KlussenKlussen

Hoe monteer ik geluidsisolerende platen?

Als u een nieuwe muur aan het plaatsen bent, of u bent uw muren aan het renoveren, dan is het geen slecht idee om ook over geluidsisolatie na te denken. Hiermee kunt u geluidsoverlast van buiten tegenhouden, maar er tegelijkertijd ook voor zorgen dat u minder geluidsoverlast veroorzaakt. Dit kan bij rijtjeshuizen, twee-onder-één-kap woningen en appartementen aanzienlijk meer rust creëren. Hier vindt u daarom een stappenplan die u kunt gebruiken als u geluidsisolerende platen tegen een muur wilt monteren.

Wat heeft u nodig?

Het eerste wat u zal moeten doen is een bezoekje brengen aan de bouwmarkt. Hier moet u uw isolatiemateriaal natuurlijk kopen, maar u zal ook een aantal gereedschappen nodig hebben. De volgende tabel geeft duidelijk weer wat u mogelijk zou moeten aanschaffen, inclusief de huidige kostprijs.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Isolatieplaten vlokkenschuim €20 per m2 Isolatiemes €12
Gipsplaten €3 per m2 Rolmaat €15
Gipsplaatschroeven €3 voor 200 Hamer €10
Vuren latten 50×50 mm €4 per stuk Schroevendraaier €8
Nadenvuller €10 per tube Waterpas €20
Ondervloer €3 per m2 Schroefbit voor gipsplaatschroeven €5

Tip: koop altijd wat meer isolatieplaten en gipsplaten dan u denkt nodig te hebben. Als u een foutje maakt bij het op maat snijden, heeft u dan een voorraadje om op terug te vallen. De gesloten verpakkingen die u niet gebruikt heeft kunt u met het bonnetje vaak tot een maand na de aankoop nog retourneren.

Stap 1: het opmeten en uitrekenen van de lattenconstructie

U gaat zo meteen een lattenconstructie tegen de muur aanbrengen waartussen u de isolatieplaten gaat aanbrengen en waarop de gipsplaten worden bevestigd. Bekijk dus hoe breed en hoe lang de gipsplaten zijn die u heeft gekocht en reken uit waar de latten moeten komen. Trek 2 tot 4 centimeter af van de lengte, omdat u de latten tussen de vloer en het plafond gaat klemmen. Teken dit eventueel uit, zodat u zeker weet dat uw constructie en berekeningen correct zijn.

Stap 2: de horizontale balken plaatsen

Om contactgeluid te minimaliseren en om de muur ook weer gemakkelijk te kunnen verwijderen, klemt u de balken tussen de vloer en het plafond. Hiervoor maakt u een rand aan de boven- en onderkant van de muur van een dun strookje ondervloer met daar achter een aantal stroken vlokkenplaat. Maak deze zo dik dat de balken en netjes tussen geklemd kunnen worden en goed vast staan. Omdat deze rand veert zal u er geen schroeven of spijkers voor nodig hebben. Plaats de balken zo dat het vlokkenschuim er tussen kan worden geklemd. Het is ook geen slecht idee om stroken vlokkenplaat en ondervloer tussen de latten en de muur te plaatsen, zodat het hout geen contact maakt met de wand. En als u aan de onderkant van de balken een soortgelijke rand aanbrengt, dan weet u zeker dat het contactgeluid zo goed mogelijk zal worden gedempt.

Stap 3: de regels aanbrengen

Vervolgens kunt u de regels gaan aanbrengen op uw lattenconstructie. Deze worden onder andere gebruikt om de gipsplaten op vast te kunnen zetten. Daarom kunt u de afstand tussen de regels wederom beoordelen door te afmetingen van uw gipsplaten te nemen.

Tip: de meeste doe-het-zelvers nemen een hartafstand van 30 centimeter tussen zowel de horizontale balken als de verticale regels. Met deze afstanden kunt u de meeste standaard gipsplaten probleemloos plaatsen.

Stap 4: het aanbrengen van de vlokkenplaten

Met het isolatiemes kunt u de vlokkenplaten op maat snijden en tussen de regels plaatsen. Doe dit zo dat ze tussen de regels kunnen worden geklemd.

Tip: snijd uw vlokkenplaten eerst op maat voordat u de balken gaat plaatsen. U kunt de restjes dan gebruiken voor het maken van de onder- en bovenrand en voor het opvullen van de gaten tussen de balken en de muur.

Stap 5: het aanbrengen van de gipsplaten

Nu kunt u de gipsplaten gaan aanbrengen tegen de muur. Dit doet u met de speciale gipsplaatschroeven, want deze zullen niet roesten als u de muur gaat afwerken met pleister, behang of verf. Zorg er altijd voor dat de gipsplaten aan de boven- en onderkant niet in contact komen met het plafond en de vloer. Daardoor voorkomt u contactgeluiden.

Tip: voor een nog betere akoestische isolatie brengt u twee lagen gipsplaten aan. De eerste laag plaatst u dan dwars op de muur en de tweede laag verticaal.

Stap 6: het afwerken van de muur

Hierna kunt u de gipsplaten zoals gewenst afwerken. U kunt de naden opvullen met nadenvuller en de nieuwe muur schilderen. U kunt ook besluiten om de muur te stucen of te behangen. Wat ook uw keuze, het is wel verstandig om eerst een voorstrijkmiddel te gebruiken, zodat de gipsplaten minder absorberend worden.

Vergelijk offertes

Wilt u het aanbrengen van een akoestisch isolerende muur liever overlaten aan de specialisten? Dan wilt u ongetwijfeld een betrouwbare specialist vinden voor een mooie prijs. Via onze vergelijkingstool kan dat, want u ontvangt dan meerdere offertes die u met elkaar kunt vergelijken.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen