Afvoer wasmachine

Een nieuwe wasmachine moet worden aangesloten op een aan- en een afvoer. Deze zorgen ervoor dat de wasmachine water kan ontvangen en dat het water dat verwijderd wordt probleemloos kan worden afgevoerd. Het is verstandig om goed na te denken over de plaats van je wasmachine, zodat je het zo gemakkelijk mogelijk maakt om deze aan te sluiten. Lees hier verder over het plaatsen en aansluiten van je wasmachine.

Een goede plek vinden

Het eerste wat je doet is bepalen waar je de wasmachine wilt plaatsen. Dit moet een plek zijn waar de wasmachine niet in de weg staat. Tegelijkertijd heeft deze elektriciteit en water nodig. Een stopcontact dus, en een aan- en afvoer punt. Zijn deze niet aanwezig, dan zal je een andere plaatsing moeten overwegen of je moet de leidingen eerst doortrekken. Heb je een bijkeuken, dan is dit voor veel mensen de ideale plaats voor de wasmachine. Bij anderen staat deze bijvoorbeeld in de badkamer, in de schuur of in de keuken. Vergeet niet dat wasmachines erg luidruchtig kunnen zijn. Het is dus geen goed idee om deze in de buurt van de slaapkamer, werkkamer of studeerkamer te zetten in verband met geluidsoverlast.

Enkele aandachtspunten bij het aansluiten van de wasmachine

Nu je de plaatsing hebt bepaald, kun je de wasmachine aansluiten. Dit is een vrij simpele klus, maar het is wel verstandig om de volgende punten in acht te nemen.

  • Gebruik een sifon: het is mogelijk om de afvoerpijp direct naar de afvoer te leiden, maar het is beter om hier een sifon tussen te plaatsen. Deze vangt namelijk afval en vuil op. Daarnaast staat er altijd wat water in de sifon, wat betekent dat nare luchtjes uit je leidingen worden geblokkeerd.
  • Wasmachine in de badkamer: ga je de wasmachine in de badkamer plaatsen, dan zijn er enkele zaken waarmee je rekening moet houden. Deze hebben voornamelijk te maken met veiligheid en de mogelijkheid te douchen of een bad te nemen terwijl de wasmachine aan staat. Plaats de wasmachine daarom altijd in zone 3, gebruik een trekschakelaar en een 3 aderige bedrading. Zorg ervoor dat deze trekschakelaar een waterdichte afsluitdop heeft.

Stappenplan wasmachine aansluiten

Ben je je bewust van de bovenstaande aandachtspunten, dan kun je de wasmachine gaan aansluiten op de af- en aanvoer van het water. Dit is vrij simpel te doen en als het goed is worden alle materialen die je daarvoor nodig hebt geleverd bij de machine. Je hebt dan een aanvoer- en een afvoerdarm nodig, een sifon, een steunbeugel voor aan de muur en schroeven en pluggen om deze mee vast te zetten. Het gereedschap dat je nodig hebt is een boormachine. Heb je dit allemaal bij de hand, dan kun je het onderstaande stappenplan gebruiken.

  1. Plaats de sifon op de afvoerbuis en draai de wartelmoer stevig vast. De sifon bij wasmachines staat meestal rechtop en de afvoer gaat dan meestal de vloer in. Is dit niet zo, dan kun je de pijp zelf met beugels tegen de muur bevestigen en alles op zijn plek zetten.
  2. Plaats de afvoerslang in de bovenkant van de sifon en draai deze vast.
  3. Pak de steunbeugel en hang deze tegen de muur achter de wasmachine.
  4. Klik de afvoerslang in de beugel en bevestig het andere eind aan de wasmachine.
  5. Bevestig de aanvoerslang van de wasmachine met de ene kant aan de kraan en met de andere kant aan de wasmachine.
  6. Doe de stekker in het stopcontact, draai de kraan open en neem de wasmachine in gebruik. Controleer de eerste paar keren tijdens het wassen even of er geen lekkages ontstaan rondom de koppelingen.

Wat te doen als de afvoer van je wasmachine verstopt is?

Natuurlijk is het altijd mogelijk dat je afvoer verstopt raakt. Dat zien je dan bijvoorbeeld aan lekkage rondom de wasmachine of doordat er water achterblijft in de trommel nadat de cyclus is afgelopen. Je kunt deze verstoppingen vrij gemakkelijk verhelpen en hier hoef je niet altijd direct een dure loodgieter voor in te schakelen. In de meeste gevallen kun je deze gewoon verhelpen door de sifon te verwijderen en de leidingen goed schoon te spoelen met kokend water. Plaats dan altijd wel een emmer onder de sifon voordat je deze losdraait, zodat het water en het vuil dat zich in de sifon bevindt kunnen worden opgevangen. Lukt het niet om de afvoer te ontstoppen met kokend water, dan kun je dit proberen met soda en azijn. Los een handje soda op in een kopje water en giet dit de afvoer in. Dit volg je op met een kopje azijn. De bruisende reactie kan de verstopping verhelpen. Giet daarna kokend water door de afvoer om alles uit te spoelen. Heeft dit ook geen effect, dan kun je een ontstoppingsveer proberen. Deze kun je huren, maar ze zijn ook niet erg duur in de aanschaf. Is de verstopping dan nog niet verholpen, dan is het tijd om een loodgieter in te schakelen.

Vergelijk offertes

Heb jij problemen met de afvoer van je wasmachine en wil je een loodgieter gebruiken om deze aan te sluiten of te ontstoppen? Vraag dan via onze vergelijkingstool direct een aantal vrijblijvende offertes op bij vakkundige loodgieters uit jouw omgeving. Je kunt je aanvraag binnen een paar minuten indienen en uit de offertes die je ontvangt kies je de beste loosgieter en de scherpste prijs.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen