KlussenKlussen

Hoe maak ik een sidetable?

De sidetable waarvoor u hier een stappenplan vindt is bijzonder handig voor gebruik in de keuken. Deze bijzettafel fungeert als opslagruimte, maar heeft ook een uitklapbaar bovenblad voor extra snij- en werkruimte. En met het onderstaande plan zet u deze gemakkelijk zelf in elkaar.

Wat heeft u nodig?

Voor het maken van deze bijzettafel heeft u natuurlijk allereerst hout nodig. U kunt met het onderstaande lijstje naar de bouwmarkt gaan en het hout op maat laten zagen. Als u een klantenkaart heeft kan dat bij sommige bouwmarkten zelfs gratis. Dit is veel gemakkelijker dan dat u dit zelf moet doen. Daarnaast hoeft u dan ook geen dure zaagmachine aan te schaffen, als u deze nog niet had. Hier gebruiken we geschaafd vurenhout.

Item Aantal Afmetingen lengte x breedte x dikte Toepassing
1 2 Panelen van 120x40x2,8 cm Bovenblad
2 2 Planken van 116x30x2,8 cm Legplanken
3 4 Balkjes van 30×2,7×2,7 cm Plankensteunen
4 2 Planken van 190,2×2,7×2,7 cm Sierrand lange zijde
5 2 Planken van 24,5×2,7×2,7 cm Sierrand korte zijde
6 4 Balken van 84,5×6,9×3,3 cm Poten

De andere benodigdheden

Behalve het hout zijn er nog materialen en gereedschappen die u mogelijk zal moeten aanschaffen voordat u kunt beginnen aan het stappenplan. Het onderstaande overzicht geeft deze duidelijk weer.

Materialen Gereedschappen
2x lessenaar scharnier Schuurmachine
Beits Boormachine
Platte kop schroeven, 5 cm Verfbenodigdheden
Houtlijm Houtboor set en verzinkboor
2x hoekijzer, 5 cm Schroevendraaier
Schuurpapier
Potlood
Rolmaat
Handzaag
Winkelhaak
Beitel
Hamer

Stap 1: de poten in elkaar zetten

Pak twee van de vier plankensteunen (item nummer 3) en twee poten (item nummer 6). Leg de poten parallel naast elkaar en breng hier haaks twee plankensteunen op aan. Deze komen op 10 centimeter van de onderkant en op 30 centimeter van de bovenkant. Herhaal dit zodat u twee exact identieke set poten heeft.

Stap 2: de legplanken vastzetten

Pak de twee legplanken (item nummer 2) en zaag uit elke hoek een stukje van 2,9 x 2,9 centimeter. Lijm de legplanken vast op de plankensteunen. Als u ze ook wilt schroeven dan kunt u er met een verzinkboor voor zorgen dat u deze later volledig kunt wegwerken.

Tip: heeft u iets te veel lijm gebruikt en zijn er lijmresten zichtbaar? Wacht dan even met het verwijderen ervan. Als u dit doet als de lijm enigszins is uitgehard, dan kunt u het gemakkelijk weghalen met een mesje. Zo ontstaan er ook geen vlekken.

Stap 3: de sierranden aanbrengen

Pak de lange en de korte sierranden met item nummer 4 en 5 en plaats deze tussen de poten aan de bovenkant van uw sidetable. Als u wilt kunt u ze 1 centimeter naar binnen plaatsen voor een nog mooier effect. De bovenkant van de poten en de sierranden vallen samen op dezelfde hoogte.

Stap 4: het bovenblad op maat maken

Als het goed is heeft u twee panelen voor het bovenblad, item nummer 1. Pak één van deze panelen en zaag deze over de lengte door midden zodat u een paneel krijgt met een breedte van 15 centimeter en een paneel met een breedte van 15 centimeter.

Stap 5: de scharnieren aanbrengen

Leg deze twee onderdelen tegen elkaar aan en teken af waar de scharnieren moeten komen. Steek het hout daar uit met een beitel, zodat de scharnieren verzinkt kunnen worden. U kunt de scharnieren aanbrengen met bijpassende schroeven.

Stap 6: het bovenblad aanbrengen

Gebruik houtlijm om de bovenkant van de sierranden en de poten mee in te smeren en u kunt hier het tafelblad op aanbrengen. Aan de achterkant dient deze 2 centimeter uit te steken, aan de zijkanten 1 centimeter en aan de voorkant 5 centimeter. U kunt de achterzijde van het blad vastzetten met schroeven.

Stap 7: de afwerking

Nu kunt u uw bijzettafel afwerken. U kunt deze schuren, in de grondverf zetten en de schroefgaten dichten met plamuur. Daarna schuurt u het geheel nogmaals licht op en brengt u de verf aan naar keuze. Een witte transparante beits is dan erg mooi, bijvoorbeeld.

Stap 8: bevestigen aan de muur

Het is geen slecht idee om de sidetable aan de muur te bevestigen. Op die manier zal deze niet omvallen als hij topzwaar wordt en kunt u het uitgeklapte gedeelte probleemloos belasten.

Tip: wat u ook kunt doen als alternatief is de poten van de tafel te voorzien van wieltjes. Zo heeft u een handige bijzettafel die u overal kunt plaatsen waar nodig. Vergeet dan echter niet om de zware voorwerpen onderop te plaatsen en de bovenplank zo min mogelijk te belasten. Anders kan de tafel omvallen.

Vergelijk offertes

Er zijn voldoende klussen in huis die u mogelijk wilt uitbesteden aan een vakman. Voor allerlei werkzaamheden kunt u hier offertes opvragen bij plaatselijke en betrouwbare specialisten. Deze offertes vergelijkt u met elkaar zodat u ze goedkoopste deal kunt vinden bij de beste specialist in uw omgeving.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen