Stappenplan huis kalkvrij maken

Hoe meer water je gebruikt uit de waterleiding, des te meer kalk er in je huis komt. Het leidingwater in Nederland is namelijk vrij rijk aan kalk, waardoor bepaalde apparaten en oppervlaktes in huis beschadigd kunnen raken. In de tekst hieronder kom je te weten wat de stappen zijn om je huis kalkvrij te maken.

 

Kalk in huis

Het verwijderen van kalkaanslag kan een lastige taak zijn, vooral als het om hardnekkige of steeds terugkerende aanslag gaat. Hoeveel kalk er precies in het leidingwater zit hangt per regio af. De hardheid van het water verschilt namelijk per gemeente. Op moment dat het leidingwater verdampt, ontstaat een witte kalkaanslag. De nadelen van kalkaanslag zijn:

  • Hardnekkige kalkaanslag kan lastig weg te poetsen zijn.
  • Je huishoudapparaten en spullen kunnen schade oplopen of defect raken.
  • Kranen en leidingen kunnen verstopt raken.
  • Kalk kan gaan verkleuren en zorgen voor een lelijk zicht in huis.

 

Er komen talloze voordelen kijken bij het verwijderen van kalkaanslag. Denk zo onder andere aan het verbeteren van de kwaliteit van het drinkwater, maar ook aan het verlengen van de levensduur van je huishoudapparaten en je spullen en het verbeteren van je huid, je haar en je gezondheid.

 

Hoe verwijderen?

Kalkaanslag is vrij makkelijk te verwijderen als je de juiste producten gebruikt. Je kunt meestal vrij natuurlijke huishoudmiddeltjes of schoonmaakproducten gebruiken. Er zijn daarnaast ook speciale ontkalkers te koop voor bepaalde apparaten. Door wat te poetsen kun je zelfs hardnekkige kalkaanslag verwijderen. Je kunt natuurlijk ook investeren in een waterontharder. 

 

De benodigdheden

Enkele producten die gebruikt kunnen worden om (hardnekkig) kalkaanslag te verwijderen zijn azijn, karnemelk, Cola, wasverzachter, waspoeder, baking soda en citroensap. Om te poetsen heb je een oude (afwas)borstel en een schone theedoek nodig. Er zijn ook speciale kalkverwijderaars op de markt, waaronder HG kalkweg concentraat en HG kalkweg schuimspray. Voordat je deze producten gebruikt dien je de gebruiksaanwijzingen door te nemen en het product op een klein oppervlak uit te testen. Zo weet je zeker dat je het materiaal niet onbedoeld beschadigd.

 

De stappen

Om je huis kalkvrij te maken ga je een aantal maatregelen moeten treffen, vooral als het om het onderhoud van bepaalde apparaten gaat. Hieronder vind je een handig stappenplan om je te helpen met het kalkvrij maken van je woning:

 

Stap 1: Een waterontharder gebruiken

Met een waterontharder krijg je je huis makkelijk en snel kalkvrij. De aanschaf van een waterontharder kost ergens tussen de € 1.000 en € 3.000, afhankelijk van het merk, het model, het formaat, de capaciteit en de installatie. Je verdient de kosten van de waterontharder na enige tijd vanzelf terug vanwege de besparingen op energie.

 

Stap 2: Kalkaanslag van douchedeur verwijderen

Kalkaanslag van de douchedeur kun je met natuurazijn makkelijk verwijderen. Gebruik een doek om de douchedeur met azijn in te wrijven en laat het geheel drogen. Je kunt ook karnemelk en een theedoek gebruiken om kalk uit de anti-lek strip onder aan de douchedeur te verwijderen.

 

Stap 3: De badkamertegels kalkvrij maken

Gebruik wasverzachter met warm water om de tegels in de badkamer kalkvrij te maken. Laat de wasverzachter eerst op de vloer inwerken voordat je het geheel met warm water wegspoelt. Vermijd het gebruik van citroenzuur om je tegels niet te beschadigen. Voor het bad zelf kun je schoonmaakazijn gebruiken om de kalkdelen weg te poetsen.

 

Stap 4: Kalk uit de kraan/douchekop verwijderen

Je kunt de douchekop en de filter losschroeven van de kraan en ze een aantal uur in schoonmaakazijn leggen. Komt er geen water uit de spuitgaatjes door hardnekkige kalkaanslag? Dan kun je HG producten gebruiken.

 

Stap 5: Het strijkijzer ontkalken

Vul wat water en azijn in het reservoir van het strijkijzer en laat deze warm worden. Verstandig is om het strijkijzer een aantal minuten te laten stomen voordat je het toestel uitschakelt.

 

Stap 6: Kalk uit de waterkoker verwijderen

Voor het ontkalken van de waterkoker is het zuur van citroensap ideaal. Vul de waterkoker met het sap van citroenen en zet de waterkoker aan. Nadat het water gekookt is, spoel je het geheel goed om met koud water. Vaak moet dit proces een paar keer worden herhaald.

 

Stap 7: Natuursteen kalkvrij maken

Met zuurvrije grondreiniger krijg je kalkaanslag van natuursteen eenvoudig weg. Voorkom het gebruik van anti-kalkproducten om natuursteen schoon te maken. Dergelijke producten dragen bij aan glans- en kleurverlies.

 

Stap 8: Het toilet kalkvrij maken

Je kunt kalkaanslag in het toilet vrij makkelijk met cola of een reinigingsmiddel verwijderen. Cola heeft namelijk een hoge zuurgraad. Laat de cola of het middel een nachtje in de toiletpot te laten staan en spoel het geheel de ochtend erna door. Schrob nog even en je toilet is kalkvrij. 

 

Stap 9: Het koffiezetapparaat ontkalken

Het koffiezetapparaat ontkalk je door middel van water en azijn. Je kunt ook een speciale ontkalker gebruiken en dit in het waterreservoir gieten om een nachtje in te werken. Spoel het koffiezetapparaat de volgende ochtend goed om alle resten reinigingsmiddel te verwijderen.

 

Stap 10: De vaatwasser en wasmachine ontkalken

De vaatwasser kun je ontkalken door speciale ontkalker te gieten in het wasmiddelreservoir. Je kunt vervolgens een standaardprogramma laten draaien terwijl het apparaat leeg is. Dit proces dien je maandelijks te herhalen.

 

Waar waterontharder plaatsen?

De ultieme manier om je huis kalkvrij te maken en ook te houden is natuurlijk door het plaatsen van een waterontharder. Waterontharders kunnen eenvoudig en snel geplaatst worden binnen maximaal 3 uur. Waar de waterontharder geplaatst moet worden, hangt af van de locatie van de watermeter. Meestal wordt de waterontharder geplaatst in de kruipruimte, in de bijkeuken, de garage of in ene compacte versie in de meterkast.

 

Expert inschakelen? Offerte aanvragen

Je kunt het kalkvrij maken van je huis ook overlaten aan een ervaren en erkende expert. Een expert kan je namelijk professioneel advies geven en de klus op de correcte wijze uitvoeren. Het is echter verstandig om altijd eerst offertes aan te vragen zodat je kunt vergelijken. Zo kun je kiezen voor de goedkoopste deal met de beste kwaliteit waardoor je flink kunt besparen.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons