KlussenKlussen

Stappenplan huis bouwen

Heb je er altijd van gedroomd om zelf je eigen huis te bouwen? In principe hoeft dit niet moeilijk te zijn als je over de juiste kennis en ervaring beschikt en als je aannemer bent, maar dat zijn de meeste mensen niet. Het is dus bij het bouwen van een nieuw huis en het plaatsen van de fundering, de vloeren, muren, het plafond en dergelijke belangrijk dat er een specialist ingehuurd wordt. Wil je echter zelf aan de slag met het bouwen van een huis, lees dan de tekst hieronder goed door om te weten wat de stappen zijn die je moet nemen.

 

In deze kluswijzer:

Zelf doen of expert inhuren?

Een nieuw huis bouwen kan wel klinken als een eenvoudige taak, maar wij raden dit sterk af. Er zijn wel bepaalde taken die je in je eentje kunt uitvoeren, maar als je van correct bouwwerk verzekerd wilt zijn kun je het bouwwerk beter aan de echte professionals overlaten. De voordelen van het inschakelen van een expert zijn:

 • Je krijgt professioneel advies over de bouw.
 • De bouw wordt foutloos uitgevoerd, meestal vrij snel.
 • Je bespaart tijd en energie door alles in handen van de expert te laten.
 • Je hoeft zelf niet voor de materialen en het gereedschap te zorgen.
 • De expert weet alles over vergunningen en andere eisen in de regio.
 • Je krijgt garantie op verschillende onderdelen van het huis.

Ga je zelf aan de slag met het bouwwerk? Gebruik dan een goed stappenplan, volg de instructies van het plan op juiste volgorde op en haal alle materialen op tijd binnen. Check ook of je al het gereedschap hebt. 

 

De kosten

De kosten voor het bouwen van een huis in 2023 hangen vooral af van hoe groot het huis precies is. Het bouwen van een groter huis kost natuurlijk meer geld dan als je een kleiner huis gaat bouwen. Je kunt in de kostenindicatie hieronder nagaan wat je gemiddeld kwijt bent aan de bouw van een huis aan de hand van de grootte van het pand:

Grootte huis Kosten 
Klein huis (100 m2) € 125.000 – € 150.000
Standaard huis (150 m2) € 175.000 – € 200.000
Groot huis (200 m2) € 210.000 – € 350.000

Kies je echter voor het bouwen van een prefab woning, oftewel een woning met onderdelen die kant-en-klaar geleverd worden, dan kun je uitgaan van gemiddeld € 75.000 tot € 800.000 afhankelijk van de afmetingen van het huis.

 

Zaken die de kosten bepalen

We kunnen meerdere punten onderscheiden die verantwoordelijk zijn voor het bepalen van de hoogte van de kosten van de bouw. Wil je een nieuw huis bouwen, dan zijn de kosten van de bouw voornamelijk afhankelijk van de ligging en de prijs van de kavel, de staat van de ondergrond, de bouwmaterialen, de partijen die ingeschakeld moeten worden zoals een architect en een aannemer en eventueel ook een schilder, een timmerman of een elektricien. Je gaat talloze offertes moeten opvragen tijdens het bouwen van je huis. Zorg ervoor dat je altijd blijft vergelijken als je van de beste prijs-kwaliteitverhouding wilt profiteren. 

 

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is al half het werk om een huis te bouwen. Het bouwen van een huis neemt namelijk veel tijd in beslag en daarnaast moet je bepaalde partijen inschakelen die je helpen met het proces. Hieronder vind je de belangrijkste punten:

 • Schakel een architect in voor het ontwerp.
 • Zoek een aannemer uit je eigen regio.
 • Ga na waar je precies een kavel wilt kopen.
 • Bepaal wat voor soort huis je wilt bouwen.
 • Ga na hoe groot het huis moet zijn.
 • Check of je een vergunning moet aanvragen.
 • Bepaal wat de kosten van de bouw van het huis zullen zijn.
 • Bepaal ook hoe je de kosten van de bouw gaat financieren. 

 

Vergunning aanvragen

Als je een huis gaat bouwen, dan heb je een omgevingsvergunning nodig. De vergunning kun je bij de gemeente aanvragen, maar je gaat wel bepaalde documenten mee moeten nemen waaronder het ontwerp van het huis. Vergeet daarnaast niet dat het proces van aanvraag tot aan afgifte van de vergunning enige tijd in beslag neemt, meestal gemiddeld 6 tot 8 weken. De gemeente zal vervolgens beoordelen in hoeverre het ontwerp voldoet aan het bouwplan om vervolgens de vergunning af te geven.

 

Maak een planning

Maak een goede planning als je je eigen huis gaat bouwen. Er komt namelijk heel veel kijken bij het bouwen van een nieuw pand, waaronder verschillende partijen die je mee te maken krijgt. Denk zo aan een architect, de aannemer, de ingenieur, de gemeente, de bank en eventueel een adviseur. Voorkom dat je belangrijke zaken vergeet door een goede planning te maken voor de aankomende bouwperiode.

 

Stappenplan

Het bouwen van een eigen huis is geen makkelijk werk en er zijn talloze zaken waar je aan moet gaan denken. Daar komt nog bij dat werken op de juiste volgorde belangrijk is voor een mooi en kwalitatief goed eindresultaat. Wij hebben speciaal voor jou hieronder een stappenplan gemaakt om op een makkelijke manier na te gaan hoe je je droomhuis kunt bouwen:

Stap 1: Zoek en reserveer een kavel waar je op kunt bouwen.

Stap 2: Laat het huis ontwerpen door een architect.

Stap 3: Vraag een omgevingsvergunning aan bij de gemeente.

Stap 4: Zoek een goede aannemer door meerdere opties te vergelijken.

Stap 5: Maak duidelijke afspraken over de bouw met de uitgekozen aannemer.

Stap 6: Koop de kavel zodat de bouw officieel kan beginnen.

Stap 7: De bouw vindt plaats.

Stap 8: Het huis wordt netjes afgewerkt.

Stap 9: Alles wordt nogmaals goed gecontroleerd.

Stap 10: het huis wordt opgeleverd.

 

Offertes vergelijken

Wil je een nieuw huis bouwen? Schakel dan een erkend aannemersbedrijf in die je kan voorzien van professioneel advies en correct bouwwerk. Vergelijk altijd eerst offertes als je de beste deal wilt scoren. Zo kun je namelijk besparen op de kosten zonder dat je de kwaliteit van het nieuw huis uit het oog verliest. Ga aan de hand van de vergelijking na bij welke aannemer je profiteert van de beste kwaliteit en de laagste prijs.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons