KlussenKlussen

Hoe zet ik een houten vloer in de olie?

Om een mooie houten vloer goed tot zijn recht te doen komen, kunt u deze twee keer per jaar in de olie zetten. Hiermee brengt u niet alleen de uitstraling en de kleuren van het hout naar voren, maar u beschermt het ook tegen de invloeden van dagelijks gebruik. U kunt de vloer prima zelf in de olie zetten, vooral als u daarvoor het stappenplan gebruikt dat wij hebben samengesteld.

In deze kluswijzer:

Wat heeft u nodig?

Voor deze klus heeft u vrij weinig materialen en gereedschappen nodig. U kunt naar de winkel gaan om de volgende producten aan te schaffen.

Materialen

Prijs

Gereedschappen

Prijs

Ontvetter

10 voor 500 ml

Emmer

3

Vloerolie

27 per liter

Zachte doek

2

Thinner

4 per liter

Schuurblokje

5

Vloer polish

19 per liter

Schuurmachine

75

Borstel

3

Stap 1: de vloer ontvetten

Voordat u een nieuwe laag olie aanbrengt verwijdert u de oude laag. Dit doet u met een ontvetter die u oplost in een emmer met water. Schrob de vloer goed schoon en spoel het na met water. Heeft u een vloer die bestaat uit een tropische houtsoort (Team, Yang, Wengé bijvoorbeeld), dan kunt u deze het beste ontvetten met thinner. Laat de vloer hierna goed drogen.

Stap 2: de vloer schuren

U kunt de vloer vervolgens handmatig of machinaal schuren. Gebruik hier een schuurpapier met korrel 120 – 150 voor en schuur altijd met de nerf mee.

Stap 3: de vloer stofvrij maken

Verwijder de stof die is vrijgekomen tijdens het schuren met een borstel. Eventueel kunt u hier ook een stofzuiger voor gebruiken, als deze maar borstels heeft aan de onderkant en schoon is.

Stap 4: nog een keer ontvetten

Na het schuren ontvet u de vloer nog een keer met een borstel en een ontvetter. Alles spoelt u af met water en u laat de vloer goed drogen voordat u verder gaat.

Stap 5: de olie aanbrengen

Nu kunt u overgaan tot het aanbrengen van de olie. Dit doet u met een doek en zo gelijkmatig mogelijk. Laat de olie 20 minuten intrekken en ga dan nogmaals met een doek over de vloer om de overtollige olie te verwijderen.

Stap 6: polish aanbrengen (optioneel)

Voor een ultieme bescherming en een lange levensduur kunt u de vloer hierna nog met vloerpolish behandelen. Hierdoor wordt deze minder snel vuil en kunt u in de toekomst gewoon weer olie aanbrengen als het tijd is.

Vergelijk offertes

Wilt u weten wat u zou moeten betalen als u uw vloer door een specialist in de olie laat zetten? Of wilt u uw vloer eens goed door een vakman onder handen laten nemen en deze een volledige renovatiebeurt geven? Voor deze en andere vloer gerelateerde werkzaamheden vraagt u gratis offertes op bij betrouwbare specialisten via onze vergelijkingstool.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen