Welke verticuteermachine heb ik nodig?

Het onderhouden van een gazon kan redelijk wat werk zijn. Niet alleen moet u dit regelmatig maaien, maar het is ook belangrijk dat u uw gras op anderen manieren onderhoudt. Een klein grasveldje achter in de tuin is dan nog wel handmatig te onderhouden, maar voor grotere gazons is een machine zeker geen overbodige luxe. Eén van de onderhoudsmaatregelen waar uw gras veel baat bij heeft is verticuteren. Hier leest u over de verschillende verticuteermachines en de punten waarop u moet letten als u er een aan wilt schaffen.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Wat is verticuteren?

Een mooi gazon bestaat alleen uit gras. Over de tijd kan er echter ook mos en onkruid tussen komen, wat betekent dat uw gras minder kans maakt. Tijdens het verticuteren van uw gazon zal een verticuteermachine of –hark met een aantal scherpe messen tot 1 centimeter de grond in gaan en daar de wortels van deze mossen en onkruid doorsnijden. Deze sterven vervolgens af, waarna u ze simpelweg kunt wegharken. Het gras dat u dan nog over houdt kunt u opnieuw inzaaien op de kale plekken en u heeft altijd een net en vol gazon. Door deze viltlaag te verwijderen kan uw gazon weer groeien. Het wordt aangeraden om uw gazon twee keer per jaar te laten verticuteren en met een verticuteermachine kunt u dat zelf.

Soorten verticuteermachines

Eigenlijk zijn er maar twee soorten verticuteermachines. De klus die ze uitvoeren is hetzelfde, maar het verschil zit hem in de manier waarop ze worden aangedreven.

  • Elektrische verticuteermachines: de elektrische verticuteermachine wordt aangedreven door middel van een snoer en een stekker. Doet u de stekker in het stopcontact, dan kunt u hem gebruiken. Het voordeel van deze machines is dat ze altijd werken, zolang u stroom heeft. Het nadeel is dat u te maken heeft met een snoer en dat kan uw bewegingsvrijheid beperken. Ook moet het snoer lang genoeg zijn zodat u bij de achterkant van uw gazon kunt komen.
  • Verticuteermachines op benzine: een alternatief dat u dan heeft is de benzine aangedreven verticuteermachine. Zo lang er benzine aanwezig is in de tank kunt u er gemakkelijk de hele tuin mee door, zonder dat u te maken heeft met een snoer en een verlengsnoer. Verticuteermachines op benzine worden dan ook meestal gebruikt voor de grotere gazons, ze zijn namelijk ook wat krachtiger. Het is alleen wel verstandig om voor dat u begint een voorraadje benzine in te slaan, zodat u niet tijdens het verticuteren zonder komt te staan.

Waarop moet u letten als u een verticuteermachine gaat kopen?

Aangezien uw gazon twee keer per jaar geverticuteerd moet worden, is het geen slecht idee om geld te besparen en zelf een verticuteermachine aan te schaffen. Nadat u besloten heeft wat u wilt met de aandrijving, is het tijd om een machine uit te zoeken. Er zijn een aantal punten die u dan kunt beoordelen.

  • De afmetingen: net als grasmaaiers, zijn verticuteermachines niet klein. En uiteraard slaat u ze het beste onderdak op. Het is de vraag of u hier nog plaats voor heeft in uw gereedschapsschuur. Er zijn ook verticuteermachines met een inklapbare handgreep, zodat deze minder plek innemen.
  • Gebruikersvriendelijkheid: ga altijd even naar de winkel om de verticuteermachines te beoordelen op gebruikersvriendelijkheid. Welke instellingen zijn er mogelijk, hoe zwaar is de machine, hoe ligt de machine in de hand, hoe kunt u hem bedienen; dit zijn allemaal vragen die belangrijk zijn als u een machine wilt aanwijzen die voor u het gemakkelijkste is in het gebruik.
  • Het soort messen: u zal merken dat de messen van de verschillende verticuteermachines er niet allemaal hetzelfde uitzien. De ene machine heeft massieve messen en de andere heeft holle messen. Het verschil is dat de machine met de holle messen de bodem doorsnijdt, maar deze tegelijkertijd oom een beetje omwoelt. Daardoor kan er meer zuurstof bij de wortels komen en zal uw gras sneller en mooier herstellen.
  • Het vermogen: als laatste kunt u kijken naar het vermogen van de machine en dat vindt u in de productspecificaties. Het vermogen wordt uitgedrukt in Watts en ook in CC bij benzine gedreven machines. Hoe hoger het Wattage of het aantal CC, hoe krachtiger de machine.

Verticuteermachines huren

Soms kan het beter zijn om een verticuteermachine te huren en dit kunt u bij de meeste bouwmarkten gewoon doen. U kunt dan geld besparen op een hovenier, maar heeft niet het hele jaar te maken met en grote lompe verticuteermachine in uw schuur. Uit de onderstaande tabel kunt u aflezen hoeveel dit gemiddeld kost.

Apparaat Per ½ dag Per dag Per weekend Per week
Verticuteermachine benzine €38 €47 €70 €120
Verticuteermachine elektrisch €27 €33 €50 €85

Vergelijk offertes

Uiteraard kunt u het werk ook gewoon uitbesteden aan een hovenier en iemand die er verstand van heeft. Als u wilt weten hoeveel dat in uw geval zal kosten, dan kunt u hier offertes opvragen bij vakkundige hoveniers uit uw directe omgeving. Onze vergelijkingstool kan meerdere hoveniers tegelijkertijd bereiken en zo vindt u ongetwijfeld de laagste prijs.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen