Welke soort schroevendraaier voor welke klus?

Als u een beginnende klusser bent, dan denkt u misschien dat alle schroevendraaiers hetzelfde zijn, maar niets is minder waar. Er zijn een bijzonder groot aantal soorten schroevendraaiers aanwezig, inclusief elektrische, en deze hebben allen verschillende functies. Als u dan besloten heeft welke soort schroevendraaier u nodig heeft, moet u ook nog uitzoeken welke maat deze moet hebben. Ervaren doe-het-zelvers hebben dan ook een groot aantal schroevendraaiers aan de muur hangen, voor alle benodigdheden. Hier leest u meer over schroevendraaiers en kunt u deze informatie gebruiken om te bepalen wat de juiste schroevendraaier is voor u.

Verschillende soorten schroevendraaiers

De onderstaande tabel geeft aan welke gangbare soorten schroevendraaiers er zijn en wat u ermee kunt.

Soort schroevendraaier Toelichting
PH kruiskop schroevendraaier Dit is de meest gangbare schroevendraaier van dit moment die ook wel Philips schroevendraaier wordt genoemd. Het heeft een gekruiste kop en er zijn vier maten (PH0 tot en met PH3). Veel schroeven hebben deze kop en deze schroevendraaier is dan ook breed inzetbaar.
PZ kruiskop schroevendraaier PZ staat in dit geval voor pozidrive. Deze schroevendraaier herkent u aan de kruiskop met daarop een kleiner kruis die een kwart gedraaid is. De kop lijkt op een 8-puntige ster. Hierdoor heeft u meer grip en kunt u meer kracht zetten. Er zijn vijf maten, namelijk PZ0 tot en met PZ4.
SL Sleufschroevendraaier Dit zijn de standaard schroevendraaiers met een kop in de vorm van een rechte lijn. Er zijn bijzonder veel afmetingen, aangeduid met SL, van erg klein tot erg groot. Toch neemt deze schroevendraaier in populariteit af, omdat u exact de juiste grootte nodig heeft en omdat ze minder grip hebben op de schroef. Veel sierschroeven hebben nog wel een sleufkop.
Zeskantschroevendraaier Deze schroevendraaier wordt ook wel de inbus schroevendraaier genoemd en heeft een zes hoekige kop. Hierdoor is er een goede grip en kunt u veel kracht zetten. Er zijn zeskantschroevendraaiers in een grote verscheidenheid aan afmetingen.
TX Torx schroevendraaier U herkent de torx (ook wel TX) schroevendraaier aan de zes puntige kop die lijkt op een ster. Hierdoor zijn deze schroevendraaiers bijzonder effectief en kunt u veel kracht zetten en grip voelen. De TX schroevendraaier is er in de maken TX1 tot en met TX40.
Slagschroevendraaier De slagschroevendraaier is een schroevendraaier waarmee u vaste schroeven los kunt krijgen. U plaatst ze in de schroef (met PH kruiskop of sleufkop) en slaat met een hamer op de achterzijde. Hierdoor wordt een draaibeweging in werking gezet en komt uw schroef los.
Micro schroevendraaier Microschroevendraaiers zijn klein, hebben vaak een draaiende top en zijn ook antistatisch. Ze worden gebruikt voor werk bijvoorbeeld aan elektrische apparaten en worden vaak in sets verkocht. Er zijn verschillende varianten, waaronder de PZ, PH, SL en TX.
Elektrische schroevendraaier Er zijn ook elektrische schroevendraaiers en vaak werken deze met een accu. Als u veel moet schroeven kunt u vermoeid raken en kunnen uw handen pijn gaan doen. Een elektrische schroevendraaier heeft vaak verschillende standen en koppen waarmee u de schroeven gemakkelijk aanbrengt en pijn en moeite bespaart. U kunt met een elektrische schroevendraaier geen gaten boren, daar heeft hij niet genoeg kracht voor.
Spanningzoeker Als u aan de elektriciteit gaat werken, dan heeft u een spanningzoeker nodig. Dit is een sleufschroevendraaier die u ook kunt gebruiken om te controleren of er nog spanning staat op een stopcontact of afgestripte draad. Meestal gaat er dan een lampje branden als u het einde van de spanningzoeker aanraakt. Dit is volkomen veilig en onmisbaar bij werkzaamheden aan elektra.

Met dank aan verbouwprijzen gids.

Waar moet u op letten als u een schroevendraaier gaat kopen?

Er zijn een aantal punten waarmee u rekening moet houden als u een schroevendraaier gaat aanschaffen.

  • De hoeveelheid: gaat u één schroevendraaier kopen of neemt u direct een set mee naar huis? Per schroevendraaier is een set vaak goedkoper, maar dit heeft u niet altijd nodig. Bedenk voor uzelf hoe vaak u de schroevendraaiers in de toekomst denkt nodig te hebben. Is dit een eenmalig project, dan heeft u aan één schroevendraaier voldoende. Wilt u meer gaan klussen, dan kunt u overwegen een set aan te schaffen.
  • De kop: uiteraard heeft u een schroevendraaier nodig die dezelfde kop heeft als uw schroeven. Daarnaast is het ook belangrijk dat deze dezelfde afmetingen heeft als uw schroeven. Wees hierop voorbereid en schrijf deze informatie op voordat u naar de bouwmarkt gaat.
  • De kwaliteit: er zijn goedkope en dure schroevendraaiers te vinden en vaak is dit een vrij goede indicatie van de kwaliteit van het gereedschap. Hoe duurder de schroevendraaier, hoe sterker het materiaal en hoe beter het handvat. Ook hier kunt u beter in een wat duurdere schroevendraaier investeren als u van plan bent om deze regelmatig te gaan gebruiken.
  • De uitvoering: als laatste zijn er schroevendraaiers in een verscheidenheid aan uitvoeringen. Dit is niet alleen kleur, maar ook de lengte van de schaft. Sommige schroevendraaiers zijn geïsoleerd en andere hebben een symbool op de handgreep waarmee u gemakkelijk de juiste schroevendraaier uit kunt kiezen. Hier zal persoonlijke voorkeur een grote rol spelen en kiest u de schroevendraaier met de uitvoering die het beste past bij uw behoeften.

Vergelijk offertes

Heeft u een klus in huis die u toch liever uitbesteedt? Dan kunt u hier geld op besparen als u offertes vergelijkt van vakmensen uit uw omgeving. Met onze vergelijkingstool vraagt u deze gemakkelijk op en bereikt u meerdere specialisten in één keer.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen