Hoe soldeer ik een gasleiding of waterleiding?

Als u een gasleiding of een waterleiding wilt aanleggen, dan moet deze natuurlijk geen lekkages bevatten. Voor dit soort klussen wordt vaak gebruik gemaakt van koperen buizen, omdat deze gemakkelijk op maat te brengen zijn en dus in elke situatie kunnen worden toegepast. Toch zal u op bepaalde plaatsen een verbinding moeten maken tussen verschillende koperen buizen, met een kraan of door een aftakking aan te brengen. Hiervoor kunt u dan soldeer verbindingen gebruiken. Als u van plan bent deze werkzaamheden zelf uit te gaan voeren, dan kunt u daar het onderstaande stappenplan voor gebruiken.

Wat heeft u nodig?

Allereerst zal u uiteraard het één en ander aan gereedschappen en materialen moeten gaan aanschaffen. Sommige hiervan heeft u misschien al in huis en voor andere brengt u een bezoekje aan uw bouwmarkt. We gaan ervan uit dat u zelf de buizen en de verbindingsstukken al heeft, omdat wat u nodig heeft volledig afhankelijk is van uw situatie. Het onderstaande overzicht geeft aan welke materialen en gereedschappen verder gebruikt worden bij het aanbrengen van een soldeerverbinding, inclusief de prijs.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Soldeertin €10 per rol Fijn schuurpapier €2 voor 4 vellen
Soldeerpasta S39 €4 IJzerzaag €12
IJzervijl €8
Pijpensnijder €10
Pijpenbuigtang huren €7 per dag
Waterpomptang €15
Gasbrander €30

Tip: als u koperen buizen en koppelingen inkoopt, schaf dan altijd wat meer aan dan u denkt nodig te hebben. De verpakkingen die u uiteindelijk niet opent kunt u gewoon retourneren naar de bouwmarkt. Dat is beter dan dat u er tijdens de werkzaamheden achter komt dat u niet genoeg materiaal ter beschikking heeft. Het maakt het ook minder erg als u per ongeluk een foutje maakt.

Stap 1: de route van de leidingen bepalen

Bij deze klus is voorbereiding erg belangrijk. U moet allereerst bepalen welk type buis u wilt gaan gebruiken en welke diameter deze moet hebben. Daarnaast kunt u het beste een tekening maken van de route die u wilt dat de leidingen gaan volgen. Dan weet u direct ook hoeveel meter leiding u nodig heeft en welke koppelingen u moet gaan gebruiken.

Tip: er zijn enkele regels waarmee u de diameter van uw leidingen kunt bepalen. Zijn deze voor het transporteren van koud en warm water, dan heeft u leidingen nodig met een diameter van 15 millimeter. Betreft het de hoofdaanvoer of een leiding die naar de cv-ketel of boiler gaat, dan is 22 millimeter de diameter die u nodig heeft. Als u een leiding legt naar een kraan, dan loopt deze meestal geleidelijk af naar 12 millimeter. Dit is om de druk te behouden.

Stap 2: voorbereidingen

U heeft bepaald welke route u wilt volgen en u heeft de juiste materialen en gereedschappen aangeschaft. Nu is het tijd om de leiding dicht te draaien en indien u aan de waterleiding werkt de kraan even open te laten staan tot er geen water meer uitkomt. Bij solderen is het erg belangrijk dat deze leeg is.

Stap 3: de buizen op maat maken

Het is het gemakkelijkste als u de route van de leidingen aftekent op de muur. Zo kunt u de leidingen gemakkelijk op maat maken. U zaagt ze af, gebruikt een vijl om de bramen te verwijderen en u schuurt de uiteinden op met fijn schuurpapier. Een pijpensnijder is dan nog veel gemakkelijker. Deze klemt u op de pijp en draait hem rond. De bramen verwijdert u met het mes dat zich achterop de pijp bevindt. Ook dan schuurt u de uiteinden nog even goed op voor een betere hechting.

Stap 4: de verbindingen schuren en pijpen buigen

Pak de sokken, bochten of T-stukken die u wilt gaan gebruiken en schuur deze op met een fijn schuurpapier. U kunt ook een pijpenbuigtang huren en deze gebruiken voor het aanbrengen van mooie bochten in de buis. Op die manier gebruikt u minder verbindingen en dat is natuurlijk gunstig.

Stap 5: soldeerpasta aanbrengen

Pak een verbinding en een stuk pijp die u aan elkaar wilt solderen en smeer deze in met soldeerpasta. Druk de onderdelen vervolgens in elkaar totdat ze zo zitten als u ze wilt hebben.

Stap 6: verwarmen met een gasbrander

Pak een waterpomptang en houdt de leiding daarmee vast. Gebruik uw gasbrander om de plek die u wilt solderen goed te verhitten. U bent klaar met verwarmen als de vlam groenig van kleur is geworden.

Stap 7: tin gebruiken

Met de ene hand houdt u de leiding nog steeds vast met een waterpomptang en met uw vrije hand brengt u nu het soldeertin aan. Dat doet u door het draadje tegen elke las aan te brengen. Het tin zal direct smelten en de naad naar binnen vloeien. Breng niet te veel aan en houd de leiding stil totdat u ziet dat het tin dof geworden is. Meestal is dit na ongeveer een minuut.

Stap 8: de leidingen bevestigen

Als laatste brengt u de leidingen aan tegen de muur. Hiervoor gebruikt u zadels, pluggen en schroeven. U kunt een afstand van 40 centimeter aanhouden tussen de zadels. Nu kunt u de hoofdkraan weer opendraaien en de leidingen controleren op lekkages.

Vergelijk offertes

Laat u de soldeerwerkzaamheden liever over aan een vakman? Of heeft u andere klusjes liggen in huis die u wilt uitbesteden? U kunt via onze vergelijkingstool gemakkelijk een specialist vinden die u hier graag mee helpt. U geeft uw opdracht door, ontvangt hier op maat gemaakte offertes voor, u vergelijkt deze offertes en u kunt het beste voorstel uitkiezen.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen