Welke soort hogedrukreiniger kies ik?

Hogedrukreinigers zijn om allerlei redenen erg handig. U kunt er uw auto mee schoonmaken, uw gevel mee reinigen, uw afvalcontainers mee schoonspuiten en uw tuinhek onderhouden. Hogedrukreinigers worden voornamelijk buiten gebruikt, omdat ze met water werken. Er zijn verschillende soorten hogedrukreinigers te krijgen, van A- en van B-merken, goedkoop en duur, met minder of meerdere mogelijkheden en voor licht tot intensief gebruik. Als u zich afvraagt welk type hogedrukreiniger u het beste aan kunt schaffen, leest u dan hier verder voor de nodige informatie.

Soorten hogedrukreiniger

Hogedrukreinigers worden vaak geclassificeerd naar aanleiding van het gebruik. De maximale werkdruk die een hogedrukreiniger aankan wordt uitgedrukt in bar. Hoe hoger dit getal, hoe krachtiger de machine. Dit betekent uiteraard direct ook hoe duurder de machine en hoe meer plek deze inneemt. Het eerste dat u zichzelf dus zou kunnen afvragen is wat u met uw hogedrukreiniger wilt kunnen doen. U kunt de onderstaande tabel vervolgens raadplegen om te bepalen welk type hogedrukreiniger voor u het beste is.

Werkdruk Gebruik Toepassingen
Tot 110 bar Licht gebruik Dit type hogedrukreiniger kan gebruikt worden voor kleine klusjes, zoals het reinigen van een fiets of tuinstoel.
Van 110 tot 150 bar Gemiddeld gebruik Dit type hogedrukreiniger kan wat meer aan en hiermee kunt u bijvoorbeeld ook uw terras, uw auto of uw camper schoonmaken.
Vanaf 150 bar Intensief gebruik Dit is een hogedrukreiniger waarmee u alles kunt, zoals het reinigen van gevels, vervuilde grote terrassen en vrachtauto’s.

Tip: de meeste verpakkingen van hogedrukreinigers laten plaatjes zien van wat u ermee kunt schoonmaken. Deze plaatjes zijn misschien gemakkelijker te interpreteren dan het aantal bar dat de hogedrukreiniger kan leveren. Er zijn onder andere symbolen voor trappen, tegels, tuingereedschap, gevels, caravans, auto’s en motoren.

Waarop moet u letten als u een hogedrukreiniger aanschaft?

Behalve de werkdruk, zijn er in de productspecificaties ook andere functies te vinden die van belang kunnen zijn als u een hogedrukreiniger uit gaat kiezen. Natuurlijk is de prijs relevant, maar u kunt dan ook denken aan de volgende kenmerken.

  • Het Wattage: het aantal bar is een manier om de werkdruk van de machine aan te geven en het Wattage heeft een soortgelijke functie. Hoe hoger dit getal, hoe krachtiger de machine die u aanschaft. U zal daarom een overeenkomst zien tussen het Wattage van de machine en de bijbehorende werkdruk. U vindt deze informatie onder de noemer ‘vermogen’.
  • De wateropbrengst: de wateropbrengst vertelt u hoeveel water per uur kan worden uitgespoten. Hoe meer water er kan worden uitgespoten, hoe krachtiger de machine en hoe sneller u klaar bent. De goedkoopste hogedrukreinigers hebben een wateropbrengst van rond de 350 liter per uur, terwijl dit bij de duurste machines vaak het dubbele is.
  • De afmetingen: als laatste kunnen de duurste en beste hogedrukreinigers erg groot, lomp en zwaar zijn. Het is natuurlijk fijn dat u hiermee uw terras mosvrij kunt maken, maar daar staat tegenover dat u deze ook moet meeslepen. Daarnaast zullen ze aardig wat plek innemen in uw gereedschapsschuur.

Verschillende functies op hogedrukreinigers

Hogedrukreinigers worden altijd uitgerust met verschillende kopstukken, zoals een kop die u een directe straal geeft, een kop die u een gerekte straal geeft en een kop met een borstel. U krijgt ook altijd een reservoir voor schoonmaakmiddel dat u kunt aansluiten, mocht u dit willen. Behalve deze standaard extra’s, kunt u ook van een aantal andere handige functies gebruik maken.

  • Aquastopsysteem: dit is een veiligheidsfunctie. De machine stopt automatisch met werken als u het handvat loslaat. Uiteraard is het nooit de bedoeling dat u de lans op iemand anders richt.
  • Slanghaspel: bij sommige hogedrukreinigers moet u de slang en het elektriciteitsdraad zelf oprollen en ophangen. Weer andere reinigers hebben een ingebouwde haspel waarmee u dit doet. Dit is wel zo handig, vooral als er zich nog water in de slang bevindt en u niet nat wilt worden.
  • Waterdruk regelaar: als laatste zijn er hogedrukreinigers waarmee u zelf de waterdruk kunt aanpassen. U kunt dan dus een minder harde straal gebruiken voor het schoonmaken van uw fiets en een hardere straal voor het reinigen van uw tuinhek. Zo bespaart u water en kunt u exact de juiste druk gebruiken voor uw schoonmaakklus.

Tip: hogedrukreinigers zijn ook te huur. Voor bedragen beginnend bij €25 per dag kunt u dan al zo’n apparaat ophalen en gebruiken. Dit scheelt u geld, u krijgt altijd een kwalitatieve machine en u houdt plaats over in uw schuur.

Vergelijk offertes

Heeft u werkzaamheden liggen in en rondom uw huis? Dan is het soms een goed idee om deze uit te besteden aan een vakman. Wij hebben een vrijblijvende en gratis tool ontwikkeld waarmee u offertes kunt opvragen en meerdere specialisten tegelijkertijd kunt bereiken. Dit is niet alleen gemakkelijk, maar u kunt er ook een groot bedrag mee besparen.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen