KlussenKlussen

Steigerhout oud maken

Als u een meubel heeft van steigerhout, dan zit u waarschijnlijk met smart te wachten totdat deze zijn mooie oude en robuuste uiterlijk krijgt. Hier zal echter wel een vrij lange tijd overheen gaan en niet iedereen heeft daar het geduld voor. Daarom zijn er drie manieren waarop u uw meubilair nu zelf alvast die stoere en verwassen look kunt geven. Hier lichten we deze alle drie toe door middel van een stappenplan.

Wat heeft u nodig?

Het onderstaande lijstje geeft aan welke materialen en gereedschappen u nodig heeft voor alle drie de methoden tegelijkertijd. Het is dus verstandig om eerst te bepalen op welke manier u uw steigerhout oud wilt maken en om vervolgens te kijken wat u hiervoor moet gaan aanschaffen.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Transparante binnenbeits €20 750 ml Grof schuurpapier (k80) €3,50 per 5m
Watergedragen lakverf €30 750 ml Middelgrof schuurpapier (k120) €2,50 per 5m
Krijtverf €10 250 ml Kwast €4
Verfbakje €3
Roller €5
Lakset €10

Stappenplan steigerhout oud maken met doorschuureffect

Een doorschuureffect betekent dat u het hout op bepaalde plekken meer schuurt om een onderliggende verflaag te kunnen laten zien. Als deze verflaag een andere kleur heeft, dan krijgt het hout een doorleefde uitstraling of kunt u juist een ouderwets uiterlijk geven aan uw meubel. Dit is een vrij gemakkelijke en zeer belonende techniek. Wilt u deze toepassen, dan kunt u het volgende stappenplan gebruiken.

 1. Tref de juiste voorbereidingen voor het schilderen van uw meubel, dus zorg dat u voldoende ruimte heeft, dek ondergrond en andere oppervlakten die niet geschilderd moeten worden af en zorg dat u alle benodigdheden bij de hand heeft om te beginnen.
 2. Voor deze methode gebruikt u twee kleuren verf en het mooiste resultaat krijgt u als u een soortgelijke kleur gebruikt in een donkere en een lichtere tint.
 3. Breng eerst de verf met de donkere tint aan en gebruik hiervoor een kwast of roller.
 4. Laat deze verflaag goed drogen.
 5. Breng vervolgens de verflaag aan met de lichtere kleur.
 6. Laat deze verflaag volledig drogen.
 7. Gebruik eerst een grof schuurpapier met korrel 80 om het meubel op te schuren.
 8. Pak het schuurpapier met de middelgrove korrel en schuur de splinters en houtdeeltjes weg. U zal nu zien dat u de donkere verfkleur weer zichtbaar kunt maken.
 9. Schuur de randjes en andere plaatsen waar u de donkere kleur wilt door laten komen op totdat u het gewenste resultaat heeft bereikt. Experimenteer hier eventueel wat mee, zodat uw steigerhouten meubel ook een oud en uniek uiterlijk krijgt.

Stappenplan steigerhout oud maken met transparante binnenbeits

Binnenbeits is verf dat de houtnerf in een plank extra naar voren brengt. Vooral als u een houtkleurige beits gebruikt wordt het hout hier erg dynamisch van. Zoekt u liever een vergrijsde look, dan is er ook grey-wash binnenbeits. Het onderstaande stappenplan helpt u bij het uitvoeren van deze methode.

 1. Tref weer de nodige voorbereidingen en zorg dat de ruimte en u volledig klaar zijn voor het uitvoeren van de klus.
 2. Gebruik een brede platte kwast om de eerste laag beits aan te brengen op uw meubel.
 3. Schuur het meubel goed op, zodat splinters en andere oneffenheden kunt verwijderen. Een schuurpapier met korrel 80 is hier prima voor.
 4. Breng een nieuwe laag beits aan en laat dit drogen.
 5. Schuur deze op met een middelgrof schuurpapier korrel 120.
 6. U kunt dit net zo vaak herhalen totdat u het gewenste effect heeft bereikt. Hoe meer lagen u aanbrengt, hoe intensiever de uiteindelijke kleur.

Stappenplan steigerhout oud maken met watergedragen verf en krijtverf

Omdat krijtverf een poederige uitstraling heeft kunt u het erg goed gebruiken om uw meubilair een oud uiterlijk mee te geven. Ook met watergedragen verf is dit goed mogelijk. Kiest u dan voor een grijstint of een taupekleurige tint voor het beste resultaat. Hier vindt u een stappenplan waarmee u deze oude look ook zelf kunt realiseren.

 1. Zorg ervoor dat u de ruimte heeft, dat alles wat niet vies mag worden is afgedekt en dat u alle materialen en gereedschappen bij de hand heeft voor het uitvoeren van uw klus.
 2. Verdun uw verf met water. Hoe dunner u het maakt, hoe beter de houtnerf zichtbaar blijft. Als u dit in een apart bakje doet en de verhoudingen onthoudt, kunt u hetzelfde effect ergens anders gemakkelijk weer creëren.
 3. Breng de verf aan op uw meubel met een kwast of een roller.
 4. Laat de verf drogen.
 5. De houtdeeltjes en splinters schuurt u vervolgens op met grof schuurpapier.
 6. Als u nog niet tevreden bent met het resultaat kunt u nog een verflaag aanbrengen en deze wederom opschuren met middelgrof schuurpapier.
 7. Herhaal dit totdat u het gewenste uiterlijk heeft bereikt.

Vergelijk offertes

Er zijn voldoende mensen die dit soort werkzaamheden liever uitbesteden. Dit is natuurlijk gemakkelijker, maar u weet ook zeker dat het goed zal gebeuren en dat het resultaat er mag zijn. Een goede vakman vindt u door onze vergelijkingstool te gebruiken. U ontvangt dan offertes die u met elkaar kunt vergelijken en waarmee u ongetwijfeld de beste deal kunt vinden.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen