Welk soort schuurmachine heb ik nodig?

Totdat u een schuurmachine nodig heeft, weet u waarschijnlijk weinig over alle opties die u dan heeft. Er zijn namelijk schuurmachines voor allerlei doeleinden en u heeft dan ook veel keuze. Het is belangrijk om goed bij deze keuze stil te staan en daarvoor kunt u de onderstaande informatie vast goed gebruiken.

Schuurmachine met of zonder accu

U kunt zich allereerst afvragen of u een schuurmachine met accu of met snoer wilt aanschaffen. Beide opties hebben bepaalde voor- en nadelen.

  • Snoer: kiest u voor een schuurmachine met snoer, dan zal deze altijd werken zolang de elektriciteit in uw woning is ingeschakeld. U krijgt dus niet te maken met een accu die leeg raakt als u net midden in uw klus zit. Dit type schuurmachine is vaak goedkoper, maar levert wel beperkingen op omdat u altijd met een snoer en soms ook een verlengsnoer te maken heeft.
  • Accu: met een accuschuurmachine kunt u ook schuren als de elektriciteit is uitgeschakeld. Het probleem is echter dat u afhankelijk bent van de tijd die de accu u geeft. Veel mensen schaffen dan ook een reserve accu aan waardoor de aankoop duurder wordt. Schuurmachines met accu kunt u overal gebruiken zonder last te hebben van snoeren die te kort zijn of verlengsnoeren die in de weg liggen.

 

Soorten schuurmachines

Vervolgens is het goed om na te denken over het soort schuurmachine dat u gaat aanschaffen. En, zoals u kunt zien in onderstaand schema, er is een zeer brede keuze.

 

Soort schuurmachine Toelichting
Deltaschuurmachine U herkent dit type schuurmachine aan de driehoekige schuurzool. Hierdoor kunt u gemakkelijk schuren in hoeken, maar is deze machine minder geschikt voor grote oppervlakten.
Vlakschuurmachine Wilt u grote oppervlakten kunnen schuren, dan is een vlakschuurmachine de beste optie. U kunt deuren, kasten en vloeren schuren zonder al te veel kracht te hoeven zetten.
Multischuurmachine Wilt u het beste uit beide werelden, dan kiest u voor een multischuurmachine. Dit is een vlak- en deltaschuurmachine in één.
Excentrische schuurmachine Heeft u zwaarder werk voor uw schuurmachine, zoals het kaal schuren van deuren en kozijnen, dan heeft u een excentrische schuurmachine nodig. U kunt er ook metaal mee polijsten.
Handpalmschuurmachine Dit zijn lichte- en vaak multischuurmachines die een bol handvat hebben. Hierdoor passen ze goed in de hand en raakt u minder snel vermoeid.
(Tafel)bandschuurmachine Voor het echt zware werk heeft u een bandschuurmachine nodig. Deze heeft rondlopende schuurbanden en kunt u bijna het effect bereiken van een schaaf. U moet wel wat oefenen om met deze machine te kunnen werken. Dit apparaat is ook te krijgen voor op een vaste plek in uw werkplaats.
Multischuurroller Zoekt u een veelzijdige schuurmachine die alle oppervlakten kan schuren, dan is een multischuurroller een goede optie. Dit apparaat bestaat uit een kleine schuurrol en daardoor kan deze de meest vreemde materialen en vormen aan. Handig als u kozijnen, treden of ongelijke oppervlakten moet gaan schuren.
Parketschuurmachine Met dit type schuurmachine kunt u uw houten vloer en parketvloer schuren. U kunt deze daarna weer afwerken met olie, was of beits.
Kantenschuurmachine Dit is ook een schuurmachine voor de vloer, maar door de vormgeving kunt u er ook de randen van de vloer gemakkelijk mee bereiken en onder de verwarming komen.

 

Andere aandachtspunten bij het aanschaffen van een schuurmachine

Er zijn nog enkele andere punten waar u aandacht aan kunt besteden als u een schuurmachine aanschaft.

  • Stofafzuiging: er zijn schuurmachines die voorzien zijn van een stofafzuiging en die dus het stof dat vrijkomt opzuigen en verzamelen. Weer andere schuurmachines kunt u aansluiten op uw stofzuiger. Kiest u voor een machine zonder stofafzuiging, dan is het wel verstandig om een mondkapje te gebruiken.
  • Voltage en Ah-waarde: aan het voltage van de schuurmachine kunt u zien hoe zwaar het werk is dat de schuurmachine aankan. Hoe hoger het Voltage, hoe krachtiger de schuurmachine. De Ampère per uur (Ah)-waarde vertelt u hoe lang u kunt doen met een accu. Hoe hoger dit getal, hoe langer de accu mee zal gaan.
  • Softgrip: het is altijd fijn als de schuurmachine goed in de hand ligt, vooral ook omdat deze trilt terwijl u werkt. Schuurmachines met softgrip hebben een zachte handgreep waardoor trillingen worden gedempt. Dit is bij langdurige schuurklussen geen overbodige luxe.
  • Toerental instellingen: er zijn schuurmachines waarvan u het toerental kunt instellen. U krijgt dan meestal twee standen aangeboden. De ene stand is voor zachte materialen en de andere voor hardere materialen. Schuurmachines met een traploze toerentalinstelling zijn zeer breed inzetbaar en geschikt voor het schuren van elk materiaal.

 Lees ook: schuurmachines kopen.

Schuurmachines huren

Zoals u heeft kunnen lezen is er nogal wat keuze als het over schuurmachines gaat. En het is daarbij belangrijk dat u de juiste schuurmachine aanschaft voor uw specifieke klus en toekomstige plannen. Als u twijfelt kunt u altijd eerst een schuurmachine huren. Dit is ook handig als u een schuurmachine nodig heeft die u in de toekomst niet meer denkt nodig te hebben. U kunt de onderstaande tabel raadplegen voor de gemiddelde prijs bij de bouwmarkten.

 

Apparaat Per ½ dag Per dag Per weekend Per week
Kantenschuurmachine €20 €24 €26 €60
Excentrische schuurmachine €16 €20 €30 €49
Multischuurmachine €12 €14 €21 €35
Parketschuurmachine €32 €40 €60 €100

 

Vergelijk offertes

Wilt u liever een specialist inschakelen, dan kunt u voor uw specifieke werkzaamheden offertes opvragen bij plaatselijke vakmensen. Wij hebben onze vrijblijvende vergelijkingstool specifiek ontwikkeld voor dit doeleinde en u kunt er meerdere specialisten tegelijkertijd mee bereiken. Zo heeft u alle opties bekeken en kunt u het goedkoopste aanbod vinden.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen