KlussenKlussen

Airco bijvullen in de woning

Airconditioners werken met koelvloeistof. Deze vloeistof onttrekt de warmte uit de lucht binnen en geeft dit af aan de buitenlucht. Eigenlijk is de werking te vergelijken met die van een koelkast. Voorheen waren koelvloeistoffen nogal eens schadelijk voor de ozonlaag en droegen ze bij aan het broeikaseffect, maar vandaag de dag zijn de meeste koelvloeistoffen gewoon ecologisch en gaan die problemen niet meer op. De koelvloeistof van elke airconditioner moet eens in de zoveel tijd worden bijgevuld en hier heeft u een erkende vakman voor nodig.

Wanneer moet de koelvloeistof worden bijgevuld/vervangen?

Als u merkt dat uw airconditioner niet meer goed koelt, dan kan de oorzaak zijn dat de koelvloeistof moet worden aangevuld of vervangen. Het niveau van de koelvloeistof in een airconditioner daalt altijd langzaam en het tempo daarvan wordt bepaald door de omvang van de airco en de mate van gebruik. Het kan ook zijn dat uw airconditioner lekt en dat er daarom koelvloeistof verdwijnt. Een airconditioner met te weinig koelvloeistof zal uw ruimtes minder goed op temperatuur kunnen houden en het rendement zal dan ook dalen. Het is dus belangrijk dat u er zorg voor draagt dat het niveau van de koelvloeistof in orde is.

Hoe kunt u de koelvloeistof aanvullen?

Het antwoord op deze vraag is: dat kunt u niet zelf. Koelvloeistof is een gevaarlijk middel en alleen een erkende vakman die de juiste diploma’s heeft en veilig met deze stof mag werken kan deze klus voor u uitvoeren. De vakman zal het oude koelmiddel uit uw airconditioner verwijderen en uw airco testen op lekkages. Als alles in orde is, brengt de specialist nieuwe koelvloeistof aan en kan uw airconditioner er weer tegenaan.

Wanneer moet de koelvloeistof vervangen worden?

De meeste airco’s kunnen 2 jaar doen met een voorraad koelvloeistof en meestal wordt aangeraden om deze dus om het jaar te laten bijvullen. Aangezien uw airconditioner ook onderhoud nodig heeft, wordt dit gedaan als onderdeel van een standaard onderhoudsbeurt. Het is altijd verstandig om een onderhoudscontract af te sluiten met de leverancier van uw airco, zodat u zelf de tijd niet in de gaten hoeft te houden en u zeker weet dat u altijd een veilige, zuinige en goed werkende airco heeft. Merkt u dat uw airconditioner al eerder niet goed meer werkt, dan is het verstandig om een specialist in te schakelen om te zoeken naar het probleem. Waarschijnlijk is er dan sprake van een lekkage of een ander defect en het repareren daarvan kan niet wachten tot de volgende onderhoudsbeurt.

En als u zelf de koelvloeistof vervangt?

Slaat u al het advies in de wind en gaat u toch de koelvloeistof zelf vervangen? Dan doet u dit op eigen risico. Een monteur heeft hier niet voor niets bepaalde diploma’s voor nodig en de kans is klein dat u deze zelf behaald heeft. Wij adviseren sterk om het bijvullen van uw koelvloeistof door een erkende specialist te laten doen. Gaat u hier zelf mee in de weer, dan zet u uw veiligheid op het spel zowel als de veiligheid van de andere inwoners in huis. Daarnaast verliest u zo direct uw garantieregeling, met alle gevolgen van dien. Het bijvullen van een airco in huis besteedt u dus gewoon uit.

Hoe vindt u een geschikte monteur?

Het vervangen van de koelvloeistof maakt dus meestal onderdeel uit van uw onderhoudscontract en deze heeft u naar alle waarschijnlijkheid afgesloten bij uw leverancier. Als uw airconditioner al eerder een storing geeft, dan is het tijd om een reparatiedienst in te schakelen. Hiervoor kunt u het onderstaande stappenplan gebruiken.

  1. Controleer of uw airconditioner nog garantie heeft. Zo ja, dan neemt u contact op met de leverancier om een reparatie in te plannen. Veel problemen kunnen dan nog kosteloos verholpen worden. op de meeste airco’s zit 2 jaar fabrieksgarantie.
  2. Heeft uw airconditioner geen garantie meer, dan is het tijd om een monteur te zoeken. De beste manier om dit te doen is door een vergelijking te maken. Tenzij u van uw eigen leverancier gebruik wilt maken kunt u zo de beste prijs vinden. Begin daarom met het opvragen van offertes bij een aantal specialisten in uw omgeving.
  3. Als u minimaal 3 en maximaal 6 offertes ontvangen heeft, gaat u deze met elkaar vergelijken. Tijdens uw vergelijking kijkt u naar verschillende punten, zoals de prijs, de erkenningen, de keurmerken en de aangeboden diensten.
  4. U maakt een keuze door de kosten te nemen en de verhouding met de andere factoren te bepalen. De monteur met het beste aanbod voor de meest geschikte prijs is dan de winnaar. Zo krijgt u het meeste waar voor uw geld.

Vergelijk offertes

Wij kunnen u helpen aan de offertes voor uw vergelijking als u hiervoor onze vergelijkingstool gebruikt. U vult één keer uw opdracht in en de tool zoekt een aantal specialisten die deze voor u kunnen uitvoeren. U ontvangt snel de offertes die u nodig heeft zodat u geld kunt besparen en de beste deal kunt afsluiten voor het bijvullen van uw airco.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen