KlussenKlussen

Hoe maak ik een picknicktafel?

Picknicktafels zijn bijzonder handig voor gebruik buiten. Kinderen zullen er met plezier aan knutselen en van eten. Daarnaast heeft u zo altijd een tafel waar u even kunt zitten en tot rust kunt komen. Gelukkig is het niet moeilijk om een picknicktafel zelf te maken. Het model hier heeft oplapbare banken, zodat deze beschermd zijn tegen regen en vervuiling. U kunt deze gemakkelijk zelf in elkaar zetten als u het onderstaande stappenplan gebruikt.

Wat heeft u nodig?

Voor deze klus heeft u uiteraard een hoeveelheid hout nodig. Het is dan belangrijk dat u geïmpregneerde planken gebruikt die bestand zijn tegen de weersomstandigheden. Gaat u de bank binnen gebruiken, dan kunt u ook andere soorten hout uitkiezen. Uiteraard heeft u ook de optie om het hout te schilderen, mocht u dit willen. Gebruik dan wel verf die geschikt is voor buiten (als u de tafel in de tuin wilt plaatsen) en zorg ervoor dat u de tafel regelmatig onderhoudt om hem te beschermen. De onderstaande tabel geeft u de materialen en de gereedschappen die nodig zijn om de picknicktafel te maken. U kunt dan zelf bepalen wat u nog moet aanschaffen en wat u al in huis heeft.

Materialen Benodigdheden
5 planken 360x140x20 mm Potlood
7 planken 180x67x44 mm Rolmaat
4 planken 180x44x20 mm Waterpas
Schroeven 4.0x40mm Winkelhaak
12 slotbouten 8x100mm Handzaag
16 moeren M8 Beitel
12 volgringen 8mm Boormachine
2 carrosserieringen 8mm Hamer
2 houtschroeven 6x80mm Houtboortjes en verzinkboor
Gatenzaag
Schuurmachine
Ronde houtvijl
IJzervijl

Stap 1: een tekening van ware grootte maken

Pak een grote plaat hout, karton of gebruik een garagevloer en teken het zijaanzicht van uw picknicktafel af op ware grootte. Dit zijn dus voornamelijk de frames, want u kunt zelf bepalen hoe lang het tafelblad moet worden en dus ook de banken. Hier hebben we een lengte genomen van 180 centimeter. Vergeet niet dat u aan extra versteviging van de banken denkt als u deze langer wilt maken.

Stap 2: het hout op maat maken

Gebruik u w tekening om de maten op het hout over te brengen. Hiervoor gebruikt u een winkelhaak, zodat u zeker weet dat u haakse lijnen tekent.

Stap 3: het hout op maat zagen en afwerken

Zaag uw hout op maat en gebruik een schaaf om de scherpe kanten mee bij te werken.

Stap 4: de tafelpoten inzagen

Zaag de tafelpoten 1 centimeter in, zodat u daar de keepverbinding voor de horizontale balken kunt maken. Werk deze inkeping netjes af met een houtbeitel.

Stap 5: het frame maken

Plaats uw houten balken op uw tekening en vorm zo het frame. Bij de verbindingen maakt u een gat in het hart met een houtboor van 8 millimeter. Hierin bevestigt u de slotbouten. Zaag de bouten af en werk ze bij met een ijzervijl. Op deze manier zet u twee exact dezelfde frames in elkaar.

Stap 6: de zittingen maken

Pak de dwarsbalkjes waar de zitplanken op moeten worden bevestigd en boor de gaten voor de slotbouten voor met een houtboor van 3 millimeter. Deze fungeren als scharnier voor het opklappen van de bankjes. U kunt de zitplanken op de dwarsbalken bevestigen er rekening mee houdende dat deze binnen de uitstekende balken van het frame moeten komen.

Stap 7: de gaten voor de slotbouten aanbrengen

Leg de zitgedeeltes op de juiste plaats en zet ze goed vast met lijmklemmen. De gaatjes van 3 millimeter die u bij de vorige stap heeft aangebracht boort u nu uit met een boor van 8 millimeter.

Stap 8: de slotbouten plaatsen

U kunt nu 4 slotbouten aanbrengen in de gaten die u geboord heeft. Hiermee verbindt u het zitgedeelte met de frames. Vergeet niet om tussen de bewegende delen ook carrosserieringen aan te brengen. De slotbouten draait u dicht met twee moeren, zodat u de bankjes gemakkelijk open kunt klappen en deze niet te vast komen te zitten.

Stap 9: het tafelblad maken

Schroef één van de middelste planken van het tafelblad op het frame. Plaats ook het middelste horizontale balkje die de planken bij elkaar moet houden. Nu kunt u de schoren aanbrengen en kunt u de overige planken op het tafelblad bevestigen.

Stap 10: versteviging aanbrengen

Het is altijd verstandig om de zitplaatsen te verstevigen met extra latten.

Stap 11: de afwerking

Als laatste schuurt u de picknicktafel netjes op. In principe is deze nu klaar als u geïmpregneerd hout gebruikt heeft. Uiteraard kunt u de tafel nu ook verven met een buitenbeits of met een buitenlak in felle kleuren als u hem wilt gebruiken voor uw kinderen.

Vergelijk offertes

Heeft u een vakman nodig voor de werkzaamheden die u nog heeft liggen in en rondom uw woning? U kunt voor allerlei klussen offertes opvragen met onze vergelijkingstool en deze met elkaar vergelijken. Zo kunt u bepalen of u zelf aan de slag wilt gaan of dat u wilt uitbesteden en heeft u altijd toegang tot de beste prijzen.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen