Veelgemaakte fouten hekwerk

Als u een nieuw hek nodig heeft om uw tuin, dan zal u zien dat de mogelijkheden groot zijn. Er zijn een aantal verschillende soorten hekken, van een verscheidenheid aan materialen en met verschillende doeleinden. Heeft u een hek nodig om te beveiligen, om af te scheiden, om privacy te creëren of als onderdeel van de vormgeving van uw tuin, bijvoorbeeld? Bij het kiezen voor een hekwerk heeft u dus een aantal overwegingen te maken. Lees de onderstaande veelgemaakte fouten door en u kunt uzelf behoeden van een verkeerde keuze.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Geen referenties vragen aan de leverancier

Vaak kunt u bij één leverancier van een hekwerk alle diensten afsluiten die u nodig heeft. U kunt het hek bestellen, u kunt het laten monteren, u krijgt een garantieregeling en u kunt een onderhoudscontract afsluiten, alles bij hetzelfde bedrijf. Het is dan altijd een goed idee om referenties te vragen en deze in het echt te gaan bekijken. Misschien heeft de leverancier wel een staafmathek geplaatst om de plaatselijke school of hebben ze een sierhekwerk neergezet bij een klant in uw eigen wijk. Door het hekwerk ter plekke te bekijken kunt u veel beter inschatten hoe het eindresultaat zal zijn bij u thuis. Ook kunt u dan bekijken wat de kwaliteit van het hek is en hoe deze de tand des tijds tot nu toe heeft weten doorstaan.

Niet bij een outlet of een tweedehands marktplaats kijken

Soms wordt er op een tweedehands marktplaats hekwerk aangeboden dat nog prima dienst kan doen. Als iemand een woning gekocht heeft en ze willen de tuin renoveren, dan kan het zijn dat het hekwerk vervangen moet worden. Vaak is dit dan hekwerk dat nog in uitstekende staat verkeert en daarom wordt het ook te koop gezet. Als dit het soort hekwerk is dat u zoekt en als het de juiste afmetingen heeft, dan kunt u zo een koopje op de kop tikken. Wilt u toch liever een nieuw hekwerk, dan zijn er outlets waarbij u terecht kunt. Deze outlets bieden hekken aan die als showmodel hebben gefungeerd of die inmiddels zijn vervangen door een nieuwe lijn. Ook hier kunt u soms grote kortingen krijgen, dus het is zeker de moeite waard om uw zoektocht uit te breiden naar outlets en tweedehands verkooppunten. U weet maar nooit wat u daar aantreft.

Niet genoeg nadenken over de functionaliteit van uw hekwerk

Zoals eerder al even aangegeven zijn er een groot aantal soorten hekwerken met verschillende doeleinden. Sommige zijn uitstekend als beveiliging om ongewenste bezoekers tegen te houden en weer andere zijn schitterend als toevoeging aan uw tuin. Als u de volgende tabel raadpleegt, dan kunt u zien welke hekwerken voor welke situaties het meest geschikt zijn.

Functionaliteit Hekwerk dat daarbij aansluit
Dieren en kinderen binnen houden Gaashekwerk, spijlenhekwerk, sierhekwerk, staafmathekwerk, houten hekwerk, balustrade, natuurlijke afscheiding.
Afscheiding van het erf Gaashekwerk, spijlenhekwerk, sierhekwerk, staafmathekwerk, houten hekwerk, balustrade, natuurlijke afscheiding.
Verfraaien van uw tuin Sierhekwerk, houten hekwerk, balustrade, natuurlijke afscheiding.
Veiligheid verbeteren Staafmathekwerk, spijlenhekwerk
Privacy verbeteren Houten hekwerk, natuurlijke afscheiding

Niet zelf een hekwerk plaatsen

Niet alle soorten hekwerk lenen zich hier even goed voor, maar als u zelf graag de handen uit de mouwen steekt, dan kunt u ook het hekwerk zelf plaatsen. Vaak is dit relatief gemakkelijk, zo lang u maar rekening houdt met een mogelijke fundering en een rechte plaatsing. Een gaashekwerk is natuurlijk zo geplaatst, maar ook sierhekwerken en staafmathekwerken worden zo gemaakt dat ze voor de doe-het-zelver vrij gemakkelijk op te zetten zijn. U zal er wel wat hulp bij nodig hebben, dus schakel enkele hardwerkende familieleden of vrienden in en ga er samen een paar dagen tegenaan. U moet er dan wel rekening mee houden dat u de garantieregeling grotendeels kwijtraakt.

Hekwerk van kunststof niet overwegen

Vandaag de dag kunt u ook hekwerken van kunststof aanschaffen en dit is om verscheidene redenen een goed idee. Kunststof is namelijk goed betaalbaar en in allerlei uitvoeringen verkrijgbaar. Daarnaast is het lichtgewicht, sterk en heeft het nauwelijks onderhoud nodig. U kunt een kunststof hekwerk aanschaffen met een houtlook om een ‘houten’ omheining aan te schaffen zonder de last van het onderhoud. En als u houdt van een mooie metaalsoort, maar u heeft niet voldoende budget om een stalen hek aan te schaffen, dan kiest u voor kunststof met een metaallook. De mogelijkheden zijn groot en als u twijfelt dan kunt u altijd even bij een showroom gaan kijken. U kunt de kunststof hekwerken dan in het echt zien, met een medewerker praten en zo bepalen of dit het juiste materiaal is voor u.

Advies nodig? Schakel een hovenier in.

Vergelijk offertes

U kunt voor al uw hekwerk-gerelateerde werkzaamheden onze vergelijkingstool gebruiken om offertes op te vragen. Deze offertes kunt u naast elkaar leggen en vergelijken, zodat u niet alleen de beste specialist kunt aanwijzen maar ook de mooiste deal kunt afsluiten.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen