Welke hulpmiddelen heb ik nodig om brandveilig te wonen?

Natuurlijk gaan we ervan uit dat het u nooit zal gebeuren, maar mocht er brand uitbreken in uw woning, dan wilt u hierop voorbereid zijn. Daarom zijn er een aantal hulpmiddelen die u in uw woning kunt plaatsen zodat u de brand snel kunt opmerken, zodat u deze mogelijk nog kunt blussen of waarmee u een waarschuwing krijgt en waarmee u tijdig uw woning kunt verlaten. In dit artikel leest u over de hulpmiddelen die u tot uw beschikking heeft als u uw woning brandveiliger wilt maken.

Brandblussers

Met een brandblusser kunt u kleine brandjes zelf blussen. U moet er dus vroeg bij zijn, maar dan kunnen ze het verschil maken tussen een kleine schade en een grote brand. Als u van plan bent een brandblusser in uw woning te plaatsen, dan kunt u alvast nadenken over waar u dat wilt doen. De keuken is bijvoorbeeld een goede keuze, maar ook in de hal op uw bovenverdieping of naast de centrale verwarmingsketel zijn strategisch goede plekken. Bij het aanschaffen van een brandblusser heeft u de keuze tussen vijf verschillende soorten. A en B komen in woningen het meeste voor.

Brandklasse brandblusser Wat kunt u ermee blussen? Enkele voorbeelden
A Vaste stoffen Textiel, hout of papier
B Vloeistoffen Benzine, vetten en oliën
C Gassen Propaan, aardgas en butaan
D Metalen Aluminium, magnesium en natrium
F Vetten en oliën Frituurvet

Rookmelders

Vervolgens zijn er rookmelders die u kunt laten plaatsen en in Nederland is dit ook in het Bouwbesluit van 2012 verplicht gemaakt voor nieuwbouwwoningen. Rookmelders hebben als functie te waarschuwen als er brand uitbreekt en als u een alarmsysteem heeft dan kunt u ze daar ook op aansluiten. Dit is fijn, want dan krijgt de centrale een melding als de rookmelder iets detecteert, ook als u nog slaapt. Wat betreft rookmelders wordt er onderscheid gemaakt tussen drie soorten, namelijk optisch, thermisch en een ionisatie rookmelder.

  • Optische rookmelders: op dit moment is dit de rookmelder die het meeste wordt geplaatst in woningen. Dat komt doordat ze gemakkelijk te installeren zijn en snel een waarschuwing geven. U kunt ze laten aansluiten op het lichtnet of een exemplaar met batterij aanschaffen. De rookmelder werkt met een infrarood signaal en een lichtgevoelige cel. Als deze een verduistering constateren gaat het alarm af en wordt u gewaarschuwd. Als u een optische rookmelder aanschaft, ga dan op zoek naar het EN 14604 keurmerk, zodat u zeker weet dat deze voldoet aan de Europese normen.
  • Thermische rookmelders: dit type rookmelder reageert op temperatuurverschillen. Als deze te snel stijgen of te hoog worden zal de rookmelder af gaan. Dit is een minder gangbare rookmelder in woningen, omdat het als de temperatuur te hoog wordt vaak al te laat is. Rook is de grootste boosdoener en dat is alleen met een optische rookmelder te detecteren.
  • Ionisatierookmelder: dit type rookmelder is verouderd en wordt op dit moment niet meer verkocht. U treft ze misschien nog wel aan in oudere gebouwen. Het werkt op basis van een radioactieve bron en een stroomkring. De kleine deeltjes die de bron uitstraalt komen in een ruimte terecht waar een stroomkring aanwezig is en als deze stroomkring door rook wordt onderbroken gaat de rookmelder af.

Andere soorten melders

Behalve rookmelders kunt u ook overwegen om andere soorten melders te plaatsen om uw woning nog veiliger te maken. Denkt u dan bijvoorbeeld aan een koolmonoxidemelder of een melder die zowel rook als koolmonoxide kan meten. Er zijn ook gasmelders en slimme rookmelders. Verdiep u dus een beetje in het assortiment dat u tot uw beschikking heeft voordat u besluit welke melder u wilt laten plaatsen.

Blusdekens

Met een blusdeken kunt u kleine brandjes doven. Ze worden veel geplaatst in keukens, omdat ze ook bijzonder effectief zijn bij kleine vloeistofbranden of een brand in de prullenbak of container. U kunt de blusdeken meestal tegen de muur ophangen en zo binnen handbereik houden in het geval er wat gebeurt. Houd er wel rekening mee dat blusdekens een houdbaarheidsdatum hebben en dat u deze dus tijdig vervangt.

Brandladders

Als laatste kunt u nog een paar brandladders plaatsen in uw woning, op strategische plekken zoals het balkon of onder het raamkozijn. Uiteraard heeft u deze alleen nodig op bovenverdiepingen, maar daar zijn ze dan ook bijzonder effectief. Als de brand beneden aanwezig is, dan heeft u mogelijk geen andere uitweg dan via de ramen. Met een brandladder kunt u dan snel en veilig uw woning verlaten. De brandweer raadt aan om in elke bewoonde kamer op een bovenverdieping een brandladder te plaatsen. U bevestigt ze met 2 haken aan balkon of kozijn en klimt zo uw woning uit richting veiligheid.

Vergelijk offertes

Er zijn specialisten beschikbaar die u kunnen adviseren over het brandveilig maken van uw woning en die u graag helpen bij het uitvoeren van de maatregelen. U kunt hier met onze vergelijkingstool gratis en vrijblijvend offertes opvragen en deze gebruiken voor het maken van een vergelijking. Zo kiest u de meest geschikte vakman en de meest gunstige deal.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen