Veelgemaakte fouten dakisolatie

Aangezien warme lucht van nature stijgt, is het niet vreemd dat het dak één van de oppervlaktes is waar een woning de meeste warmte verliest. Veel mensen kiezen er daarom voor om in ieder geval het dak goed te isoleren is en de besparingen zijn zeker interessant te noemen. U kunt met een geïsoleerd dak gemakkelijk 25 procent van uw energierekening afhalen en op jaarbasis scheelt dit enorm. Daarnaast zal een goed geïsoleerd dak uw zolder ook veel minder snel opwarmen, wat in de zomermaanden een zeer gewenste bijkomstigheid is. Aangezien zoveel mensen u voorgingen, kunt u van hun veelgemaakte fouten alvast leren.

Het verkeerde oppervlak isoleren

Er zijn drie manieren waarop u uw dak kunt laten isoleren. Het is erg belangrijk dat u de juiste methode kiest, voor een zo goed mogelijk resultaat. Kijkt u allereerst naar de functie van uw zolder en vervolgens naar de kwaliteit van uw dakbedekking. De onderstaande voorbeelden lichten dit verder toe.

  • Het isoleren van de zoldervloer: verreweg de goedkoopste, gemakkelijkste en snelste methode is het isoleren van de zoldervloer. Dit wordt gedaan als de zolder niet verwarmd is en als deze niet in gebruik is. U kunt dit ook zelf uitvoeren. Bij de bouwmarkt zijn er voldoende materialen beschikbaar.
  • De koud dak methode: de meest gangbare methode is echter de koud dak methode. Het isolatiemateriaal wordt dan aan de binnenkant tegen het dak aangebracht. Dit is een goede methode voor een verwarmde zolder en ook al is het wat lastiger, u kunt het ook zelf uitvoeren. Vergeet niet een dampremmende folie te gebruiken en houd er rekening mee dat de ruimte enigszins kleiner zal worden.
  • De warm dak methode: bij deze methode wordt het isolatiemateriaal tegen de buitenkant van het dak aangebracht. Dit wordt eigenlijk alleen gedaan als het dak aan renovatie toe is en de dakbedekking toch al moet worden verwijderd. Het isoleren van het dak op deze manier wordt meestal uitbesteedt en is het duurste. Het resultaat is echter wel uitstekend.

De regionale overheden niet aanspreken

Misschien heeft u gehoord dat het budget voor de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis ondertussen is uitgeput. Er is dus geen landelijke subsidie meer beschikbaar voor het isoleren van uw dak. Het kan zijn dat deze in de toekomst weer wordt opgezet, maar daar is nog geen duidelijkheid over. Het is echter mogelijk dat uw regionale overheden, dus uw provincie en gemeente, een budget hebben opgesteld voor inwoners die dakisolatie uit laten voeren. Het is altijd verstandig om hier navraag naar te doen, want dit is geld waar u recht op heeft. Ga daarom naar uw gemeente- en provinciehuis of kijk online naar de informatie over regionale subsidies.

Alleen nadenken over de terugverdientijd

Als men over isolatie spreekt wordt er vaak direct uitgerekend wat de terugverdientijd is. Dit is ook logisch, want daarna kunt u beginnen met het maken van kale besparingen. Isoleren wordt wel eens omschreven als een betere investering dan een spaarrekening en hoe korter de terugverdientijd, hoe sneller de investering is afbetaald. Het is in het geval van dakisolatie niet verkeerd om ook te kijken naar de besparingen die u zal maken, want dit is wat u uiteindelijk terugkrijgt nadat de terugverdientijd is verstreken. Een voorbeeld maakt dit beter duidelijk. Gaat u uw zoldervloer laten isoleren, dan kunt u dit al binnen 3 jaar hebben terugverdiend. Hier krijgt u dan gemiddeld per vierkante meter geïsoleerd dakoppervlak €7,50 aan besparingen voor terug. Ook al is dit een uitstekende besparing, de warm dak methode levert u per vierkante meter jaarlijks bijna €10 op. De terugverdientijd is 6 jaar, dus dubbel. Het is aan u om te bepalen of u kiest voor een snelle terugverdientijd of een grotere besparing, maar neem alles in overweging voordat u een beslissing maakt.

Niet denken aan bescherming

Dakisolatie wordt vaak uitgevoerd met isolatiedekens van een minerale wol. Dit is een goedkoop isolatiemateriaal dat gemakkelijk aan te brengen is en dat bovendien ook akoestisch isoleert. Dat is bij een dak natuurlijk een handige bijkomstigheid. Ook doe-het-zelvers werken veel met minerale wol en vooral glaswol is dan erg populair. Vergeet u niet dat glaswol kleine vezels loslaat die uw huid kunnen gaan irriteren en die u problemen met de ogen en luchtwegen kunnen opleveren. Zorg er daarom altijd voor dat u, als u met glaswol aan de slag gaat, uw luchtwegen en ogen beschermt en dat u lange kleding en handschoenen draagt, vooral als u van plan bent het glaswol op maat te gaan snijden.

Vergeten de btw te controleren

De arbeidskosten voor isolatiewerkzaamheden worden belast met een lager btw-percentage. U betaalt namelijk geen 21 procent btw, maar 9 procent btw. De isolatiespecialist zou dit al op de offertes en eindfactuur verwerkt moeten hebben, dus controleer dit even. Let er wel op dat deze korting alleen geldt voor de kosten die de isolatiespecialist rekent voor de arbeid. De materialen worden wel gewoon met 21 procent btw belast.

Vergelijk offertes

Is dakisolatie iets dat u overweegt? Dan kunt u hier de eerste stap zetten en financiële informatie inwinnen voor het isoleren van uw dak. Via onze vergelijkingstool vraagt u bij een aantal dakisolatie experts tegelijkertijd een offerte op. Met deze offertes kunt u niet alleen de meest geschikte specialist uitkiezen, maar weet u ook zeker dat u nooit te veel betaalt.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen