Hoe stort ik een gewapend betonvloer

Buiten een gewapend betonvloer aanleggen klinkt moeilijker dan het is. We hebben voor u een stappenplan gemaakt. Aan de hand van dit praktische stappenplan maakt u zelf een vloer van gewapend beton voor een garage, een schuur of een tuinhuisje.

Nodig voor deze klus:

 • Een 4 tot 8 tuinpalen

 • Zand om op te hogen of metselzand

 • Beton multiplex paatmateriaal

 • Schroeven voor hout

 • Zeil om af te dekken

 • Stoeptegels

 • Een wapeningsmat ter afmeting van de vloer

 • Beton mortel

 • Cement om te egaliseren

 • Een schep

 • Een trilplaat

 • Een rijlat

 • Een grote waterpas

 • Een stevige hamer

 • Een handzaag

 • Eventueel een hoektroffel

Stap 1: Zet de hoekpunten uit

Door het gebruik van vier tuinpalen markeert u de hoekpunten van de vloer. Denk eraan dat u tussen de palen steeds een afstand van 200 centimeter overhoudt. Dit is een afstand die wat wijder is dan dat de vloer zal gaan worden. U houdt namelijk wat ruimte over om een smalle sleuf te graven die voor de bekisting is.

Stap 2: Maak een bodem

Om de bodem te maken schept u tuinaarde weg, en daarbij gaat u tot een diepte van 15 centimeter. Deze plek vult u eerst op met een laag metselzand of ophoogzand van 10 centimeter dik. De laag moet tot 5 centimeter onder het maaiveld komen. U stampt of trilt het zand vervolgens aan en de nieuwe laag strijkt u met een afrijlat glad.

Stap 3: een smalle sleuf

Tussen de hoekpalen graaft u nu een smalle sleuf van 20 centimeter diep.

Stap 4: plaats het betonplex

De stroken betonplex of beton multiplex voor de bekisting steekt u in de sleuven die u heeft uitgegraven. Met deze bekisting zorgt u voor een mal en die zal het beton op zijn plaats gaan houden tijdens het storten en het uitharden. U plaatst de bekisting in een molenwiekverband. Het gaat om vier stroken die rondom een vierkant uitgesneden strook worden gelegd. Het lijkt hierdoor op de wieken van een molen. De stroken moeten ongeveer 5 centimeter boven het maaiveld uitsteken. Kijkt u daarna of alle hoeken goed haaks zijn en controleert u of de stroken waterpas staan. De sleuven vult u dan op met metselzand en dat geheel drukt u stevig aan.

Stap 5: Plaats de tuinpalen

De aanvankelijke hoekpalen vervangt u. Rond de bekisting slaat u tuinpalen in de grond. Deze komen op 10 centimeter vanaf de hoekpunten. Met een moker slaat u de palen een ruime 50 centimeter de grond in.

Stap 6: het vastschroeven van de bekisting

De bekisting schroeft u aan de palen vast. Halverwege de bekistingstroken plaatst u ook een paal. De bekisting schroeft u ook hieraan vast. De palen zaagt u nu netjes af. Tijdens het vlak maken van de vloer zitten ze zo niet in de weg.

Stap 7: Spreid plastic folie uit

Dit is een onmisbare stap. U spreidt voor u verder gaat een laag plastic folie uit over de ondergrond.

Stap 8: plaats de wapeningsmat

Op een aantal plekken legt u een stoeptegel neer. De wapeningsmatten laat u daar op rusten. Een wapeningsmat is eigenlijk een net van bouwstaal en u verstevigt er een muur of een vloer mee. Dit heet wapenen. Zorg ervoor dat de wapeningsmatten op een paar centimeter los van uw bodem komen te liggen.

Stap 9: Het storten van de betonmortel

De betonmortel moet u volgens de gebruiksaanwijzing klaarmaken. U stort het nu op het folie. Met een stok gaat u op verschillende plekken in het beton prikken. Op die manier ontsnappen opgesloten luchtbellen. Daarnaast weet u zeker dat het beton onder de bewapeningsmat zal terechtkomen.

Stap 10: het rijen van het beton

Het afrijen van het beton doet u in een zigzag beweging. U gebruikt hier de afrijlat voor.

Tip: vergeet niet om de hoeken te vullen. Dit doet u netjes met een hoektroffel.

Stap 11: Het uitharden van het beton

De vloer besprenkelt u nu met wat water. Vervolgens dekt u de vloer af met plastic folie. Nu dient het beton minimaal 4 dagen uit te harden. Hierna kunt u de bekisting weghalen. De nieuwe betonnen vloer strijkt u glad met egaliseercement om tot een mooie afwerking te komen.

Garanties bij een betonnen vloer

Op het beton bij een betonnen vloer krijgt u uiteraard een garantie van de leverancier. Dit is een garantie die alleen geldt wanneer de vloer vakkundig wordt aangelegd. Wanneer u volledige garantie wil genieten op de vloer en de werkzaamheden kunt u er ook voor kiezen om deze door een professional te laten plaatsen.

Betaal niet teveel voor een vloer van gewapend beton

Wanneer u een vloer van gewapend beton laat aanbrengen is het goed om eerst offertes op te vragen. Dat doet u met de onderstaande button. U ontvangt gelijk meerdere offertes om te vergelijken. Op die manier bespaart u tot 20 procent.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen