Hoe maak ik mijn rolgordijnen op maat?

Als u een mooi stel rolgordijnen heeft en u wilt deze gaan ophangen, dan is het altijd mogelijk dat ze te groot zijn. Misschien heeft u een standaard maat besteld en is uw kozijn afwijkend. Het is ook mogelijk dat u een rolgordijn van een breder naar een smaller raam wilt verplaatsen. Dit kunt u allemaal vrij gemakkelijk zelf doen, en het op maat brengen van een rolgordijn is dan ook erg simpel. Vooral als u hier het onderstaande stappenplan voor gebruikt.

De nieuwe maten bepalen

Allereerst zal u moeten bepalen wat de nieuwe breedte moet worden van uw rolgordijnen. Als u dit opmeet, moet u zich afvragen of u de rolgordijnen in het kozijn of op het kozijn wilt hangen.

  • In het kozijn: de meeste mensen kiezen ervoor om hun rolgordijnen in het kozijn te plaatsen en dit is voor velen esthetisch de beste keuze. Dit wordt ook wel de ‘in de dag’ methode genoemd. Deze optie is echter minder geschikt als u hoogrendementsglas heeft. De warmte die tussen het gordijn en de ramen blijft hangen kan een thermische breuk in het glas veroorzaken.
  • Op het kozijn: de ‘op de dag’ methode is dan een betere keuze. De gordijnen worden op het kozijn bevestigd waardoor er meer ruimte is tussen het raam en het gordijn en het daar dus ook minder warm wordt. Heeft u hoogrendementsglas, dan is dit wel de beste methode om te kiezen. Daarnaast kan het ook erg mooi lijken als uw rolgordijnen het gehele kozijn afdekken en kan deze keuze ook gemaakt worden op basis van persoonlijke voorkeur.

Wat heeft u nodig?

Als u voor de ‘op de dag’ methode kiest, dan zal u dus een breder en langer rolgordijn nodig hebben dan wanneer u deze ‘in de dag’ monteert. Daarnaast is het dan mogelijk niet eens nodig om uw rolgordijn in te korten. Voor de werkzaamheden heeft u een aantal gereedschappen nodig. Deze vindt u samengevat in de onderstaande tabel.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Rolgordijnen Vanaf €10 Potlood €1
Markeerstift €2
Schaar €5
Rolmaat €15
IJzerzaag €13

Stap 1: de buis verwijderen

Leg uw rolgordijn op een vlakke ondergrond en rol deze helemaal af. Als het goed is, is er een buis aan het einde van de rol en deze verwijdert u door de stof uit de inkeping te schuiven.

Stap 2: de buis op maat zagen

Neem de nieuwe afmeting en markeer deze op de buis. Zaag de buis daar haaks af met een ijzerzaag.

Stap 3: de onderlat verwijderen

De stof van het rolgordijn moet dezelfde breedte krijgen als de buis die u net heeft afgezaagd. Hiervoor verwijdert u eerst de onderlat uit de zoom aan de onderkant van het rolgordijn.

Stap 4: aftekenen

Om de stof op de juiste maat te knippen brengt u eerst een loodrechte lijn aan op de stof die overal de breedte heeft van de buis.

Stap 5: de stof op maat knippen

Knip de stof van het rolgordijn af langs de lijn die u heeft getekend.

Stap 6: de onderlat afzagen

Markeer nu op de onderlat de nieuwe breedte van uw rolgordijn en zaag deze op die plek af met een ijzerzaag.

Stap 7: het rolgordijn weer in elkaar zetten

Schuif de onderlat weer in de zoom aan de onderkant van uw rolgordijn. Vouw de stof aan de bovenkant dubbel en schuif deze in de inkeping van de buis. Rol het gordijn weer op en u kunt hem tegen de muur monteren en in gebruik nemen.

Het rolgordijn in de lengte inkorten

Het inkorten van het rolgordijn in de lengte is nog gemakkelijker. U begint hetzelfde, door het gordijn af te rollen en de buis te verwijderen. Aan de bovenkant van het rolgordijn kunt u nu de benodigde lengte aanpassen en het stuk afknippen dat u nodig heeft om het rolgordijn op maat te maken. Vervolgens plaatst u de stof weer terug in de inkeping van de buis en uw rolgordijn is op maat gemaakt.

Tip: als u uw rolgordijn wilt inkorten, maar u wilt de lengte graag bewaren, bijvoorbeeld omdat u de mogelijkheid wilt hebben het gordijn ergens anders op te hangen, dan kunt u deze ook dubbelvouwen en zo op lengte brengen. Het dubbelgevouwen rolgordijn schuift u vervolgens in de buis. U zal dan wel altijd een uitstekend stuk stof kunnen zien (als u deze naar buiten laat wijzen valt dit erg mee), maar u weet wel dat u uw rolgordijn altijd voor een ander langer raam kunt hangen, indien u dat mocht willen.

Vergelijk offertes

Als thuis werkzaamheden heeft liggen die u liever uitbesteedt aan een betrouwbare vakman, dan kunt u hier via onze vergelijkingstool offertes voor opvragen. U geeft uw opdracht door via de tool, deze wordt automatisch voorgelegd aan verscheidene specialisten uit uw omgeving en deze zullen u een offerte opsturen voor uw benodigdheden. Leg alle offertes die u ontvangt naast elkaar en u kunt niet alleen de goedkoopste uitkiezen, maar ook de beste.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen