Binnendeur afhangen

Als u een handige doe-het-zelver bent, dan bent u waarschijnlijk altijd op zoek naar leuke nieuwe klusjes in huis. Het plaatsen van een nieuwe deur is dan een klus waar u even zoet mee kunt zijn, maar die niet al te moeilijk is. Nieuwe deuren kunnen uw interieur volledig opfrissen en dit is dan ook een zeer belonende klus. Gebruik hier het onderstaande stappenplan voor en er kan u weinig overkomen.

Wat heeft u nodig?

Allereerst de benodigdheden en dit zijn er nogal wat. Het goede nieuws is dat, als u een ervaren klusser bent, u de meeste gereedschappen waarschijnlijk gewoon in huis heeft. U kunt het onderstaande lijstje met materialen en gereedschappen gebruiken om te bepalen wat u nog extra dient aan te schaffen.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Deur (stomp) €75 Potlood €1
3 scharnieren €3 per stuk Rolmaat €10
Schroeven €4 per 200 Steekbeitel €8
Grondverf €25 per 750ml Hamer €10
Lak €20 per 750 ml Wig €2,50 per stuk
Boormachine €100
Schaaf €15
Voorstrijkmiddel €10 per liter
Verfbenodigdheden €10

Tip: koop altijd iets te veel dan dat u denkt nodig te hebben. Zo heeft u een buffer indien u een foutje maakt en kunt u gewoon blijven doorwerken zonder weer naar de bouwmarkt te moeten rijden. Alles wat u over heeft kunt u binnen 30 dagen retourneren.

Stap 1: de kozijnsponning opmeten

Niet alle kozijnen hebben dezelfde afmetingen en daarom is het belangrijk dat u uw deur exact op maat maakt, zodat deze er netjes in past. U begint dan met het opmeten van het kozijn, de kozijnsponning om precies te zijn. Dit is het gedeelte van het kozijn waar zometeen de deur in moet vallen, dus de binnenkant. Meet de breedte op drie plaatsen, namelijk aan de bovenkant, in het midden en aan de onderkant. Deze zijn namelijk niet altijd gelijk. Meet dan direct ook de hoogte van de kozijnsponning op, en wel aan beide zijden.

Stap 2: de deur op maat schaven

Als u uw deur zo passend mogelijk wilt maken, dan moet deze ongeveer 6 millimeter smaller zijn dan de afmetingen van de kozijnsponning. Ga hier nooit met meer dan 10 millimeter overheen, dit komt vrij precies. Schaaf de deur dus rustig op maat en schaaf dan richting de onderkant. De hang- en sluitzijde schaaft u iets naar binnen af. Als u tevreden bent over de nieuwe afmetingen schuurt u de randen even goed op en verwijdert u het stof dat daarbij is vrijgekomen.

Tip: als u de deur wilt gaan schilderen, doe dat dan eerst. De deur is nu nog gemakkelijk bereikbaar en u kunt deze ergens schilderen waar spetteren geen probleem is. Daarnaast hoeft u dan ook nog niet met afplaktape in de weer. De meeste deuren die u aanschaft zijn al in de grondverf gezet voor u.

Stap 3: de scharnieren aftekenen

Nu kunt u de scharnieren aftekenen op het kozijn. Houdt u dan de volgende regels aan:

  • Het bovenste scharnier bevestigt u 12 centimeter van de bovenzijde.
  • Het onderste scharnier bevestigt u 30 centimeter van de onderzijde.
  • Het middelste scharnier bevestigt u exact in het midden hiervan.
  • Laat de scharnierrand met 2 millimeter uit het kozijn steken.

Stap 4: de scharnierhoogte op de deur bepalen

Gebruik een wig en plaats de deur op de juiste hoogte in het kozijn. Dat is met een naad van 3 millimeter tussen de bovenzijde van de deur en het kozijn. U kunt nu de hoogte van de scharnieren overnemen op de deur en deze aftekenen. De scharnierkoppen moeten hier 1 millimeter uitsteken.

Stap 5: beitel de uitsparingen uit

Controleer nog één keer of u de plaatsing van de scharnieren op kozijn en deur goed heeft uitgevoerd en steek dan de uitsparingen uit met een beitel. Zo komen de scharnieren netjes in het hout te liggen en niet er op.

Stap 6: de scharnieren plaatsen

Verwijder de scharnierpen uit de scharnieren en schroef de scharnierbladen vast op de deur. De deur krijgt dan de scharnierbladen die twee knopen hebben. De bladen met drie knopen worden gemonteerd op het kozijn. Bevestig eerst alleen de bovenste en de onderste scharnier.

Stap 7: de deur ophangen

Nu kunt u de deur ophangen en door middel van de scharnierpennen vastzetten. Als u tevreden bent met de plaatsing kunt u ook het middelste scharnierblad in het kozijn plaatsen, vastschroeven en verzekeren met de scharnierpen.

Stap 8: de afwerking

Nu is het tijd om de deur af te werken. Moet u nog schilderen of wilt u bepaalde plekjes met lak bijwerken, doe dat dan nu. U kunt nu ook het beslag bevestigen, indien nodig en deurglas plaatsen. De klus is nu afgerond en u kunt uw nieuwe deur in gebruik nemen.

Tip: lak kan snel drogen, maar het is pas na één tot twee weken kras- en stootvast. Houd hier dus rekening mee en ga tot die tijd extra voorzichtig met uw deur om.

Vergelijk offertes

Bent u zelf geen ervaren doe-het-zelver, dan is de kans groot dat u de klus liever uitbesteedt dan dat u gaat investeren in dure gereedschappen die u toch niet weer zal gebruiken. Ook als u simpelweg de tijd of de energie niet heeft kan het beter zijn om een vakman in te schakelen. Via onze vergelijkingstool vraagt u dan snel een aantal offertes op en vindt u ongetwijfeld de beste prijs.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen