Hoe slijpt u een beitel?

Een scherpe beitel is voor de doe-het-zelver onmisbaar. Werkt u met een botte beitel, dan kunt u niet precies werken en loopt u het risico dat u uw hout beschadigt. Een beitel zal dus af en toe geslepen moeten worden. Dit kunt u zelf doen, als u een werkbankslijpmachine heeft en het volgende stappenplan volgt.

Wat heeft u nodig?

Voor deze klus heeft u weinig materialen nodig, maar wel een aantal gereedschappen. Welke dit zijn en de kosten daarvan kunt u uit de onderstaande tabel halen.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Stukje resthout 1,8×1,8×20 cm n.v.t. Werkbankslijpmachine €50
Slijpschijf korrel 100 €10
Wetsteen €6
IJzerzaag €10
Gradenboog €3
Potlood €1
Winkelhaak €25
Bescherming €10

Tip: gebruik altijd bescherming bij het slijpen van uw beitel. Denkt u dan aan een veiligheidsbril en gehoorbescherming. Ook is het erg belangrijk dat u geen loshangende kledingstukken aan heeft die in de machine kunnen komen. Heeft u lang haar, doe dat dan in een staart.

Stap 1: een controlehoutje maken

Het eerste wat u doet is het maken van een controlehoutje. Daarmee kunt u de instellingen van uw slijpmachine goed zetten voordat u aan uw beitel begint. Zaag het stukje hout haaks af met een ijzerzaag en teken er een hoek van 30° op af. Zaag het houtje daarna nauwkeurig af langs deze lijn.

Stap 2: de slijpmachine instellen met het controlehoutje

Onder de slijpschijf bevindt zich een voetplaatje en deze kunt u losschroeven. Plaats het controlehoutje alsof het de beitel is op het voetplaatje en beweeg het plaatje omhoog of naar beneden totdat de hoek overeenkomt met de 30° hoek die u heeft uitgezaagd. Als u hier tevreden over bent draait u het voetsteuntje vast en heeft u de juiste hoek voor uw beitel te pakken.

Stap 3: de beitel slijpen

Nu kunt u de machine aanzetten en de beitel plat op het voetplaatje zetten. Doe dan altijd de scherpe rand naar boven. Met een hand houdt u de beitel op zijn plaats en met uw andere hand brengt u de beitel dichter naar de slijpsteen totdat deze er tegenaan ligt.

Tip: er zijn een aantal regels die u in acht moet houden als u een beitel gaat slijpen. Voor het beste resultaat houdt u rekening met de volgende punten.

  1. Duw de beitel niet te hard tegen de slijpsteen. Het staal zal dan te heet worden, blauw worden en zijn kracht verliezen.
  2. Beweeg de beitel tijdens het slijpen voorzichtig heen en weer van links naar rechts. Gebruik dan altijd de gehele breedte van de slijpsteen, maar ga hier niet overheen. Doet u dat wel, dan zal u geen rechte slijplijn kunnen realiseren.
  3. Beweeg de beitel vanuit de ellebogen en niet vanuit de pols. De beweging is dan veel stabieler en de snijrand wordt veel rechter.

Stap 4: controleer de beitel

Als u denkt dat u voldoende geslepen heeft kunt u de beitel controleren. Let er dan op dat de snijrand recht is (dit kunt u doen met een winkelhaak) en dat u kleine bramen voelt aan de achterkant van de snijrand die u heeft aangebracht. Bent u tevreden, dan kunt u door naar de volgende stap. Anders slijpt u nog even door.

Stap 5: de beitel naslijpen

Pak uw wetsteen en maak deze goed nat. U legt de beitel met de platte kant op de wetsteen om de braampjes te verwijderen. Doe dit op de fijne kant van de wetsteen. Als de bramen verdwenen zijn bent u klaar.

Stap 6: het afwerken van de beitel

Blijf de fijne kant van de wetsteen gebruiken en haal de beitel met de afgevijlde zijde over de wetsteen. Dit doet u op een hoek van 30 graden. U maakt de rand hier gladder mee, maar het is niet de bedoeling dat u de beitel echt gaat slijpen. Hierna herhaalt u stap 5 nogmaals en uw beitel is klaar voor gebruik.

Tip: de rand van uw beitel zal hierna bijzonder scherp zijn. Hoe kunt u zien dat u deze goed geslepen heeft? Door uw nagel heel voorzichtig over de rand van de beitel te halen. Als u geen oneffenheden voelt, is alles goed verlopen en is uw beitel geslepen en gereed.

Zelf doen of uitbesteden?

Uiteraard zal u zelf moeten investeren in een slijpmachine als u uw beitel wilt slijpen en als u uw beitel niet veel gebruikt dan is dit in principe niet nodig. U kunt uw beitel altijd laten slijpen bij een slijperij. Sommige bouwmarkten bieden deze diensten ook aan. Zorg er dan voor dat u tegelijkertijd al uw gereedschap, messen en scharen brengt die geslepen moeten worden, zodat u er in één keer van af bent en u financieel gunstiger uit bent. U kunt dan rekenen op een prijs van €6 per beitel. Zo kunt u zelf bepalen of het investeren in een slijpmachine voor u financieel logisch is.

Vergelijk offertes

Wilt u uw beitel en andere gereedschap laten slijpen door een specialist? U kunt daar dan hier offertes voor opvragen en zo exact achterhalen hoeveel dit u in totaal zal kosten. Ook voor andere klusjes in huis kunt u onze vergelijkingstool gebruiken, zodat u zeker weet dat u nooit te veel betaalt.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen