Hoe maak ik een cementdekvloer met een zandcementmortel

Een cementvloer is een veelgemaakte keuze wanneer mensen hun huis in een moderne industriële manier willen gaan inrichten. Het is een klus die al snel wordt uitbesteed aan een gespecialiseerd bedrijf. Het is goed om te weten dat u deze klus ook zelf kunt uitvoeren. De stappen leggen we u uit in het onderstaande

stappenplan.

De juiste dekvloermortel kiezen

Dekvloermortels zijn er in meerdere soorten. We onderscheiden de vloeibare, de lichtgewicht en de supersterke mortel. Het is een middel wat u enkel met water aanmaakt waarna u het uitgiet en afwerkt. Het is een zelfnivellerend materiaal waardoor u het kunt gebruiken op een ondergrond die onregelmatig is. U hoeft een ondergrond dus niet eerst glad te maken voor u het materiaal gaat aanbrengen. Voor ruimtes die permanent nat zijn zoals de badkamer en de douche is het de ideale vloer. Daarnaast kunt u het ook in andere ruimtes van uw huis aanbrengen waar u een mooie industriële look wilt hebben. Kiest u voor de lichtgewicht variant dan is dit een materiaal wat tot 70 procent lichter is dan een traditioneel zandcement. Dit maakt het ook geschikt voor vloeren die u niet met een te hoog extra gewicht kunt belasten. Het gaat hier om een mortel soort die u snel verwerkt en die bovendien stofarm is. De supersterke variant kunt u universeel gebruiken. Hij is geschikt voor gebruik binnenshuis en buitenshuis. Wanneer u echt een strakke afwerking wilt kunt u de vloer met een egalisatiemiddel nog gladder maken.

Nodig voor deze klus:

  • Een speciale primer voor vloeren

  • Zandcementmortel naar grootte van uw vloer

  • Een duimstok

  • Een aantal stukken vurenhout

  • Een zeil voor afdekken

  • Een slangenwaterpas

  • Een stofzuiger

  • Een zachte bezem of zachte borstel

  • Een mengkuip voor de specie

  • Een mixer voor mortel

  • Een trekker

  • Een gewone waterpas

  • Een zogeheten rijlat

  • Een schuurbord

  • Een afstandmeter

  • Een zogeheten slaglijmolen

Stap 1 (onmisbaar) maak de ondergrond schoon

De ondergrond moet u schoon en stofvrij maken. Dit is een onmisbare stap voor u verder gaat. Gebruikt u hiervoor de stofzuiger of een zachte bezem. De vloer moet stabiel genoeg zijn om op te kunnen werken.

Stap 2: De vloer voorbehandelen

Dit doet u met behulp van een vloerprimer. De vloerprimer moet voor zandcementmortel geschikt zijn. Met dit materiaal zorgt u ervoor dat de bestaande vloer verstevigd wordt. Daarnaast zorgt u voor een goede hechting na het aanbrengen van de cementdekvloer. Bij het aanbrengen van de primer is het goed om dit materiaal met een zachte bezem of een handveger te verspreiden. Heeft u deze materialen niet of wilt u er geen primer op dan kunt u ook voor een blokkwast kiezen. Dit laat u goed drogen voor u verder werkt. Met een bekertje water wat u op de vloer giet kijkt u eerst of de zuigende werking voldoende is afgenomen. Is dit niet zo, dan brengt u na de droogtijd nog een keer een laag primer aan.

Tip: de vloer voorbehandelen zonder primer

Als u geen primer heeft kunt u eerst de ondergrond zogenaamd aanbranden. Daarvoor gebruikt u een vloeibaar mengsel wat u maak met cement en water. Voor deze stap gebruikt u een deel cement met zes delen water. Dit materiaal kunt u eveneens over de vloer heen verspreiden met behulp van een bezem of de handveger.

Stap 3: De zandcementmortel aanmaken

Voordat u dit gaat doen is het goed om te bepalen wat de dikte van de vloer gaat worden. De vloeibare cementmortel maakt u nu aan en daarbij volgt u het recept op de verpakking. Bij een vloerdikte van 3 centimeter maakt u per zak voor 0,35 vierkante meter cementmortel aan. U voegt eerst twee derde van het water in de kuip en daarna komt de mortel. U mengt nu de mortel waarna u het met de rest van het water aanmaakt.

Stap 4: De mortel uitgieten over de vloer

Voor het uitgieten van de mortel begint u in de verste hoek van de ruimte waarna u naar de deur toe werkt. De gegoten vloer egaliseert u met de trekker. Duw die op en neer in de mortel en werk daarnaast ook van links naar rechts. Doordat de mortel zelf nivellerend is krijgt het vanzelf een egaal effect. De juiste dikte controleert u met een duimstok. Een vloer van cementmortel mag tot 10 centimeter dik zijn. U kunt na een dag over de vloer lopen.

Stap 5: De topvloer aanbrengen

Hierbij bepaalt u eerst de dikte van de vloer. Een kleine vloer is lastig om waterpas te krijgen. U gebruikt een waterpas en daarnaast gebruikt u hiervoor houten latten.

Stap 6: Het aanbrengen van houten regels

De vloer verdeelt u in een aantal banen. Dat doet u door de houten regels op de ondervloer te plaatsen. De afstand moet kleiner zijn dan de breedte van de afrijlat die u gebruikt. Deze brengt u op hoogte met opvulstroken en u stelt ze waterpas. Daarnaast zorgt u voor een voldoende ondersteuning. Dit om het doorveren te voorkomen.

Tip: een vloer op afschot

Als u de vloer wilt leggen met een lichte helling waardoor het water er niet op blijft staan, dan maakt u de houten latten op afschot. Dit kunt u met de opvulstrookjes doen. U zaagt een lat spievormig, dus schuin, af. U kunt een afschot in de douchevloer aanbrengen van een centimeter per meter.

Stap 7: Het maken van zandcementmortel voor de topvloer

Dit doet u volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Eerst doet u twee derde deel water in de kuip en vervolgens voegt u de mortel toe. U mengt het materiaal en daarna vult u het met de rest van het water aan. Zorg ervoor dat de mortel die u maakt aarde-droog is.

Stap 8: Het mortel verdelen over de vloer

De mortel verdeelt u nu over de vloer. Het geheel maakt u egaal doordat u de afrijlat in een zigzagbeweging over de latten heen naar u toe trekt. Daar waar het nodig is brengt u nog extra mortel aan. Na dit verdelen verwijdert u de regels. U trekt ze behoedzaam omhoog uit de mortel en de kieren vult u op. Hierna schuurt u de vloer met een schuurbord waarbij u draaiende bewegingen maakt dicht. De vloer controleert u daarna met een waterpas.

Tip: voorkom dat uw vloer te snel droogt

Hoe snel u ook verder wil, een vloer van cementmortel moet de tijd krijgen om te drogen. Daarom dekt u de vloer na het aanbrengen met een plasticfolie af. De ruimte waarin u werkte verwarmt u niet en ook de ramen houdt u dicht.

Stap 9: Extra stappen bij werken met een erg grote vloer

Wanneer u een erg grote vloer aanlegt is het moeilijk om dit enkel met een waterpas te doen. Om in dit geval een waterpas vloer te krijgen is er een referentiepunt op uw muur nodig. Dit punt heet ook wel de 1 meter lijn. U markeert het punt op de muur en u markeert het nabij het hoogste punt van uw ondervloer. Maak de lijn zo hoog als de minimale dikte van uw zandcementvloer plus een meter daarbij.

Stap 10: Met een slaglijnmolen de lijn overtrekken

De lijn zet u vast met een rotatiemeter of met een slangenwaterpas. U trekt hem met een slaglijnmolen over. Hier vanuit kunt u met een lat van een meter controleren of uw nieuwe vloer wel echt op de juiste hoogte is.

Stap 11: Een ‘dijk’ aanbrengen

Leg op deze hoogte een dijk van zandcement aan langs de randen. Een dijk is het volgende referentieput om een met een lange lat af te rijen. De rest van de vloer vult u op. Ook bij deze stap schuurt u de vloer dicht met draaiende bewegingen. Dit doet u met een schuurbord. De vloer controleert u nu geregeld met een waterpas.

Een vloer aanleggen met korting

Wilt u een vloer aanleggen maar daar niet de hoofdprijs voor te bedingen dan is het goed om eerst offertes op te vragen voor u de materialen inslaat. Dat doet u met onderstaande button. U kunt ook kiezen om de vloer te laten plaatsen. Ook in dat geval vergelijkt u eerst offertes. Dat doet u met de onderstaande button. U kunt met deze methode tot wel 20 procent besparen.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen