Welk schoonmaakapparaat voor klus?

Als u een oppervlak in huis echt goed wilt schoonmaken, dan zijn de standaard schoonmaakartikelen daar meestal niet voldoende voor. Wilt u uw tapijt reinigen, uw ramen goed wassen of uw kookplaat eindelijk weer doen glanzen? Dan kunt u hier een schoonmaakapparaat voor aanschaffen. En, zoals u beneden zult zien, is er dan best veel keuze.

Welke soorten schoonmaakapparaten zijn er?

Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen schoonmaakapparaten die met water werken, schoonmaakapparaten die zonder water werken en schoonmaakapparaten die met stoom werken. De apparaten die met water werken worden meestal gebruikt als stofzuiger, voor het reinigen van tapijt, vloer en meubilair. De stoomapparaten worden gebruikt voor gladde oppervlakten, zoals ramen, tegelwanden, vloeren, toiletten en kookplaten. Hier maken we onderscheid tussen stofzuigers en stoomreinigers.

Verschillende soorten stofzuigers

U zal misschien denken dat een stofzuiger een stofzuiger is, maar niets is minder waar. Bij bouwmarkten kunt u stofzuigers aanschaffen voor allerlei doeleinden en met meer kracht dan de gemiddelde huis-tuin-en-keuken stofzuiger. Het onderstaande lijstje geeft u een idee van de mogelijkheden die u dan heeft.

Soort stofzuiger Toelichting
Standaard stofzuiger (droog) Met een standaard stofzuiger kunt u fijn stof en kruimels opzuigen. U kunt ze krijgen met een wegwerpstofzak of met een compartiment dat u handmatig kunt legen. U kunt met deze stofzuiger geen vloeistof of grover vuil opzuigen.
Nat droog stofzuiger Bent u op zoek naar een krachtiger apparaat dat ook vloeistoffen en grotere brokken op kan zuigen, dan is de nat droog stofzuiger ideaal. Deze heeft een sterkere motor en een filter zodat deze niet verstopt raakt.
Allergiestofzuiger Mensen met allergieën merken soms dat dit tijdens het stofzuigen erger wordt. Dat komt doordat de meeste stofzuigers ook stof weer uitblazen de lucht in. Allergiestofzuigers blazen nagenoeg stofvrije lucht weer uit, dus dit is ideaal voor mensen met een allergische aandoening.
Stoom stofzuiger Dit is een stofzuiger waarmee u alles kunt. U kunt er droog en nat mee zuigen, maar u kunt er ook het huis met stoom mee reinigen. Dat betekent dat u uw huis goed schoon kunt houden zonder chemische middelen te gebruiken.
Autostofzuiger De autostofzuiger is een kleine stofzuiger waarmee u de auto even snel kunt schoonmaken. U kunt hem in de sigarettenaansteker doen, waardoor u niet te maken krijgt met verlengsnoeren. Door de kleine omvang kunt u er alle plekjes mee bereiken.
As- en droogzuiger De as- en droogzuiger is een standaard stofzuiger waarmee u ook as en roet kunt opzuigen. Dat is handig als u een openhaard of kachel heeft, of een allesbrander. Na het schoorsteenvegen maakt dit apparaat uw woning in zeer korte tijd weer helemaal schoon.
Stofzuigers met boenfunctie Als laatste zijn er nog stofzuigers die gewoon stof kunnen opzuigen, maar die ook de vloer kunnen boenen. De roterende boenschijven aan de onderkant maken uw vloer niet alleen schoon, maar ook glanzend. Dit type stofzuiger is geschikt voor houten vloeren, laminaat vloeren, tegelvloeren en kunststofvloeren.

Andere opties bij de aanschaf van stofzuigers

Wilt u een stofzuiger aanschaffen, dan moet u naast het soort stofzuiger dat u wilt ook bepalen welke extra functies u wilt dat deze heeft. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een stofzuiger met een gesynchroniseerd stopcontact die automatisch aangaat als u met een apparaat met stofafzuiging aan het werk bent. Ook zijn er stofzuigers die zelf een verstopte filter kunnen reinigen en kunt u met andere stofzuigers niet alleen zuigen, maar ook blazen. Dat is handig als u een werkstuk wilt schoonmaken of als u een afvoer wilt ontstoppen. Vraag uzelf dus af welke functies u nodig heeft en u vindt ongetwijfeld een stofzuiger die bij u past.

Soorten stoomreinigers

Als u enkel op zoek bent naar een stoomreiniger, dan zal u een apparaat aanschaffen waarmee u 99.99 procent van bacteriën van harde oppervlakten kunt verwijderen. Stoomreinigers raken steeds meer in trek, omdat ze effectief zijn en snel. Daarnaast heeft u er geen chemische middelen voor nodig en hoeft u geen liters water te gebruiken. Er zijn een aantal verschillende soorten stoomreinigers te krijgen.

Soorten stoomreinigers Toelichting
Een compacte stoomreiniger Met een compacte stoomreiniger kunt u kleine oppervlakten snel reinigen. Hij is ideaal voor het reinigen van bijvoorbeeld de kookplaat of het toilet, ook omdat het kleine formaat hem erg handelbaar maakt. Voor het reinigen van vloeren en andere grote oppervlakten is dit apparaat minder geschikt.
Standaard stoomreiniger De standaard stoomreiniger lijkt op een stofzuiger en heeft een steel en vloermondstuk. Ook krijgt u er meestal allerlei accessoires bij. U kunt er vloeren mee schoonmaken, maar ook de ramen en met de verschillende mondstukken ook kleinere en minder egale oppervlakten.
Stoomreiniger met strijkijzer Als u ook uw kleren snel wilt kunnen strijken, dan kunt u investeren in een stoomreiniger met strijkijzer. Op dit apparaat kunt u ook een strijkijzer aansluiten en zo uw strijktijd halveren.

Waarop moet u letten als u een stoomreiniger aanschaft?

Ook stoomreinigers kunnen worden geleverd met een aantal handige extra functies. Zo zijn er stoomreinigers die automatisch ontkalken en dat is in gebieden met hard water een zeer handige bijkomstigheid. Ook kunt u door middel van een regelknop op sommige stoomreinigers instellen hoeveel stoom u wilt gebruiken. En omdat stoom toch heet en dus gevaarlijk is, zijn er stoomreinigers met kinderslot te krijgen.

Welke andere schoonmaakapparaten zijn er?

Behalve de apparaten boven behandeld zijn er uiteraard een aantal andere apparaten, voor verschillende doeleinden. Denkt u bijvoorbeeld aan de kruimeldief, een hoge- of lagedrukreiniger, een tapijtreiniger, een stofafzuiger voor gereedschap of een boenmachine. Welk type schoonmaakklus u ook heeft, er is vast een schoonmaakapparaat voor te vinden.

Tip: als u niet wilt investeren in een door schoonmaakapparaat, omdat u denkt deze niet zo vaak nodig te hebben, dan kunt u ook een schoonmaakapparaat huren. Voor een eenmalig bedrag krijgt u dan een kwalitatief apparaat dat u naderhand gewoon weer terugbrengt.

Vergelijk offertes

Wilt u uw schoonmaakklus uitbesteden aan de vakmensen? Dan kunt u daar hier offertes voor opvragen en met elkaar vergelijken voor het vinden van de beste prijs.

Related Posts

Over ons

Reactie plaatsen