KlussenKlussen

Hoe maak ik een vakkenkast?

Een vakkenkast is erg handig en u kunt er veel spullen in kwijt. Daarnaast heeft het ook een decoratieve functie, want de voorwerpen die u er in plaatst worden getoond. De kast die we hier maken heeft ook wieltjes, waardoor u hem als afscheidingswand kunt gebruiken mocht u dat willen. Met het onderstaande stappenplan zet u ook probleemloos een vakkenkast in elkaar.

Wat heeft u nodig?

De vakkenkast bestaat natuurlijk voornamelijk uit hout. Hier stellen we voor deze te bekleden met kantfolie zodat u de kale kanten van de kast niet meer hoeft af te werken. Ook gebruiken we hier meubelpanelen die zijn bekleed met een kunststof toplaag. De onderstaande tabel geeft aan wat u aan hout nodig heeft.

Tip: het is veel gemakkelijker voor u als u uw hout op maat laat maken bij de bouwmarkt. U weet dan zeker dat alles haaks en recht is en u hoeft zich geen zorgen te maken dat u een meetfout maakt. Met een klantenpas is dit bij sommige bouwmarkten zelfs gratis.

Item Aantal Afmetingen lengte x breedte x dikte Toepassing
1 2 Platen van 149,5×39 cm Zijkanten
2 2 Platen van 182,6 x 38 cm Boven en onderzijde
3 4 Platen van 145×7 x 37 cm Staanders
4 15 Platen van 35 x 36 cm Legplanken
5 2 Platen van 188,5 x 40 cm Sierbladen boven en onder
6 4 Platen van 35 x 35 cm Stabilisatieschot
8 1 Paneel van 40 x 240 cm Meubelpaneel
9 2 Stroken van 37 x 8 cm Plintlijsten

Overige materialen en gereedschappen

Naast de bovenstaande houtmaterialen heeft u nog andere materialen en gereedschappen nodig om de klus te kunnen uitvoeren. U vindt ze in de onderstaande tabel.

Materialen Gereedschappen
Kantfolie Afbreekmes
2 bokwielen met plaat, 10 cm Boormachine
2 zwenkwielen met plaat en rem, 10 cm Strijkbout
16 bolkopschroeven, 30x50mm Potlood
60 spaanplaatschroeven, 45x50mm Winkelhaak
28 plankendragers Hamer
Boormachine
Houtboor 4 en 8 mm en verzinkboor

Stap 1: de randen afwerken

Nadat uw meubelhout is afgezaagd kunt u de randen netjes afwerken met kantfolie. Dit brengt u aan met een strijkbout. De randen die dan nog uitsteken snijdt u weg met een afbreekmes.

Stap 2: lijnen aftekenen boven- en onderpaneel

Pak het boven- en het onderpaneel (item 2) en leg deze recht naast elkaar. Gebruik een winkelhaak en teken op beide panelen loodrechte lijnen op 35,9 cm, 72,8 cm, 109,7 cm en 146,6 cm van de onderkant. Op elke lijn tekent u vervolgens twee schroefgaten af, elk met een afstand van 7,5 centimeter van de rand.

Stap 3: lijnen aftekenen staanders

Pak vervolgens de 4 staanders, items nummer 4, en leg deze ook naast elkaar. Gebruik een winkelhaak om op elke staander een lijn te zetten op 35,9 cm, 72,8 cm en 109,7 cm van de onderkant. De schroefgaten komen op 7 centimeter vanaf de randen.

Stap 4: lijnen aftekenen op de zijpanelen

Neem de zijpanelen erbij (item nummer 1) en leg deze naast elkaar. Hierop tekent u lijnen met behulp van een winkelhaak op 0,9 cm, 37,8 cm, 111,6 cm en 148,5 cm van de onderkant. De schroefgaten tekent u op deze lijnen op 7,5 cm van de rand.

Stap 5: lijnen aftekenen op de sierpanelen

Op de sierpanelen, item nummer 5, tekent u lijnen af met behulp van een winkelhaak, op 2 cm vanaf de korte rand. De schroefgaten dienen te worden afgetekend op 8,5 centimeter van de rand.

Stap 6: meer lijnen aftekenen op de sierpanelen

Vindt op beide sierpanelen de lange middellijn en teken deze af. Op het onderste paneel tekent u twee extra lijnen op een afstand van 15 centimeter aan beide kanten van de middellijn. Op het bovenste paneel tekent u de schroefgaten af op de middellijn en op het onderste paneel laat u de schroefgaten verspringen over de beide lijnen. U tekent ze af op dezelfde afstand, namelijk 20 cm, 57 cm, 131 cm en 168 cm van de onderkant.

Stap 7: de gaten boren

U kunt nu op alle aangegeven plaatsen gaten boren met een houtboor van 4 millimeter en vervolgens een verzinkboor. Zo vallen de schroeven netjes in het gat en kunt u deze later wegwerken, mocht u dit willen.

Stap 8: de montage kan beginnen

Pak de onder- en de bovenkant van de kast en de 4 staanders en schroef deze vast aan de boven- en de onderkant. U kunt een stabilisatieschot van 35 x 35 centimeter gebruiken als mal zodat de staanders de juiste afstand hebben van elkaar.

Stap 9: de zijkanten monteren

Nu kunt u de zijkanten monteren met schroeven aan de boven- en aan de onderkant.

Stap 10: de helft van de legplanken plaatsen

Schroef de helft van de legplanken vast tussen de staanders. De ene rij heeft 1 plank in het midden en de volgende rij 2 planken aan de zijkanten. U kunt een stabilisatieschot gebruiken als mal.

Stap 11: plintstroken bevestigen

Boor de 2 korte plintstroken voor en bevestig ze tegen de koppen van de plinten. Zorg dat deze exact in het midden zijn gekomen.

Stap 12: de plinten en sierpanelen vastschroeven

Schroef de plint aan het onderste sierpaneel vast en bevestig vervolgens beide sierpanelen tegen de boven- en de onderkant van de kast.

Stap 13: de wielen monteren

Monteer de wielen aan de onderkant van de kast. Gebruik hier een 4mm houtboor voor en de bolkopschroeven. Zet de zwenkwielen aan de ene kant en de bokwielen aan de andere smalle kant.

Stap 14: de planken plaatsen

Zet de kast rechtop en leg de overgebleven planken op hun plaats. Gebruik hier een stabilisatieschotje voor. De onderzijde van de planken tekent u netjes af en met een 8mm houtboor boort u gaatjes voor de plankendragers. Op elke lijn dient u 2 gaatjes aan te brengen op 8,5 cm van de rand. Zorg ervoor dat u niet te diep boort.

Stap 15: de stabilisatieschotjes plaatsen

In de vakken waarin dit gewenst is plaatst u de stabilisatieschotjes. Dit doet u op 2/3 van de diepte van het vak. Als het goed is kunt u ze gemakkelijk vastklemmen en anders zet u ze vast met kleine schroefjes aan de staanders. Uw kast is klaar voor gebruik.

Vergelijk offertes

Wilt u ook een vakkenkast, maar laat u het maken ervan liever over aan een specialist? Via onze vergelijkingstool kunt u hiervoor, en voor alle andere werkzaamheden in en rondom het huis, offertes aanvragen en de goedkoopste deal vinden.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen