Hoe betegel ik wanden?

Tegels zijn een bijzonder veelzijdig en interessant materiaal om muren mee te bekleden. Omdat er zo veel verschillende soorten tegels te krijgen zijn, kunt u er allerlei effecten mee creëren. En daar komt dan natuurlijk ook bij dat tegels sterk zijn en waterdicht. U kunt ze dus probleemloos gebruiken voor wanden in uw keuken, badkamer en toilet. En geen tegelmuur is hetzelfde. Als u van plan bent een tegelmuur te gaan plaatsen, laat u zich dan door ons stappenplan begeleiden.

Wat heeft u nodig?

Het is verstandig om goed na te denken over wat u moet aanschaffen. U kunt dan ongestoord te werk gaan. De onderstaande tabel kan u helpen te bepalen wat u nog in uw winkelmandje moet leggen.

Materiaal

Prijs

Gereedschappen

Prijs

Wandtegels

30 per m2

Rolmaat

15

Voorstrijkmiddel

25 voor 2,5l

Verfkrabber

9

Ontvetter

10 voor 500 ml

Blokkwast

5

Vulmiddel

10 per tube

Waterpas

20

Vuren latten

3 per lat

Tegelzaag

60

Tegellijm

23 per 25 kg

Tegelsnijtang

10

Staalspijkers

2 voor 100

Tegelkniptang

10

Voegmiddel

4,50 per 2 kg

Vijl

11

Voegkruisjes

10 voor 100

Troffel

10

Spons

2

Rubberen spaan

6

Plamuurmes

5

Lijmkam

4

Profielaftaster

14

Schuurblokje

5

Tip: koop van uw materialen wat meer in dan u denkt nodig te hebben. Er kan altijd is mis gaan met het op maat brengen van tegels of het aanmaken van de tegellijm en u kunt dan zonder komen te zitten. Als u nog verpakte materialen over heeft, dan retourneert u deze en krijgt u het geld terug.

Stap 1: de ondergrond voorbereiden

Beoordeel de ondergrond waarop u de tegels wilt aan gaan brengen. Het is belangrijk dat deze schoon is en dat er geen oneffenheden aanwezig zijn. U kunt loszittende verf of behang verwijderen, gaten opvullen met een vulmiddel en het geheel voorbehandelen met een voorstrijkmiddel.

Tip: als u een muur opnieuw wilt betegelen, dan hoeft u niet altijd de huidige tegels te verwijderen. Het scheelt u veel hak- en breekwerk als u een speciale lijm aanschaft waarmee u over een tegelmuur kunt lijmen. Het is dan wel belangrijk dat u deze eerst goed schoonmaakt met een ontvetter.

Stap 2: een horizontale lat bevestigen

Pak een vuren lat en bevestig deze exact waterpas en horizontaal tegen de muur. Dit doet u op ongeveer de hoogte van 1 tegel vanaf de vloer.

Stap 3: een verticale lat bevestigen

Neem uw tweede vuren latje en bevestig deze exact op het midden van de muur. Zorg ervoor dat deze lat loodrecht is en dat u dit meet met een waterpas. U heeft nu twee loodrechte latten haaks op elkaar tegen de muur aangebracht en deze dienen als leidraad voor het betegelen van de muur. U begint dus in het midden. Dat is omdat de vloeren, muren en plafonds zelf eigenlijk vrijwel nooit waterpas zijn.

Stap 4: tegellijm aanbrengen

Pak wat tegellijm met uw troffel en doe dit op de lijmkam. Smeer de lijm uit tegen de muur zodat u horizontale lijnen krijgt.

Tip: tegellijm droogt snel. Breng daarom niet meer lijm aan dan dat u in 20 minuten kunt voorzien van tegels.

Stap 5: de eerste tegels plaatsen

De eerste tegel brengt u aan in de hoek van de latjes. Zorg ervoor dat u deze stevig aandrukt. Plaats een tegelkruisje op de hoek en breng de volgende tegels aan. Controleer regelmatig even of u nog waterpas aan het werk bent. Duw de tegelkruisjes diep in de lijm zodat ze na het voegen niet meer zichtbaar zijn. Vlekjes op de tegels haalt u direct weg met een spons.

Stap 6: de gehele muur betegelen

Als u alle de tegels langs de latten gelegd heeft kunt u deze verwijderen en de gehele muur betegelen. Het is belangrijk dat u de tegels even diep plaatst en dat er geen sprake is van hoogteverschil. U heeft beschikking over verschillende gereedschappen om uw tegels op maat te maken.

  • Tegelsnijder: met deze machine, die u overigens ook kunt huren, snijdt u loodrechte lijnen in de tegel die u daarna kunt afbreken. Leg de afgesneden kant dan in de hoek.

  • Tegelknijptang: als u echter kleine hoekjes moet verwijderen of randjes moet aanbrengen, dan kunt u deze voorzichtig afbreken met een tegeltang. Eventueel vijlt u ze daarna af voor een nette afwerking.

  • Tegelzaag: u kunt een tegelzaag gebruiken om handmatig specifieke vormen aan te brengen aan de tegel. Denkt u dan aan een gaatje voor leidingen, bijvoorbeeld.

  • Profielaftaster: profielaftasters zijn bijzonder handig als u lastige vormen moet overnemen. Dit gereedschap werkt als een mal die u kunt gebruiken om de vorm over te brengen op de tegel.

Stap 7: voegen

De meeste tegellijm heeft 24 uur nodig om te drogen. Dat betekent dat u daarna kunt gaan voegen. U maakt het voegmiddel aan met water en strijkt het met een diagonale beweging over uw tegelmuur. U heeft hier weinig tijd voor, want voegmiddel droogt snel. Zorg er ook voor dat alle voegen goed zijn gevuld.

Tip: u kunt de voegkruisjes gewoon laten zitten. Als u deze diep genoeg de lijm heeft ingedrukt is daar na het voegen niets meer van zichtbaar.

Stap 8: de tegels schoonmaken

Gebruik een vochtige spons om de tegels schoon te maken en te ontdoen van voegmiddel. Doe dit voorzichtig, zodat u het voegmiddel niet weer uit de voegen haalt. Als het voegmiddel is gedroogd is uw nieuwe tegelmuur klaar.

Vergelijk offertes

Gebruikt u voor deze klus toch liever een tegelzetter? Dan kunnen wij u in contact brengen met een betrouwbare specialist voor uw klus. U geeft uw opdracht aan ons door via onze vergelijkingstool en u zal snel offertes ontvangen van regionale tegelzetters die dit graag voor u oppakken.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen