KlussenKlussen

Hoe slim kleine kamer inrichten?

Als u een kleine slaapkamer heeft of een kleine woonkamer, dan wilt u hier natuurlijk het beste van maken. U heeft misschien wat beperkingen met betrekking tot ruimte, maar dat betekent niet dat u de inrichting van deze kamer op moet geven. Er zijn namelijk voldoende tips en tricks waarmee u ook een kleine woon- of slaapkamer stijlvol kunt maken en groot kunt doen lijken. Leest u daarom de onderstaande informatie goed door voor inspiratie.

In deze kluswijzer:

Slim een kleine slaapkamer inrichten

In Nederland hebben we gelukkig over het algemeen grote woonkamers, maar de ruimte in onze slaapkamers laat nogal eens te wensen over. Toch kan een kleine slaapkamer heel knus en gezellig zijn, als u voldoende aandacht besteedt aan slimme inrichting. De volgende tips kunnen u hier vast bij helpen.

 1. Een hoogslaper: hoogslapers zijn ideaal voor kleine kamers. U kunt een open hoogslaper aanschaffen en hier onder een tafel plaatsen of een bank. U kunt ook een gesloten lagere hoogslaper aanschaffen die u voldoende opbergmogelijkheden biedt omdat u er kastjes en laden in kunt maken.

 2. Een liftend bed: een soort van variant op de hoogslaper is een liftend bed. Deze kunt u automatisch omhoog schuiven als u hem niet gebruikt en weer laten zakken als het bedtijd is. Uiteraard zijn uitklapbare bedden dan ook echt een uitkomst.

 3. Gladde muren: als u in uw slaapkamer een behang kiest met een drukke print of met een reliëf, dan zal deze er al snel kleiner uitzien. Als u daarentegen kiest voor een gladde en structuurloze muur, dan ziet de kamer er ineens een stuk groter uit. Het beste gebruikt u dan lichte kleuren, maar als uw slaapkamer zelf goed verlicht is, dan kunt u zelfs met donkere kleuren hetzelfde effect bereiken.

 4. Combineren: probeer zoveel mogelijk functionaliteiten te combineren. Een voorbeeld daarvan hebben we al gezien, namelijk het verhoogde bed met kastruimte. Een andere optie is om een plank boven het bed te hangen met daar een bedlampje in verwerkt of om een hele kast rondom het bed of de deur te bouwen.

 5. Spiegels en licht: als u de lampen in uw slaapkamer tactisch ophangt en u plaatst er een grote spiegel in, dan kunt u een ruimtelijke uitstraling creëren in de kleinste slaapkamers.

 6. Zwart en wit: hoe lichter de kleuren in een slaapkamer, hoe ruimtelijker het gevoel. Als u een mooie moderne kleine slaapkamer wilt maken, dan kunt u dit doen door zwart en wit te gebruiken. Als u ervoor zorgt dat wit overheerst zodat het ruimtelijke effect blijft en u zwart gebruikt als contrast, dan kunt u een schitterende slaapplek maken.

 7. Gebruik het voeteneind: aan het voeteneind van het bed is meestal vrij veel ruimte over. Dit is dan ook een ideale plek voor het plaatsen van een kast of kist. Een lange smalle kast met daarin een aantal laden neemt niet veel plek in, maar zal tegelijkertijd uw opbergmogelijkheden aanzienlijk vergroten.

 8. Een bedbank: als laatste kunt u een slaapkamer ook uitrusten met een bedbank. Overdag kan deze dan functioneren als bank en ’s nachts maakt u er in een handomdraai een bed van. Dit is handig in kleine kamers en in logeerkamers.

Slim een kleine woonkamer inrichten

Heeft u een kleine woonkamer, dan zijn er ook een aantal manieren waarop u deze stijlvol kunt inrichten. Waar u dan wel rekening mee moet houden is dat u uw woonkamer niet overal voor kunt gebruiken. U kunt zichzelf dus het beste afvragen welke hoofdfunctie uw woonkamer moet hebben en hier mee verder gaan. Misschien bent u iemand die ervan houdt om op de bank te hangen en series te kijken. Weer anderen willen de woonkamer juist gebruiken om lekker te kunnen eten en te genieten met gasten. Nadat u besloten heeft welke functie uw woonkamer moet hebben, kunt u de volgende tips gebruiken om deze zo efficiënt mogelijk in te richten.

 1. Veel licht: gebruik lichte kleuren voor op de muren en de vloer. Dit geeft een ruimtelijk gevoel terwijl donkere kleuren juist een benauwend gevoel geven. Als u ramen heeft dan kunt u deze het beste overdag ook zo veel mogelijk open laten en het natuurlijke licht naar binnen laten stromen. Hierdoor krijgt uw kamer direct een fris en driedimensionaal gevoel.

 2. Werk verticaal: door aandacht te besteden aan de verticale lijnen en in de hoogte te werken, zal het lijken alsof het plafond van uw woonkamer hoger ligt. En iedereen weet dat kamers met een hoog plafond automatisch ruimtelijker aanvoelen. Gebruik dus lange dunne kasten in plaats van brede kasten, gebruik gordijnen die tot de vloer komen en staande lampen met een lange steel.

 3. Spiegels: hang een spiegel op in uw woonkamer en deze zal direct groter lijken. U creëert er namelijk diepte mee, maar kunt ook gebruik maken van de functionaliteit van een spiegel om uzelf even te bekijken.

 4. Hoge poten: een ruimtelijk effect creëert u ook als u meubilair uitkiest op hoge en dunne poten. Uw bank lijkt direct een stuk minder lomp en zwaar als u er onderdoor kunt kijken.

 5. Een flat screen televisie: als u deze nog niet had, dan is het nu tijd om te investeren in een flat screen televisie. Deze televisies nemen nauwelijks nog ruimte in beslag, helemaal niet als u hem in de muur verwerkt of ophangt. En daarnaast is het beeld ook aanzienlijk beter en komen films, documentaires en andere beelden tot leven.

 6. Multifunctionele meubelen: een laatste tip die we u kunnen meegeven voor het inrichten van uw kleine woonkamer is om multifunctionele meubelen te gebruiken. Denkt u dan aan een bank die ook een opslagruimte heeft, een krukje die ook als bijzettafel kan functioneren en een kist die wordt gebruikt als salontafel.

Vergelijk offertes

In sommige gevallen is het beter om de vakmensen in te schakelen en via onze vergelijkingstool kunt u voor allerlei werkzaamheden in en om het huis offertes opvragen. Zo vindt u vast de goedkoopste deals.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen