Hoe maak ik een ledikant?

Als u een kleine baby verwacht in uw familie, dan kunt u hier weinig persoonlijkers voor doen dan zelf een ledikant maken. Door uw eigen stempel te drukken op dit meubelstuk kunt u echt een bijzonder bedje samenstellen waar de baby een aantal jaren heerlijk in zal slapen. Met het onderstaande stappenplan is dit erg gemakkelijk.

Wat heeft u nodig?

Natuurlijk heeft u voor deze klus het één en ander aan materialen en gereedschappen nodig en allereerst is er dan het hout. De onderstaande tabel geeft aan welke houten onderdelen u moet bestellen.

Tip: laat het hout op maat maken bij de bouwmarkt. U kunt hoeft dan zelf niet in de weer met een zaagmachine en u weet zeker dat het goed gebeurt. Bij een aantal bouwmarkten kunt u dit met een klantenpas zelfs gratis laten doen.

Item

Aantal

Afmetingen lengte x breedte x dikte

Toepassing

1

2

MDF panelen 60x85x1,8 mm

Hoofd- en voeteneinde

2

1

Hardboard plaat geperforeerd 53×111,3×0,5 cm

Bodem

3

4

Latten 112×4,4×2,7 cm

Frame spijlenwanden

4

2

Latten 111,5×4,4×1,8 cm

Steunlatten bodem

5

1

Lat 102,7×4,4×1,8 cm

Steunlat bodem

6

2

Latten 44,5×4,4×1,8 cm

Steunlatten bodem

7

30

Rondhout diameter 18mm, 60,3 cm

Spijlen

Andere benodigdheden

De andere benodigdheden, dus de materialen en gereedschappen, vindt u in de onderstaande tabel.

Materialen

Gereedschappen

8 spaanplaatschroeven 6 centimeter

Potlood

20 spaanplaatschroeven 2 centimeter

Rolmaat

8 pluggen 6 millimeter

Winkelhaak

4 tuinschermdragers

Boormachine

Houtlijm

Houboortjes 3, 6 en 8 mm en verzinkboor

4 glijnagels

Speedboor 18mm

MDF plamuur

Kolomboormachine

Grondverf

Gatenzaag 70 mm

Acrylverf op waterbasis

IJzerzaag

Decoupeerzaag

IJzervijl

Verfbenodigdheden

Bankschroef

Schuurmachine

Schuurpapier

Tip: als u een verzinkboor gebruikt dan kunt u de schroeven mooi wegwerken in het hout en vullen met plamuur. Dan zijn ze niet meer te zien en is het bed volledig veilig voor de baby.

Stap 1: de spijlgaten markeren

Pak de vier latten voor de spijlenwanden, item nummer 4, en leg deze exact naast elkaar op een rechte ondergrond. Gebruik een winkelhaak om de spijlgaten te markeren. U markeert dan het hart. Deze hebben een onderlinge afstand van 7 centimeter en het zijn er 15.

Stap 2: spijlgaten aanbrengen

Zet de speedboor van 18mm op uw kolomboormachine. Stel de machine in op een boordiepte van 1,2 centimeter. Boor op de plaatsen die u in de vorige stap heeft gemarkeerd netjes een gat.

Tip: zorg ervoor dat de afstand tussen de spijlen van uw bedje nooit meer is dan 6,5 centimeter. Dit is een veiligheidsregel, zodat het kindje niet vast kan komen te zitten met het hoofd.

Stap 3: de spijlenwanden in elkaar zetten

De bovenkant van de latten schuurt u glad en rondt u af. Breng in elk gat wat houtlijm aan en steek de spijlen er in. U kunt nu ook alvast de spijlenwanden in de grondverf zetten en lakken. Het mooiste resultaat krijgt u als u minstens 2 lagen lak aanbrengt en deze tussendoor opschuurt.

Stap 4: de bovenkant van de panelen afzagen

Pak de panelen erbij, item nummer 1, en breng met uw potlood een loodrechte lijn aan op 3,5 centimeter van de bovenkant. Markeer op deze lijn twee punten, namelijk op 10 centimeter van de zijkant af. Vanaf deze punten tekent u een mooie gebogen lijn die in het midden van het paneel de rand raakt. Zaag deze lijn uit met een decoupeerzaag.

Stap 5: de onderkant van de panelen afzagen

Aan de onderkant van de panelen tekent u een lijn met uw potlood op 10 centimeter van de onderkant. Vervolgens brengt u twee markeerpunten aan, op 10 centimeter van de zijkant. Vervolgens trekt u een gebogen lijn tussen deze punten. In het midden raakt deze uw 10 centimeter lijn en de eindpunten liggen 10 centimeter van het einde van het paneel af. Zaag de boog uit met een decoupeerzaag.

Tip: u hoeft uw panelen natuurlijk niet op exact dezelfde manier uit te zagen. Het kan goed zijn dat u een ander ontwerp in gedachten heeft. Als u maar geen scherpe punten aanbrengt, in verband met veiligheid.

Stap 6: schroefgaten boren voor de spijlenwanden

Boor op 2 centimeter van de rand de schroefgaten voor de spijlenwanden voor. Aan de bovenkant laat u dan 2,7 centimeter open en vanaf de onderkant is dit 10,6 centimeter. In totaal zijn het vier boorgaten per paneel.

Stap 7: andere schroefgaten boren

Aan de binnenkant van de panelen boort u vervolgens gaten van 1 centimeter diep met een houtboor van 8 millimeter. Deze komen op 4,4 centimeter van de rand. De 2 bovenste gaten boort u op 35 centimeter van de onderkant en de twee onderste gaten op 12,5 centimeter van de onderkant. Dit zijn de gaten voor de bodemsteunen en het zijn er wederom 4 per paneel.

Stap 8: de panelen afwerken

Schuur de beide panelen zodat er geen scherpe randen en splinters meer te zien zijn. Zet de panelen in de grondverf en voorzie ze van een paar laklagen. Schuur de panelen tussen het aanbrengen van de lagen telkens een beetje op.

Stap 9: de bodemplaat bevestigen

Pak de 5 latten van items nummer 4, 5 en 6 bij elkaar en leg ze op een vlakke ondergrond. Maak hier een rechthoekig frame van met twee korte latten met drie lange latten er tussen. Breng houtlijm aan op de bovenkant van de latten en plaats de bodemplaat (item nummer 2) hier bovenop. Alles zet u vast met schroeven.

Stap 10: de bodem afwerken

Vervolgens zet u de bodem in de grondverf en lakt u deze volledig af.

Stap 11: het ledikant in elkaar zetten

Nu alle onderdelen gelakt zijn en klaar zijn om in elkaar gezet te worden, kunt u de onderstaande stappen volgen.

  1. Boor de gaten voor in het frame en doe daar pluggen in.

  2. Schroef de wanden vast met houtschroeven aan het hoofd- en aan het voeteneinde.

  3. Zet de tuinschermdragers vast op de voorgeboorde gaten van het hoofd- en voeteneinde op de gewenste hoogte

  4. Plaats de bodem van het bedje op de tuinschermdragers.

Vergelijk offertes

Heeft u werkzaamheden liggen in huis waarvoor u een vakman nodig heeft? Dan kunt u hier vrijblijvende offertes voor aanvragen via onze vergelijkingstool.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen