Hoe leg je zelf je gietvloer?

Gietvloeren zijn naadloze vloeren met een industrieel karakter, die tegenwoordig ook als afwerking in woningen gebruikt worden. Een gietvloer is zelf nivellerend, waardoor hij zichzelf glad trekt. De vloer heeft geen voegen, waardoor het een strak en egaal karakter heeft en er zich geen vuil kan ophopen in de naden en voegen. Hierdoor is een gietvloer onderhoudsarm en hygiënisch te noemen. Als laatste kun je een gietvloer gewoon over een bestaande vloer uitgieten, wat je weer kosten bespaart. Het is ook zeer eenvoudig om je gietvloer zelf te leggen en zo arbeidskosten uit te sparen.

De prijsopbouw van gietvloeren

De kosten van een gietvloer worden bepaald door de oppervlakte van je vloer, het type gietvloer dat je kiest en de hoeveelheid lagen die je aanbrengt. Iedere laag moet namelijk voldoende drogen, waardoor een klus al gauw meerdere dagen in beslag neemt. Schakel je een bedrijf in om je vloer te leggen, zul je dus flink wat arbeidskosten moeten betalen. Uiteraard betaal je ook voor de vloer zelf, maar hierbij geldt dat hoe groter het oppervlakte is, des te lager zijn de materiaalkosten per vierkante meter.

Wat kost een gietvloer?

Elke gietvloer heeft een eigen samenstelling en plaatsingswijze, waardoor de prijs per vierkante meter tussen de verschillende varianten van gietvloeren ook verschilt. Tabel 1 laat een overzicht zien van de gemiddelde kosten van de verschillende gietvloeren. Voor een prijsindicatie op maat kun je het best offertes opvragen bij verschillende bedrijven.

Tabel 1. De gemiddelde prijzen per vierkante meter van de verschillende soorten gietvloeren

De verschillende varianten van de gietvloeren De gemiddelde prijs per vierkante meter
Polyurethaan 80 – €120
Epoxy 70 – €110
Cementgebonden 75 – €120
Troffelvloer 60 – €80
Steentapijt 30 – €55
Terrazzo 200 – €250
Gevlinderd beton 40 – €70

Bovenstaande prijzen zijn inclusief btw en plaatsing.

Kun je zelf een gietvloer leggen?

De arbeidskosten bepalen een groot deel van de totaalkosten van een gietvloer. Daarom kun je ervoor kiezen om zelf een gietvloer te leggen. Hoe dit in zijn werk gaat, zal het volgende deel van dit artikel behandelen. Een doe-het-zelf gietvloer kun je prima zelf uitvoeren aan de hand van filmpjes en informatie op het internet. Volg de volgende stappen en je bent gegarandeerd van succes.

Stap 1: Bestel de juiste artikelen

Voor het zelf leggen van een gietvloer moet je over een aantal materialen beschikken. Ten eerste moet je een primer hebben, die je op de ondervloer aanbrengt voor een ideale hechting van je gietvloer. Daarnaast heb je de gietvloer zelf, die je in de juiste hoeveelheid moet bestellen. Hierbij moet je rekening houden met je totale oppervlakte en de aantal lagen die je aanbrengt. Daarna moet je nog denken aan een toplaag, die zorgt voor slijtvastheid. Qua materiaal moet je over een kwast, zeil en vachtroller beschikking hebben.

Stap 2: De voorbereiding op de werkzaamheden

Je moet allereerst je ondergrond stofvrij en vetvrij maken, zodat oneffenheden weggewerkt worden. Een gietvloer hecht namelijk het best bij een egale ondergrond. Gebruik voor een betere hechting eveneens een primer, die je na aanbrengen minimaal zestien uur moet laten drogen. Maak hierna de onderlaag van primer nogmaals vetvrij.

Stap 3: Breng nu de gietvloer zelf aan

De gietvloer bestaat uit twee componenten. Voeg deze bij elkaar en mix ze voor minimaal zestig seconden. Verspreid de gietvloer gelijkmatig over de ondergrond en werk de vloer af met een vlakspaan. De gietlaag zal minimaal zestien uur moeten drogen, alvorens je hem verder kunt afwerken. Na de droogtijd heb je ongeveer twee dagen om de toplaag aan te brengen.

Stap 4: De topcoating aanbrengen

De topcoating biedt een perfecte beschermlaag voor je gietvloer. Dit is een harde laklaag, die zorgt voor slijtvastheid van je gietvloer. De topcoating breng je aan met een vachtroller. Houd er ook rekening mee dat je topcoating moet drogen.

Wat kost een doe-het-zelf gietvloer?

De totaalprijs van de doe-het-zelf gietvloer bestaat nu alleen uit de materiaalkosten. De benodigdheden kun je in een bouwmarkt kopen of online, waardoor je meteen in een oogopslag ziet wat je voor je klus kwijt bent. Er zijn zelfs zaken die je een doe-het-zelf pakket aanbieden, waarin de gietvloer zit en alle verdere benodigdheden. Zo kost een PU gietvloerpakket voor vijftien vierkante meter circa €536 en krijg je per pakket dat je daar bovenop koopt stapelkorting. Een Epoxy gietvloerpakket kost €528 voor vijftien vierkante meter.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen