KlussenKlussen

Hoe maak ik een hoogslaper met bureau?

Heeft u een kleine kamer waar u de ruimte zo efficiënt mogelijk wilt gebruiken, dan kunt u zelf een hoogslaper maken met een bureau er onder. Ook voor kinderen is het natuurlijk leuk om een hoogslaper te hebben en daarnaast kunnen ze er dan onder aan hun bureau zitten om huiswerk te maken, te spelen of te knutselen. Het onderstaande stappenplan helpt u bij het maken van dit multifunctionele meubelstuk.

In deze kluswijzer:

Wat heeft u nodig?

Allereerst zal u natuurlijk houten planken en balken aan moeten schaffen. Hier vindt u een lijstje waarin alle benodigdheden terugkomen, plus de toepassing en de hoeveelheid. We hebben hier een bed genomen met afmetingen 200x120cm, dus een twijfelaar. De hoogte komt uit op 220 centimeter en het goedkoopste hout dat u dan aan kunt schaffen is vurenhout. Hier hebben we vloerdelen genomen als planken.

Item

Aantal

Afmetingen lengte x breedte x dikte

Toepassing

1

8

Planken 203,6×8,8×1,8 cm

Zijpanelen

2

8

Planken 120×8,8×1,8 cm

Panelen hoofd- en voeteneinde

3

8

Planken 240×8,8×1,8 cm

Poten

4

4

Balken 64×6,9×4,4 cm

Poten

5

4

Balken 114×6,9×4,4 cm

Poten

6

2

Balken 114,5×6,9×4,4 cm

Korte werkbladsteunen

7

1

Balk 203,6×6,9×4,4 cm

Lange werkbladsteun

8

16

Latten 120×6,9×1,8 cm

Lattenbodem

9

2

Balken 200×4,4×4,4 cm

Steunbalken lattenbodem

10

2

Balken 200×6,9×4,4 cm

Trappalen

11

1

Rondhout diameter 35mm, 210 cm

Traptreden

12

2

Latten 60×1,8×1,8 cm

Verlengen werkblad

13

1

Paneel 200x60x1,8 cm

Werkblad

Verdere benodigdheden

Naast deze houten planken, laten en balken heeft u uiteraard ook nog het één en ander aan gereedschappen en materialen nodig. Hier vindt u een lijstje met wat u mogelijk nog zou moeten aanschaffen.

Materialen

Gereedschap

Schroeven 15, 30 en 50 mm

Schuurpapier

8 koppelplaten 300x20x2mm

Potlood

4 kruiskoppelingen 30 cm

Schaafmachine

Houtlijm

Rolmaat

Kneedbaar hout

Boormachine

Lak of beits

Boorstandaard

Plamuurmes

Houtboorset en verzinkboor

Schaaf

Speedboor 35mm

Verfbenodigdheden

Tip: gebruik een verzinkboor bij het voorboren van uw schroeven. Zo komen ze diep in het hout te liggen en kunt u deze gaten later afwerken met kneedbaar hout. Na een laagje verf of beits is er dan niets meer van de schroeven zichtbaar.

Stap 1: panelen samenstellen

Pak de vloerdelen (item 1 en 2) en schaaf de veer af van 2 vloerdelen van 203,6 centimeter lang 2 vloerdelen van 120 centimeter lang. De panelen van de bedbak stelt u samen door drie planken te nemen met veer en deze in elkaar te schuiven en hier vervolgens de plank met veer aan te bevestigen.

Stap 2: de panelen monteren en vastschroeven

Elke kant van de bedbak bestaat dus uit vier vloerdelen en deze lijmt u aan elkaar en zet u vast met koppelplaten. Deze plaatsen plaatst u bij de kleine panelen op 20 centimeter vanaf de rand en bij de grote panelen op 60 centimeter van de rand.

Stap 3: de steunlatten bevestigen

De twee steunbalken (item nummer 9) lijmt en schroeft u vast aan de binnenkant en onderkant van de lange zijpanelen. Zorg ervoor dat er aan beide kanten een ruimte over is van 18 millimeter.

Stap 4: de bedbak afmaken

Gebruik de kruiskoppelingen om de panelen aan elkaar te zetten en een bedbak te maken. De bedlatjes (item nummer 8 verdeelt u gelijkmatig over de bodem en schroeft u vast op de steunen.

Stap 5: de poten maken

Pak vier vloerdelen van item nummer 3 en schaaf de groef en de veer af. Lijm deze vloerdelen haaks op elkaar en schroef ze vast. In de hoek van deze poten lijmt u een balkje van 64 centimeter lang (item nummer 4). U laat een ruimte open van 69 millimeter en vervolgens lijmt u daar een balkje van 114 centimeter lang (item nummer 5). Schroef alles goed vast en als het goed is heeft u nu 4 poten.

Stap 6: de bedbak monteren

U zet de bedbak op de open plek aan de bovenkant van de poten en lijmt en schroeft deze vast.

Stap 7: de werkbladsteunen monteren

Pak een lange werkbladsteun (item nummer 7) en u plaatst deze tussen de uitsparingen tussen de poten en lijmt en schroeft hem vast. De achterste en de voorste poten verbindt u op dezelfde manier met de korte werkbladsteunen, item nummer 6.

Stap 8: de trap samenstellen

Pak beide trappalen (item nummer 10) en boor 4 gaten van 2 centimeter diep met een 35 millimeter speedboor op 40, 80, 120 en 160 centimeter hoogte. Zaag het rondhout (item nummer 11) op 4 lengtes van 35 centimeter en zet deze tussen de trappalen vast met houtlijm.

Stap 9: het trapgat maken

Aan de voorzijde van de bedbak zaagt u vervolgens de twee bovenste vloerdelen weg. Het gat dat ontstaat moet net zo breed zijn als de trap. De veer die vrijkomt van het derde vloerdeel schaaft u weg.

Stap 10: het werkblad bevestigen

Lijm en schroef aan beide uiteinden van het werkblad een lat van 60 centimeter (item nummer 12) om het werkblad te verlengen. Nu kunt u het werkblad op de werkbanksteunen leggen en het vastschroeven.

Stap 11: de afwerking

Schuur het bed op, gebruik kneedbaar hout om de gaten van de schroeven weg te werken, zet het bed in de grondverf en werk het bed af met lak of beits. Nu kunt u het bed in gebruik gaan nemen.

Vergelijk offertes

Het is erg goed mogelijk dat u de tijd, het geduld of de kennis niet hebt om dit soort werkzaamheden in huis op te pakken. Daarom hebben wij onze vergelijkingstool samengesteld voor iedereen die graag wat wil uitbesteden aan een specialist. U vraagt direct offertes op en kunt snel de goedkoopste en beste vakman uitkiezen voor uw opdracht.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen