit voorkomt u door van tevoren een klein putje in de tegel te maken, bijvoorbeeld met een hamer en een spijker.

Stap 3: de profielen plaatsen

Nu kunt u de muurprofielen aan de wand bevestigen. Het beste brengt u achter de profielen een beetje sanitairkit aan, voordat u de schroeven plaatst. Schroef de wandprofielen goed vast. Vervolgens plaatst u de afdichtrubbers weer in de profielen.

Stap 4: de douchewanden plaatsen

U plaatst de hoekprofielen aan de douchewanden en schroeft deze losjes vast. Vervolgens zet u de douchewand en/of schuifdeuren voorzichtig in de muurprofielen. Het gehele frame schroeft u vast, maar ook nog steeds losjes.

Stap 5: alles goed bevestigen

Als u tevreden bent over de plaatsing kunt u alle schroeven één voor één goed vastdraaien totdat de douchecabine stevig bevestigd is. Als er afsluitdoppen zijn meegeleverd, kunt u deze bevestigen aan de bovenkant van de profielen. Deze zorgen ervoor dat er geen water in kan komen.

Stap 6: de afwerking

Als laatste kit u de randen die vast zitten nog even vast met sanitairkit. U kunt de douchecabine gebruiken nadat deze kit volledig is gedroogd.

Tip: als u een douchecabine aanschaft, neem dan een exemplaar met ‘Magic Glass’. Deze bevatten glas dat minder snel kalkaanslag zal vertonen.

De douchecabine zelf installeren of uitbesteden?

Uit onderstaand stappenplan kunt u zien dat het plaatsen van een douchecabine niet erg moeilijk is. Het enige waar u rekening mee moet houden is dat u de gaten op de juiste plek boort en dat de cabine waterpas en loodrecht wordt geplaatst. Er zijn echter een groot aantal verschillende soorten douchecabines en het is goed mogelijk dat uw exemplaar ingewikkelder of uitgebreider is. U kunt het laten plaatsen van een douchecabine uiteraard ook uitbesteden. Hiervoor betaalt u gemiddeld ongeveer €35 per uur. Een vakman kan hier met een halve dag mee klaar zijn, dus voor minder dan €150 hoeft u zelf niet met een boor in de weer. Het is aan u om te bepalen of u dit zelf wilt doen of dat u hier een vakman voor in wilt schakelen. De keuze wordt volledig bepaald door uw doe-het-zelf kennis, uw budget en ook door hoeveel tijd u ter beschikking heeft.

Vergelijk offertes

Wilt u een douchecabine laten plaatsen door een vakman? Dan wilt u vast geld besparen zonder in te leveren op de kwaliteit. Met onze vergelijkingstool bereikt u in één keer meerdere betrouwbare monteurs uit uw omgeving. Geef uw opdracht duidelijk door en u ontvangt snel een aantal offertes waarmee u vast een geschikte kandidaat kunt aanwijzen.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen