KlussenKlussen

Hoe zet ik een houten vloer in de olie?

Om een mooie houten vloer goed tot zijn recht te doen komen, kunt u deze twee keer per jaar in de olie zetten. Hiermee brengt u niet alleen de uitstraling en de kleuren van het hout naar voren, maar u beschermt het ook tegen de invloeden van dagelijks gebruik. U kunt de vloer prima zelf in de olie zetten, vooral als u daarvoor het stappenplan gebruikt dat wij hebben samengesteld.

Wat heeft u nodig?

Voor deze klus heeft u vrij weinig materialen en gereedschappen nodig. U kunt naar de winkel gaan om de volgende producten aan te schaffen.

Materialen

Prijs

Gereedschappen

Prijs

Ontvetter

10 voor 500 ml

Emmer

3

Vloerolie

27 per liter

Zachte doek

2

Thinner

4 per liter

Schuurblokje

5

Vloer polish

19 per liter

Schuurmachine

75

Borstel

3

Stap 1: de vloer ontvetten

Voordat u een nieuwe laag olie aanbrengt verwijdert u de oude laag. Dit doet u met een ontvetter die u oplost in een emmer met water. Schrob de vloer goed schoon en spoel het na met water. Heeft u een vloer die bestaat uit een tropische houtsoort (Team, Yang, Wengé bijvoorbeeld), dan kunt u deze het beste ontvetten met thinner. Laat de vloer hierna goed drogen.

Stap 2: de vloer schuren

U kunt de vloer vervolgens handmatig of machinaal schuren. Gebruik hier een schuurpapier met korrel 120 – 150 voor en schuur altijd met de nerf mee.

Stap 3: de vloer stofvrij maken

Verwijder de stof die is vrijgekomen tijdens het schuren met een borstel. Eventueel kunt u hier ook een stofzuiger voor gebruiken, als deze maar borstels heeft aan de onderkant en schoon is.

Stap 4: nog een keer ontvetten

Na het schuren ontvet u de vloer nog een keer met een borstel en een ontvetter. Alles spoelt u af met water en u laat de vloer goed drogen voordat u verder gaat.

Stap 5: de olie aanbrengen

Nu kunt u overgaan tot het aanbrengen van de olie. Dit doet u met een doek en zo gelijkmatig mogelijk. Laat de olie 20 minuten intrekken en ga dan nogmaals met een doek over de vloer om de overtollige olie te verwijderen.

Stap 6: polish aanbrengen (optioneel)

Voor een ultieme bescherming en een lange levensduur kunt u de vloer hierna nog met vloerpolish behandelen. Hierdoor wordt deze minder snel vuil en kunt u in de toekomst gewoon weer olie aanbrengen als het tijd is.

Vergelijk offertes

Wilt u weten wat u zou moeten betalen als u uw vloer door een specialist in de olie laat zetten? Of wilt u uw vloer eens goed door een vakman onder handen laten nemen en deze een volledige renovatiebeurt geven? Voor deze en andere vloer gerelateerde werkzaamheden vraagt u gratis offertes op bij betrouwbare specialisten via onze vergelijkingstool.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen