KlussenKlussen

Hoe maak ik een steigerhouten tafel?

Een mooie tafel van steigerhout zal zowel binnen als buiten niet misstaan. U kunt al uw vrienden en familie uitnodigen voor een diner en ze zo stijlvol en comfortabel laten zitten. Het onderstaande stappenplan kunt u gebruiken voor het maken van uw eigen tafel van steigerhout.

Wat heeft u nodig?

Voor het maken van uw tafel heeft u uiteraard een voorraad steigerhout nodig. De eerste tabel hier geeft aan hoeveel latten en platen u nodig heeft en wat de afmetingen daarvan moeten zijn. Ook krijgen deze een itemnummer, waarnaar we in het stappenplan zullen refereren, voor extra duidelijkheid.

Item Aantal Afmetingen lengte x breedte x dikte Toepassing
1 5 2450 x 195 x 30 mm Tafelblad
2 16 720 x 195 x 30 mm Tafelpoten
3 4 165 x 165 x 30 mm Tafelpoot houders
4 4 835 x 62 x 30 mm Verbinding
5 2 505 x 62 x 30 mm Korte rand
6 2 1980 x 62 x 30 mm Lange rand
7 2 1978 x 30 x 30 mm Lange rand
8 2 503 x 30 x 30 mm Korte rand

Tip: laat uw hout bij de bouwmarkt al op maat zagen. U weet dan zeker dat de afmetingen goed zullen zijn en u kunt zelf veel tijd en moeite besparen.

Verdere materialen en gereedschappen

Naast dit steigerhout heeft u nog andere materialen en ook gereedschappen nodig om alles in elkaar te kunnen zetten. Een rolmaat, potlood, een boormachine en eventueel een handzaag (als u het hout zelf op maat gaat maken) heeft u mogelijk al in huis. Schaf hier dan nog 200 zelfborende schroeven bij aan met afmetingen 5 x 50 mm en u bent klaar.

Stap 1: de poten in elkaar zetten

Elke poot bestaat uit vier latten van item nummer 2. Deze schroeft u tegen elkaar zodat er een rechthoekige en holle koker ontstaat. Het is de bedoeling dat de bovenkanten en onderkanten volledig vierkant zijn. Eén zijde van deze vierkanten bestaat dus uit de bovenkant van een lat plus de zijkant van een ander lat. Zo schroeft u ze vervolgens ook tegen elkaar aan. Plaats dus niet een lat in het midden en de andere twee latten er tegenaan, u krijgt dan niet de juiste afmetingen.

Stap 2: de tafelranden maken

Bevestig de korte latjes van item 8 op de lange latjes van item 5 en plaats de korte latjes van item 7 op de lange latjes van item 6. Het is de bedoeling dat u een rechte hoek maakt, als een l met een korte schaft. Schroef deze goed vast aan elkaar. Als het goed is heeft u nu twee lange- en twee korte tafelranden. Deze legt u tijdelijk even op zij.

Stap 4: het tafelblad maken

Pak alle planken met itemnummer 1 en leg deze op een vlakke ondergrond. Zorg ervoor dat ze netjes naast elkaar en gelijk liggen. Pak de vier verbindingslatjes met item nummer 4 en leg deze haaks op het tafelblad. De afstand van de onderkant van het tafelblad en de onderkant van de verbindingslatjes moet dan 24 centimeter, 100 centimeter, 145 centimeter en 215 centimeter zijn. Aan de zijkanten van de latjes moet aan beide kanten nog 7 centimeter tafelblad over zijn. Als u tevreden bent schroeft u de verbindingslatjes aan het tafelblad.

Stap 5: het bevestigen van de poothouders en de tafelranden

De kleine vierkante plankjes met item nummer 2 fungeren als poothouders. Zorg ervoor dat ze in de hoeken van de tafel liggen 4 centimeter van de randen afkomen. De tafelranden brengt u aan op 1 centimeter van de rand en op 3 centimeter afstand van de poothouders. Zorg ervoor dat de bredere lat dan rechtop staat en dat u de randen vastschroeft via de smallere lat. De smallere lat komt ook aan de binnenkant van het tafelblad te liggen. Als u tevreden bent schroeft u alles vast. Hier vindt u de regels nogmaals in het kort opgesomd.

  • Rondom de poothouders in de hoeken van het tafelblad moet 4 centimeter ruimte zijn met de rand van het blad en 3 centimeter ruimte met de tafelranden.
  • De tafelranden liggen met de opstaande rand naar de buitenkant.
  • De tafelranden zijn 1 centimeter van de rand van het tafelblad verwijderd.

Stap 6: de poten bevestigen

Als laatste moet u nu de poten nog bevestigen aan de poothouders. U doet dit door ze over de poothouders te schuiven en vast te schroeven. Nu is uw steigerhouten tafel klaar voor gebruik. Eventueel maakt u er nog twee mooie banken bij zodat al uw gasten probleemloos aan kunnen schuiven.

Vergelijk offertes

Het maken van meubels is niet gemakkelijk en sommige mensen laten dit daarom liever over aan een specialist. Daarnaast zijn er misschien nog wel andere werkzaamheden in huis die u uit wilt laten voeren. Een betrouwbare vakman vindt u gemakkelijk als u daarvoor onze vergelijkingstool gebruikt. U ontvangt dan in korte tijd een aantal offertes voor de opdracht die u aan ons heeft doorgegeven. Vergelijk deze offertes, kies het beste voorstel en u heeft zo een boel tijd en geld bespaard.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen