Hoe repareer ik houtrot?

Als u hout gaat schilderen dat in contact komt met de buitenwereld, zoals het geval is bij kozijnen en schuttingen, dan is het mogelijk dat u houtrot aantreft. Het is dan zaak om hier wat aan te doen en om het houtrot niet te laten zitten. Dan zal dit alleen maar erger worden en verliest het hout zijn kracht en uitstraling. Uit het onderstaande stappenplan kunt u leren hoe u houtrot het beste verwijdert en behandelt, voordat u overgaat op het schilderwerk.

Wat heeft u nodig?

Voor deze klus heeft u vrij weinig materialen en gereedschappen nodig. Alles is te vinden in de grotere bouwmarkten. De lijst beneden geeft aan waar u dan in kunt investeren en hoeveel u hier momenteel gemiddeld voor betaalt.

Materialen

Prijs

Gereedschappen

Prijs

Houtrotstop

14 voor 250 ml

Schuurblokje k120

5

Houtrot vuller

10 per kilo

Schuurblokje k320

5

Ontvetter

10 per 500 ml

Plamuurmes

7

Zachte borstel

3

Werkhandschoenen

10

Ronde kwasten

5

Schuurmachine

75

Beitel

12

Stap 1: de voorbereiding

Voordat u het hout gaat behandelen is het belangrijk dat u deze volledig ontvet. Als u dat doet nadat u het houtrot heeft gerepareerd zal u dit vet alleen maar dieper het hout in schuren. Het ontvetten van uw hout doet u met een emmer water waarin een ontvetter is opgelost. Maak daar uw hout mee schoon en was het na met water. Laat het hout goed drogen.

Stap 2: de rotte plekken aanwijzen

Houtrot herkent u doordat het hout daar zacht is. Daarnaast zal het een andere kleur hebben, maar die is niet altijd zichtbaar als uw hout al een verflaag bevat. Voel daarom met uw vingers om de plekken aan te wijzen waar het houtrot zich bevindt en markeer deze.

Stap 3: de verrotte delen uitsteken met een beitel

Gebruik een scherpe beitel en steek de rotte plekken daarmee uit. Zorg er dan voor dat u alleen nog maar schoon en droog hout ziet en maak het gat eventueel wat groter. U weet dan zeker dat u al het rotte hout heeft verwijderd.

Stap 4: houtrotstop in de gaten aanbrengen

Pak nu uw fles met houtrotstop en behandel de gaten die u gemaakt heeft met dit middel. U schenkt er wat van in een klein bakje en brengt het aan met een goedkope kwast.

Stap 5: bij beschadigde randen

Zijn de randen van uw hout beschadigd, bijvoorbeeld bij het kozijn, dan bent u de vorm daar kwijt. U kunt dan een bekisting maken voor het vulmiddel door een paar triplex plaatjes te nemen. Deze fungeren dan als mal. Vergeet niet deze met plasticfolie te bekleden aan de binnenkant.

Stap 6: houtrotvuller aanmaken

Houtrotvuller wordt binnen 20 minuten te hard om mee te werken, dus als u houtrotvuller gaat aanmaken, maak dan zoveel aan als u in die tijd kunt aanbrengen. Pak twee gelijke delen en meng deze goed door elkaar voordat u verder gaat.

Stap 7: de gaten opvullen

Gebruik een plamuurmes om de gaten met houtrotvuller op te vullen. Als deze erg diep zijn, dan doet u dit in meerdere lagen. Elke laag moet dan goed kunnen drogen. Duw de houtrotvuller diep in de beschadiging, druk dit goed aan en werk het glad af.

Stap 8: schuren

Als de houtrotstop gedroogd is kunt u de gerepareerde delen schuren. Dit doet u eerst met schuurpapier k80 en daarna met k120. Controleer of uw hout nu mooi egaal en glad is door er met uw vingers overheen te gaan. Oneffenheden die u dan nog aantreft kunt u ook gemakkelijk wegschuren.

Stap 9: nogmaals ontvetten

Gebruik nogmaals uw ontvetter om het hout mee schoon te maken. Spoel het na met water, laat het hout goed drogen en schuur het op met schuurpapier k120. Gebruik een zachte borstel om het stof van uw hout te verwijderen en u bent klaar voor de rest van de werkzaamheden.

Vergelijk offertes

Laat u uw werkzaamheden liever door een specialist uitvoeren? Dan kunt u via onze vergelijkingstool voor allerlei klusjes in en rondom het huis offertes opvragen bij betrouwbare vakmensen. Met deze offertes kunt u de goedkoopste deal aanwijzen bij de meest geschikte specialist.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen