Welk soort compressor nodig?

Compressors worden erg veel toegepast in de bouw. Dat is ook niet vreemd, want u kunt er een verscheidenheid aan gereedschappen mee aandrijven. Als u een compressor nodig heeft, dan zal u zich misschien afvragen welk type het beste is voor de klus die u nu aan het plannen bent en de klussen in de toekomst. De onderstaande informatie kan u dan helpen bij het maken van een keuze.

Wat is een compressor eigenlijk?

Een compressor is een multitool die multifunctioneel inzetbaar is. Het werkt door lucht van buiten een tank in te zuigen, het daar samen te persen en het vervolgens via een slang gedoseerd weer vrij te laten. Een compressor kan alleenstaand gebruikt worden om iets op te pompen, zoals een autoband of een zwembad, maar u kunt hem ook aansluiten op een verscheidenheid aan apparaten. Hier vindt u een lijstje met enkele functionaliteiten die aan de compressor kunnen worden toegediend.

 • Verf spuiten.
 • Schoonblazen.
 • Zandstralen.
 • Kitten.
 • Spijkers en nietjes schieten.
 • Tegels weghakken.
 • Boren.
 • Slijpen.
 • Slopen.
 • Moeren los- en vastdraaien.
 • Enzovoorts.

Verschillende soorten compressors

Er zijn verschillende soorten compressors. Zo zijn er kleine compressors die u eigenlijk alleen kunt gebruiken om iets mee op te blazen. Het is handig om deze in de auto te leggen zodat u uw banden kunt oppompen. Verder zijn er ook oliegesmeerde compressors. Dit type compressor is prima te gebruiken en is goedkoper, maar u moet er dan wel rekening mee houden dat er kleine oliedeeltjes meegeblazen worden. Dit is in sommige gevallen niet wenselijk, bijvoorbeeld als u wilt gaan schoonmaken of als u verf wilt gaan spuiten. In die gevallen kunt u dan beter kiezen voor een wat duurdere olievrije compressor, waarbij dat probleem niet aanwezig is.

De productspecificaties en andere kenmerken

Verder is het bij de aanschaf van uw nieuwe compressor natuurlijk altijd verstandig om ook de productspecificaties na te trekken. Hieruit kunt u aflezen hoe sterk de processor is, wat u ermee kan en hoe deze kan worden ingezet. Over het algemeen kunt u de volgende kenmerken proberen te achterhalen en zo een compressor uitkiezen die aansluit bij uw behoeften.

 • Pk: compressors worden vaak aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Daardoor zijn ze krachtig en hebben ze een goede motor. De sterkte van de motor wordt uitgedrukt in Paardenkracht (Pk) en deze ziet u als het goed is ook terug in de specificaties. Hoe krachtiger de motor, hoe hoger de druk in de tank en hoe stabieler de uitgaande luchtdruk kan blijven. Deze stabiliteit is bijvoorbeeld belangrijk als u gaat verfspuiten.
 • Gebruik: ook zal u informatie kunnen vinden over kenmerken zoals het luchtaanzuigvermogen, de druk die kan worden gerealiseerd en de afmetingen van de ketel. U kunt er dan vanuit gaan dat hoe hoger de luchtdruk die kan worden opgebouwd, hoe sterker de compressor is. En hoe sterker de compressor, hoe flexibeler inzetbaar deze wordt.
 • Verschillende instellingen: verder zijn er compressors die vrij standaard zijn en zijn er weer andere compressors waarvan u alles zelf kunt instellen. Dit kan belangrijk zijn, want voor sommige klussen zal het apparaat bijvoorbeeld een bepaalde druk moeten kunnen leveren. Dit kan verschillen per stuk gereedschap, maar ook per nietje of spijker. Als dit voor u belangrijk is, ga dan op zoek naar de manometers. U wilt dan weten wat de keteldruk (Bar) is en wat de druk van de uitgaande luchtstroom is ( Psi).
 • Wel of geen accessoires: de ene compressor wordt geleverd zonder accessoires (vaak zijn deze dan apart te koop) en bij de andere treft u van alles aan, zoals persluchtpistolen, beitels, adapters voor banden, compressorolie, tackers en aansluitnippels. Ook dat kan een doorslaggevende factor zijn bij het kiezen van een geschikt apparaat.
 • De gebruikersvriendelijkheid: als laatste is het altijd een goed idee om de compressor zelf te bekijken in de winkel en om deze een beetje uit te proberen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat u in de winkel nietjes gaat schieten, maar u kunt wel kijken naar bijvoorbeeld het gemak waarmee de accessoires verwisseld kunnen worden, het gewicht en de duidelijkheid van de manometers.

Een compressor huren

Kunt u geen keuze maken, vindt u het te duur om een compressor aan te schaffen of twijfelt u over de mate waarin u uw compressor in de toekomst nodig zal hebben? Dan kunt u ook altijd een compressor huren en dat kan bij de meeste bouwmarkten. Op die manier betaalt u een relatief klein bedrag, kunt u de compressor gewoon gebruiken en brengt u deze daarna simpelweg weer terug naar de bouwmarkt. Zo heeft u wel de lusten en niet de lasten en weet u dat de compressor goed werkt en goed is onderhouden. Mocht u dan merken dat het werken met de compressor u bevalt en dat u meerdere klusjes heeft liggen waarbij dit apparaat van pas zal komen, dan kunt u altijd nog besluiten om te investeren in een compressor voor uzelf.

Vergelijk offertes

Heeft u werkzaamheden thuis die u graag zou willen uitbesteden aan een specialist? Dan kunt u hier contact opnemen met meerdere vakmensen uit uw omgeving en zo offertes opvragen voor uw specifieke benodigdheden.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen