KlussenKlussen

Hoe spoor ik gaslek op?

Als u gas ruikt dan is er een kans dat er een gaslek aanwezig is uw gasleidingen. Ook kraantjes en verbindingen kunnen naar verloop van tijd nog wel eens gaan lekken. Aangeraden wordt om uw gasslang van uw fornuis in ieder geval elke 5 jaar even te vervangen, omdat deze anders zal uitdrogen en scheuren zal gaan veroorzaken. Natuurlijk is het goed om de gaskraan direct dicht te draaien en een specialist te bellen, maar u kunt ook zelf op zoek gaan naar het lek. Soms is het gemakkelijk te repareren door de slang of een verbinding te vervangen en kunt u geld besparen. U kunt het volgende stappenplan gebruiken.

Wat heeft u nodig?

U heeft maar weinig nodig om een gaslek op te sporen. U heeft waarschijnlijk een kwastje en zeepsop zelf gewoon in huis. Hierin hoeft u niet te investeren. Als u liever een gaslekzoekersspray gebruikt, dan kunt u dit kopen bij de meeste bouwmarkten. Hiervoor betaalt u gemiddeld €5 per bus.

Stap 1: de gaskraan open draaien

Als u aan uw leidingen gewerkt heeft, dan heeft u uw gaskraan dicht gedraaid. Het is altijd verstandig om na een dergelijke klus even te controleren of er geen gaslek aanwezig is. Heeft u gas geroken en daarom de kraan dichtgedraaid? Dan kunt u in beide gevallen voor het vinden van het gaslek de kraan weer even opendraaien.

Tip: zorg er altijd voor dat u de ruimte waarin u werkt goed ventileert, zodat het gas dat vrijkomt een uitweg heeft. Dit is voor u gezonder en uiteraard aanzienlijk veiliger.

Stap 2: de spray of het zeepsop aanbrengen

Als u gaslekzoekersspray gebruikt zal u de bus voor 1 minuut goed moeten schudden. Gebruikt u zeepsop, maak dan een beetje zeepsop aan door afwasmiddel te vermengen met wat water. Het is de bedoeling dat dit gaat schuimen. Spuit de spray op de leidingen, koppelingen, verbindingen en aansluitingen en doe hetzelfde met een kwastje en zeepsop als u geen spray gebruikt.

Stap 3: bellen opzoeken

Ziet u ergens langs de leidingen en verbindingen belletjes ontstaan, dan weet u dat hier een lek aanwezig is. U kunt nu zelf beoordelen of dit een lekkage is die u kunt oplossen of dat u hier een specialist voor gebruikt. Hoe dan ook, als u een lek gevonden heeft dan doet u direct de gaskraan dicht en de ramen open. Totdat u of iemand anders de lekkage gerepareerd heeft (en wederom gecontroleerd heeft of er nog gas lekt) kunt u deze weer gewoon open laten staan.

Vergelijk offertes

Heeft u een monteur nodig voor het repareren van uw gasprobleem? U kunt dan onze vergelijkingstool gebruiken om de beste deal te vinden. Deze tool zal u namelijk snel een aantal offertes opsturen van betrouwbare bedrijven voor uw specifieke opdracht. Door deze met elkaar te vergelijken kunt u flink wat geld besparen.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen