Veelgemaakte fouten gietvloer

Gietvloeren worden al vele tientallen jaren toegepast in commerciële gebouwen zoals scholen, ziekenhuizen, gymzalen, winkels en fabrieken. De gietvloer heeft nu ook zijn intrede gemaakt in de Nederlandse huishoudens en hier zijn goede redenen voor. Deze vloer is bijzonder hygiënisch, strak, sterk en onderhoudsarm en daarbij is het een ideale toevoeging aan ieder soort interieur. Gietvloeren zijn goed te combineren met vloerverwarming en in allerlei kleuren, uitvoeringen en stijlen te krijgen. Het is dan ook niet vreemd dat gietvloeren ook in huiselijke situaties erg praktisch zijn. Als u een gietvloer overweegt, probeer dan van de onderstaande veelgemaakte fouten van uw voorgangers te leren.

Niet zorgen voor een geschikte ondervloer

Gietvloeren zijn erg dun en dat is één van de vele voordelen. U kunt het aanbrengen over de meeste vloersoorten en het resultaat zal bijna altijd egaal zijn. Dat komt doordat een gietvloer zichzelf egaliseert. Wat wel van groot belang is, en dit is de meest gemaakte fout bij het plaatsen van een gietvloer, is dat de ondergrond goed wordt voorbereid. Dat betekent dat er geen losse onderdelen meer mogen zijn, zoals een bewegende tegel of een losliggende plank, omdat de gietvloer daar zal gaan scheuren. Ook moet de ondervloer goed hechten en is het goed om deze van tevoren te schuren. Als laatste zullen oneffenheden in een dunne vloer als een gietvloer toch zichtbaar blijven en dat betekent dat de strakheid van uw vloer op het spel wordt gezet. Een egalisatielaag is dan zeker geen overbodige luxe. Dit zijn allen maatregelen die nodig zijn voor een perfect resultaat en een lange levensduur.

Geen extra opties overwegen

Geitvloeren kunnen bijzonder lang dienstdoen en als ze aan vervanging toe zijn, dan kunt u hier de nieuwe vloerbekleding gewoon overheen laten aanbrengen. Daarom is het belangrijk om nu na te denken over wat u van uw vloer wilt zien. Wilt u bijvoorbeeld vloerverwarming, dan is dit het moment om daar aan te denken, of als uw vloer niet voldoende is geïsoleerd, dan kunt u deze werkzaamheden combineren. Gietvloeren zijn lastig te verwijderen, dus denk hier goed over na.

Geen rekening houden met de lange droogtijd

Eén van de grootste nadelen van gietvloeren is het legproces. Dit kan soms wel 5 dagen in beslag nemen, omdat er verschillende lagen moeten worden aangebracht. Elke laag moet goed drogen voordat de werkzaamheden kunnen worden hervat. Hierdoor kunt u dus de ruimte(s) waarin de gietvloer moet worden gelegd tijdens die dagen niet betreden. Komt er per ongeluk een huisdier in de kamer, dan kunt u opnieuw beginnen. Zelfs een vlieg of een ander insect kan uw vloer tijdens het drogen al onherstelbaar beschadigen. Het is dus essentieel dat u de exacte droogtijd in acht neemt en dat de ruimte tussendoor afgesloten blijft. U zal tijdens deze periode zonder de kamer moeten leven of ander onderdak moeten regelen.

Zelf een gietvloer leggen

Het is zeker mogelijk om zelf een gietvloer te leggen. U kunt de benodigdheden hiervoor aanschaffen bij de bouwmarkt. U kunt dan een flink bedrag besparen, maar aan deze optie zijn ook nadelen verbonden. Kijkt u maar eens naar het volgende lijstje.

  • Beperkt: de mogelijkheden met gietvloeren zijn eigenlijk eindeloos. Ze zijn te krijgen in alle RAL-kleuren, in mat of glans, egaal of met een structuur, met natuurlijke of industriële tinten, met glitter, met een logo, met een patroon enzovoorts. Als u de vloer zelf gaat leggen heeft u veel minder opties tot uw beschikking.
  • Specialistisch: het is vrij lastig om zelf een gietvloer goed te leggen. Dat komt doordat het leggen ervan vrij specialistisch is. De ondervloer moet goed zijn, de lagen moeten egaal zijn en goed worden aangebracht en voor een zo egaal mogelijk resultaat moeten deze allen perfect zijn gelegd. Het is moeilijk om een even strakke vloer te krijgen wanneer u deze zelf gaat plaatsen.
  • Garantie: als een specialist een fout maakt, dan zal deze dit kosteloos repareren als u nog garantie heeft. Zelfs de beste en meest ervaren gietvloerlegger kan een foutje maken. Maakt u zelf een fout, dan zal het herstel ervan voor uw eigen rekening komen.

Geen referenties vragen

Als de klus zich ervoor leent, dan kan het nooit kwaad om referenties te vragen aan de specialist en het werk dat ze leveren zelf te bekijken. Het is misschien een beetje moeilijk om bij iemand in huis te komen kijken naar het resultaat, maar de specialist heeft vast foto’s van projecten die ze hebben uitgevoerd. En als deze een gietvloer gelegd hebben in een openbaar gebouw, dan is het nog beter, want dan kunt u daar gewoon heen om de vloer te bekijken. Dat soort referenties geven u een goed idee van het uiteindelijke resultaat, maar ook van hoe de gietvloer is verouderd, bijvoorbeeld.

Vergelijk offertes

Denkt u eraan een gietvloer te laten leggen? Vraag dan hier offertes aan bij verschillende specialisten uit uw omgeving. Deze kunt u met elkaar vergelijken voor het aanwijzen van de beste prijs en het meest complete aanbod.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen