Stappenplan plinten verwijderen

Zijn de plinten in je huis hevig toe aan vernieuwing? Dan ga je eerst de huidige plinten moeten verwijderen zodat je nieuwe exemplaren kunt plaatsen. De makkelijkste manier om plinten te verwijderen is alsnog met een koevoet, maar er zijn nog meer handelingen die je moet doen wil je de plinten op een nette manier verwijderen. Hieronder kom je te weten wat de stappen zijn die je moet nemen als je de plinten netjes wilt verwijderen.

 

Plinten verwijderen

Als je plinten in huis wilt verwijderen en vervangen door nieuwe plinten, dan is het belangrijk om nauwkeurig te letten om schade te voorkomen aan de muren of aan de vloer. Plinten verwijderen kun je niet met grof geweld doen, maar je gaat zo voorzichtig mogelijk moeten werken om onnodig herstel en reparaties aan de muur te voorkomen. De plinten laten weghalen is een taak die je echter over moet laten aan echte deskundigen die precies weten wat de werkwijze is, welke materialen en gereedschappen er gebruikt moeten worden en hoe de vloer netjes af te werken na de verwijdering van de plinten.

 

Waarom plinten verwijderen?

Plinten verwijderen is niet iets wat je regelmatig zult gaan doen, maar er zijn genoeg redenen waarom je je plinten weg zou laten halen. De meest voorkomende redenen om de plinten te verwijderen zijn als volgt:

 • De huidige plinten passen niet bij de vloer.
 • Je plinten zijn nodig toe aan vervanging.
 • Je gaat verhuizen en moet alles kaal opleveren.
 • Je gaat een nieuwe vloer of nieuw vloerbedekking leggen.

 

Soorten plinten

We kunnen verschillende soorten plinten onderscheiden. De manier waarop de plinten verwijderd worden, hangt sterk af van wat voor soort plinten er op de grond liggen. De meest bekende soort plinten zijn parket plinten, gelijmde plinten, hoge plinten en systeem plinten. Een vakspecialist kan je professioneel advies geven over de beste aanpak wijze.

 

De makkelijkste manier

Vrijwel altijd volstaat het gebruik van een koevoet om je plinten los te krijgen. Een koevoet kan voornamelijk handig zijn als het gaat om plinten die vastgeschroefd zijn. Je kunt de koevoet goedkoop makkelijk gebruiken om de plinten te wrikken van de muur zonder deze te beschadigen. Een koevoet kun je vinden in vrijwel elke bouwmarkt of online speciaalzaak en de meeste mensen hebben thuis een koevoet in hun gereedschapskistje liggen.

 

Kosten

Om de kosten voor het verwijderen van de plinten te bepalen wordt voornamelijk gekeken naar de oppervlakte die verwijderd moet worden en de tijd en energie die in de klus wordt gestoken. Wil je een vakspecialist in huren om de plinten in je huis te verwijderen, dan kun je uitgaan van een gemiddeld uurtarief van € 55. Je kunt voor de goedkoopste optie kiezen door eerst een vergelijking te maken.

 

Extra kosten

De kosten voor het verwijderen van je plinten kan flink stijgen naarmate je kiest voor extra opties. Denk onder andere aan design plinten of plinten die extra groot zijn, maar je kunt ook denken aan het laten installeren van vloer- of wandverwarming of aan het laten uitvoeren van een veiligheidsinspectie. Al deze factoren doen de prijs van het verwijderen van plinten stijgen.

 

Zaken die de kosten bepalen

We kunnen een hoop redenen noemen voor waarom de kosten voor het verwijderen van plinten zo hoog kunnen oplopen. De kosten om plinten weg te halen van de muur zijn namelijk afhankelijk van een aantal factoren, waaronder:

 • De aannemer die je inhuurt
 • De materialen die gebruikt worden
 • De bereikbaarheid van de ruimtes
 • Het aantal plinten
 • Het formaat van de plinten
 • De oppervlakte van de ruimte
 • De huidige staat van de ondergrond en de plinten
 • Wat er met de plinten gedaan wordt na het verwijderen

 

Benodigdheden

Het verwijderen van plinten is geen ingewikkelde taak, maar er zijn wel bepaalde spullen nodig om de taak rond te krijgen. Het belangrijkste wat je nodig hebt tijdens het verwijderen van de plinten is een koevoet. Naast een koevoet heb je natuurlijk ook andere materialen en gereedschappen nodig waaronder:

 • Plamuurmes of spackmes
 • Multitool
 • Nylondraad of staaldraad
 • Hamer en beitel
 • Schroevendraaier

 

Voorbereiding

Vergeet niet om de ruimte volledig te ontruimen door meubels aan de kant of in een andere ruimte te plaatsen. Het is daarnaast belangrijk om te denken aan je veiligheid door het aandoen van beschermende werkkleding, stevige werkschoenen en handschoenen die speciaal bedoeld zijn voor dergelijke taken. Nog een manier om jezelf voor te bereiden is door de plinten schoon te maken met een vochtig doekje. Zo kan de specialist netjes werken. Ga je zelf aan de slag? Dan is het slim om alle materialen en gereedschappen van tevoren in huis te halen.

 

Stappenplan

Om plinten weg te halen van de muur dien je te werken volgens bepaalde stappen en daarnaast is het nauwkeurig opvolgen van alle stappen van groot belang als je het maken van onnodige fouten wilt vermijden. Het stappenplan hieronder geeft je duidelijk aan welke de stappen zijn die je moet nemen om plinten te kunnen verwijderen:

Stap 1: Maak voldoende tijd vrij voor het kluswerk.

Stap 2: Bepaal welke plinten je wilt verwijderen.

Stap 3: Na ga of je alle materialen en gereedschappen in huis hebt.

Stap 4: Maak de eerste plint los met een spackmes of plamuurmes.

Stap 5: Gebruik een koevoet om achter de plint te wrikken.

Stap 6: De plint komt vervolgens los van de muur.

Stap 7: Komt de plint niet los met de koevoet of gaat het om gelijmde plinten, gebruik dan een hamer om het mes tussen de plint en de muur te tikken.

Stap 8: Werk het geheel netjes af.

Stap 9: Plaats nieuwe plinten indien gewenst.

Stap 10: Zorg voor het beschermen en onderhouden van de nieuwe plinten.

 

Offertes vergelijken

Gekozen voor het inhuren van een specialist voor de taak? Verstandige keuze! Vergeet echter niet dat je beter eerst een vergelijking kunt maken van de beste opties voordat je een definitieve keuze maakt. De vergelijking helpt om na te gaan bij welke specialist je profiteert van de laagste prijs tegen de beste kwaliteit.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons