Hoe maak ik een moodboard?

Als u aan het nadenken bent over een nieuwe inrichting van een kamer of uw woning, dan kan u uw gedachten beter ordenen als u een moodboard maakt. Dit is een groot stuk papier waar u al uw ideeën op samenvat ter inspiratie. Het is erg gemakkelijk om een moodboard te maken en u zal versteld staan van hoe snel u hier handigheid in krijgt. Met een moodboard brengt u al uw gedachten samen op één papier en kunt u uw nieuwe inrichting eindelijk vorm gaan geven.

Wat heeft u nodig?

Voor het maken van een moodboard heeft u vrij weinig nodig. Het is handig om een aantal tijdschriften aan te schaffen die gaan over inrichting, zowel als folders, foto’s en allerlei ander beeldmateriaal dat u kunt plakken. De onderstaande lijst geeft aan wat u mogelijk moet aanschaffen voor het maken van een moodboard.

  • Groot stuk karton of stevig papier.

  • Schaar.

  • Lijm.

  • Kleurstalen.

  • Stofstalen.

  • Woontijdschriften.

  • Afbeeldingen die u op het internet gevonden heeft.

  • Folders van woonwinkels.

  • Eigen foto’s van inrichtingen die u mooi vindt.

  • Ander beeldmateriaal dat u op kunt plakken.

Als u dit allemaal bij elkaar heeft zoekt u een rustig moment op, zorgt u dat u niet gestoord kunt worden en begint u met het maken van uw moodboard.

Stap 1: de klus definiëren

Vraag uzelf eerst af waar u een moodboard van wilt maken en stel uzelf dan een aantal vragen. Het is niet verstandig om dit te doen voor uw gehele huis, maar per kamer, omdat u anders waarschijnlijk papier te kort komt. Bedenk daarom voor welke kamer uw moodboard gemaakt moet worden en wat u met die kamer wilt doen. Gaat u alleen schilderen of gaat u ook gordijnen en meubilair aanschaffen? Wat is de omvang van wat u met deze kamer wilt gaan doen?

Stap 2: afbeeldingen en ander materiaal bij elkaar zoeken

Ga door uw materiaal en zoek afbeeldingen op van ideeën die u aanspreken. Knip deze uit en leg ze op een stapel. Het is nu nog niet belangrijk dat deze bij elkaar aansluiten of passen, het gaat erom dat u het afgebeelde mooi vindt en ook in uw eigen kamer zou willen toepassen. Zoek op die manier ook kleuren en stoffen bij elkaar die u mooi vindt.

Stap 3: een selectie maken

Loop nu alle afbeeldingen die u bij elkaar verzameld heeft door en maak een selectie. Het is dan de bedoeling dat u een bepaalde stijl creëert door de plaatjes bij elkaar te zoeken die bij elkaar passen. U zal er dan automatisch achter komen wat uw favoriete stijl is, want hier heeft u dan het meeste materiaal van. Orden de andere afbeeldingen ook op stijl en kleurgebruik en maak hier een tweede moodboard van, zodat u deze met elkaar kunt gaan vergelijken. Het is veel gemakkelijker als u daar dan optisch bewijs van heeft.

Stap 4: alles op het papier lijmen

Bent u tevreden met uw selectie, dan kunt u uw geselecteerde afbeeldingen op uw papier gaan vastlijmen. Zorg er dan voor dat u ze eerst op het papier neerlegt en pas als u klaar bent met het rangschikken overgaat tot het lijmen. Uw moodboard is af en kan gebruikt worden voor het inrichten van uw kamer. U heeft vast voldoende inspiratie opgedaan om hier direct mee te beginnen.

Tip: moodboards hoeven niet op deze manier gemaakt te worden. U kunt bijvoorbeeld ook een digitaal moodboard maken die u altijd kunt blijven bijwerken, aanvullen en veranderen. Hier zijn verschillende programma’s en apps voor te vinden. Een andere handige manier om dit te doen is op een prikbord of een magneetbord, zodat u naderhand ook nog de mogelijkheid heeft om items te verschuiven, weg te halen en bij te voegen.

Vergelijk offertes

Via onze vergelijkingstool kunt u direct beginnen met het inplannen van uw werkzaamheden. U legt gemakkelijk contact met betrouwbare vakmensen die u een offerte sturen en u een aanbod doen voor de klus die u ter beschikking heeft. U kunt dan gemakkelijk de goedkoopste deal uitkiezen en zo een mooi bedrag besparen.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen