Tips hout lakken

Door uw hout te lakken kunt u het een langere levensduur meegeven. Vooral hout buiten heeft hier veel baat bij, omdat vocht, uv-straling en temperatuurverschillen schade kunnen aanrichten als het onbeschermd blijft. Kozijnen, deuren, schuttingen en tuinhuisjes kunnen gelakt worden zodat ze er weer als nieuw uitzien en er weer een paar jaar tegen kunnen. Ook hout binnen heeft voordeel aan een laklaag. Denk bijvoorbeeld aan de kozijnen en deuren binnen die elke dag te maken krijgen met lucht van de verwarming en schommelingen in de luchtvochtigheid. Als u van plan bent om uw hout te gaan lakken, dan kunt u de onderstaande tips vast goed gebruiken.

Tip 1: neem de tijd

Het lakken van hout is en vrij gemakkelijke klus, maar u moet er wel goed de tijd voor nemen. U zal namelijk meerdere stappen moeten doorlopen om te zorgen voor een zo goed mogelijk resultaat. Het is belangrijk dat u deze stappen grondig uitvoert en dat u het hout tussendoor goed laat drogen. De voorbereiding duurt dan veel langer dan het lakken zelf. Kijkt u maar eens naar het onderstaande stappenplan.

 1. Nog onbehandeld hout ontvet u eerst met een ontvettingsmiddel. Van behandeld hout verwijdert u de oude verflaag met een krabber, een föhn of een verfstripmiddel.

 2. Zoek rotte plekken op en steek deze tot in het goede hout weg met een beitel.

 3. Behandel de rotte plekken met houtrotstop en vul ze op met houtrotvuller.

 4. Plamuur beschadigingen en gaten weg met plamuurmiddel.

 5. Schuur het hout goed op, verwijder het stof en ontvet het nogmaals.

 6. Laat het hout drogen.

 7. Breng een grondverf aan en laat dit goed drogen. Eventuele oneffenheden kunt u nu nog opvullen of wegschuren.

 8. Als de grondverf droog is schuurt u het hout weer op voor een goede hechting van de lak.

 9. Breng de eerste laag lak aan en laat dit drogen.

 10. Schuur de laklaag op.

 11. Breng een tweede laag lak aan en laat dit drogen.

 12. Berg de verf, kwasten en rollers goed op en uw klus is afgerond. Als u op deze manier werkt kunt u de langste levensduur verwachten en hoeft u de klus aanzienlijk minder vaak te herhalen.

Tip 2: bladderen van de lak voorkomen

Een probleem met lak dat vaker terugkomt is dat het gaat bladderen of dat er blaasjes ontstaan. Dit heeft dan te maken met vocht in het hout of met een te lange blootstelling aan neerslag en zon. Hout op een beschutte plek bladdert bijvoorbeeld minder snel dan hout dat veel in de zon staat.out Als u er zorg voor wilt dragen dat uw lak niet gaat bladderen, dan kunt u hier bepaalde maatregelen voor nemen. Zorg dat het hout dat u schildert goed droog is en dat u alle lagen ook goed laat drogen. Hiervoor raadpleegt u de gebruiksaanwijzing op de verpakkingen. Onderhoud uw hout ook goed en controleer regelmatig even of alles er nog goed uit ziet. Breng de verf niet te dik aan, want ook dat kan blaasjes en rimpels veroorzaken. Volg de instructies van het bovenstaande stappenplan en uw hout zal de eerste 5 jaar in normale omstandigheden niet gaan bladderen.

Tip 3: koop meer in en bewaar het bonnetje

Het kan soms lastig zijn te bepalen hoeveel verf u exact nodig zal hebben voor het schilderen van uw hout. U weet niet hoeveel lagen u gaat aanbrengen en het kan ook zijn dat u heeft onderschat hoeveel oppervlak u met één blik kunt lakken. Koop daarom altijd meer materialen in dan u denkt te moeten gebruiken, zodat u tijdens de werkzaamheden in ieder geval niet zonder komt te zitten. Als u klaar bent dan kunt u bij de meeste bouwmarkten uw ongeopende verpakkingen gewoon retourneren en uw geld terug krijgen. De voorwaarde is dan wel dat u dit tijdig doet en dat u het bonnetje kunt laten zien. Bewaar deze dus altijd, zodat u niet met het ongebruikte materiaal blijft zitten.

Tip 4: lak uw hout liever eerder dan later

Spreek met uzelf af hoe vaak u uw hout wilt lakken en wacht niet te lang. Als de laklaag beschadigt en er kan water uw hout binnendringen, dan is het erg goed mogelijk dat er op die plek rot ontstaat en dat is voor hout erg slecht. Daarnaast zal u dit moeten repareren voordat u het hout opnieuw kunt lakken. Bekijk dus de omstandigheden waaraan het hout wordt blootgesteld, win wat informatie in en bepaal hoe vaak u het moet gaan onderhouden. Buiten is dat bijvoorbeeld elke 3 tot 5 jaar terwijl hout binnen veel langer zonder onderhoud kan. Ook als de lak nog niet beschadigd is kunt u het een onderhoudsbeurt geven. Zo zorgt u ervoor dat uw hout altijd optimaal beschermd is en dat het er altijd op zijn best uitziet.

Tip 5: gebruik een winterschilder

Het bovenstaande stappenplan geeft wel aan dat het schilderen van hout tijdrovend is. U zal flink wat geduld moeten hebben om alle stappen goed af te ronden. Daarom kunt u overwegen om de klus uit te besteden en als u dan een winterschilder gebruikt kunt u wel 30 procent besparen op de totaalprijs. Winterschilders zijn schilders die tijdens de maanden november tot en met maart hun prijzen naar beneden doen. Dat komt doordat het werk voor hen in de winter aanzienlijk afneemt. Winterschilders werken ook buiten, dus doe hier uw voordeel mee.

Vergelijk offertes

Een andere manier om te besparen is door offertes op te vragen met onze vergelijkingstool. U geeft uw opdracht door en u zal een aantal offertes ontvangen van schilders die uw werkzaamheden graag oppakken. Maak een vergelijking en u kiest vervolgens zelf de beste deal.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen