Zo lakt u een houten vloer

Er is weinig mooier dan een kwalitatieve houten vloer. Als u een eigenaar bent van een houten vloer, dan weet u waarschijnlijk ook dat deze veel onderhoud nodig heeft. Het hout moet beschermd worden en dat wordt gedaan met lak. Daarna wordt de vloer gepolijst met een olie of wax. Als u deze laag regelmatig opnieuw aanbrengt, dan weet u zeker dat uw houten vloer er altijd goed uitziet en optimaal is beschermd tegen gebruik, vloeistoffen en beschadigingen. Een onbehandelde houten vloer kunt u ook gewoon zelf lakken en als u het onderstaande stappenplan daarvoor gebruikt kunt u dit ook doen met een heel mooi resultaat.

Wat heeft u nodig?

Allereerst heeft u hiervoor bepaalde materialen en gereedschappen nodig. De onderstaande tabel geeft aan wat u mogelijk zal moeten aanschaffen bij de bouwmarkt, inclusief de huidige gemiddelde prijzen voor deze producten.

Materialen

Prijs

Gereedschappen

Prijs

Vloerlak

25 voor 750 ml

Schuurpapier

3 per pak

Parketlak

85 voor 2,5 l

Emmer

3

Dekkende vloerlak

85 voor 2,5 l

Bezem

4

Vloerreiniger

8 per l

Doek

2

Kneedbaar hout

7 per grote tube

Schuurmachine

75

Ontvetter

10 per 500 ml

Lakroller

6

Platte kwast

3

Telescoopsteel

10

Tip: bouwmarkten hebben een prima retourneerbeleid. Als u wat meer materialen inkoopt dan u denkt nodig te hebben, dan kunt u de ongebruikte verpakkingen met het bonnetje gewoon terugbrengen. Maak hier gebruik van, want u weet dan zeker dat u niet zonder komt te zitten tijdens het werken.

Stap 1: de vloer schoonmaken

Het is belangrijk dat u de vloer eerst schoonmaakt en ontvet. Gebruik daarom een vloerreiniger en maak het hout grondig schoon. Spoel het na met schoon water en een spons, zodat u het reinigingsmiddel grotendeels verwijdert. Zet de ramen open en laat uw vloer hierna goed drogen.

Stap 2: schuren

Gebruik fijn of middelgrof schuurpapier (korrel 150 of korrel 180 is ideaal) en schuur uw vloer op met een schuurmachine. Schuur altijd mee met de houtstructuur en ga er niet tegenin. Dit kan onnodige beschadigingen en ruw hout veroorzaken. Ook schuurkrassen moeten niet zichtbaar zijn, want dit ziet u na het behandelen van de vloer erg goed.

Stap 3: de vloer weer schoonmaken

Gebruik een zachte bezem om al het stof te verwijderen en maak de vloer nogmaals schoon met een ontvetter of een reinigingsmiddel. Spoel het na met water en een spons om de schoonmaakmiddelen te verwijderen.

Stap 4: de vloer repareren

Met kneedbaar hout kunt u vervolgens de beschadigingen in de vloer repareren. Misschien zijn er gaten van spijkers of deuken te zien. Kneedbaar hout is verkrijgbaar in verschillende kleuren, dus kies een kleur uit die aansluit bij de kleur van uw hout.

Stap 5: de vloer lakken

De manier waarop u de volgende stap uitvoert is afhankelijk van het soort hout waarvan uw vloer gemaakt is.

  • Zacht hout: een zachthouten vloer van bijvoorbeeld grenen of vuren kunt u lakken met zijdeglans- of eiglans vloerlak. Dit zal u een houtkleurige en transparante afwerking geven. Breng drie lagen aan en schuur deze altijd op voordat u de volgende laag aanbrengt. Als u een dekkende kleur wilt gebruiken, dan koopt u dekkende vloerlak. Eerst brengt u grondverf aan en daarna drie lagen verf. Schuur ook deze tussendoor op, voor een goede hechting en een egaal resultaat.

  • Hardhout: is uw vloer gemaakt van hardhout zoals teak of eiken, dan kiest u voor (transparante) parketlak als u een houtkleurig en transparant resultaat zoekt. Wilt u liever een dekkende kleur, dan neemt u een dekkende vloerlak. Vergeet dan niet om de vloer wel eerst in de grondverf te zetten. U brengt twee tot drie lagen lak aan en u schuurt deze tussendoor even op. Het stof verwijdert u met een bezem.

Stap 6: goed voor de vloer zorgen

Op deze manier heeft u een schitterende vloer waar u vele jaren plezier van zal hebben. Als u goed voor de vloer zorgt, dan zal deze nog langer mee gaan. Maak uw vloer daarom regelmatig even schoon met vloerreiniger en zorg ervoor dat u zand zoveel mogelijk buiten laat. Dit kan krasjes veroorzaken. Schoenen doet u het beste uit, maar u kunt ook een goede mat aanschaffen. Onder de poten van uw meubilair plaatst u vilten stikkers om deuken te voorkomen. Daarnaast kunt u de vloer elke twee jaar polijsten met vloerpolish. Zo behoudt u de mooie glans en is de vloer beschermd tegen vloeistoffen. U zal het lakken ook af en toe moeten herhalen, bijvoorbeeld als de vloer op plaatsen begint te slijten en het hout komt er doorheen. Met ons stappenplan en uw onderhoud kunt u dan altijd een schitterende en mooi onderhouden houten vloer bezitten.

Vergelijk offertes

Heeft u een houten vloer die behandeld moet worden of die onderhoud nodig heeft? Dan is er een goede kans dat u dit liever uitbesteedt aan een specialist. Via onze vergelijkingstool kunt voor allerlei werkzaamheden aan uw vloeren offertes opvragen bij betrouwbare bedrijven. U kiest vervolgens het beste aanbod en u kunt nog geld besparen ook.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen