KlussenKlussen

Draairichting deur veranderen

In sommige gevallen kan het logischer zijn als uw deur van draairichting zou veranderen. Dit betekent niet dat deze ineens naar buiten open gaat, in plaats van naar binnen, maar dat het handvat en de scharnieren naar de overkant worden geplaatst. Het is alleen mogelijk om de draairichting van een deur met een houten kozijn en met standaard scharnieren te veranderen. Als uw kozijn gemaakt is van staal of kunststof en uw deur heeft paumelle-scharnieren, dan is het veranderen van de draairichting eigenlijk niet mogelijk. Voldoet uw deur aan deze voorwaarden, dan kunt u het onderstaande stappenplan gebruiken om de draairichting van uw deur probleemloos om te zetten.

In deze kluswijzer:

Wat heeft u nodig?

Als u een ervaren doe-het-zelver bent, dan zal u de meeste van de onderstaande materialen en gereedschappen al in huis hebben. Een bezoekje aan de bouwmarkt kan echter geen kwaad en u kunt de onderstaande tabel dan gebruiken om uw boodschappenlijstje mee samen te stellen.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
3 scharnieren €3 per stuk Potlood €1
Schroeven €4 per 200 Rolmaat €10
Grondverf €25 per 750ml Steekbeitel €8
Lak €20 per 750 ml Hamer €10
Wig €2,50 per stuk
Boormachine €100
Drevel €6
Nijptang €12
Verfbenodigdheden €10

Stap 1: de deur verwijderen

Haal de pennen uit de scharnieren en til de deur uit de deurpost. U verwijdert nu ook de scharnieren van de deurpost en de deur, de deurklinken, het slot en de slotplaat indien nodig. Al het beslag moet van de deur worden verwijderd voordat u verder kunt naar de volgende stap.

Tip: het verwijderen van de scharnierpennen kan soms een pijnlijk klusje zijn. Gebruik daarom een drevel om deze eerst een stukje omhoog te tikken, pak de pen vast met een nijptang en tik met een hamer voorzichtig tegen de nijptang aan. Zo kunt u de pennen meestal zonder beschadigingen verwijderen.

Stap 2: controleer de scharnieren

Als de scharnieren nog gewoon goed zijn, ze zijn niet te veel uitgesleten of verbogen, dan kunt u deze in principe gewoon opnieuw gebruiken. Hetzelfde geldt voor de schroeven die u heeft verwijderd bij stap 1. Hebben de scharnieren echter betere dagen gezien, dan is het beter om ze nieuw te kopen. Scharnieren zijn niet erg duur.

Stap 3: de scharnieren aftekenen op het kozijn

Uw nieuwe of oude scharnieren moeten aan de andere kant van het kozijn weer worden geplaatst. U kunt dan rekening houden met de volgende regels.

  • Het onderste scharnier: 30 centimeter van de onderzijde.
  • Het bovenste scharnier: 12 centimeter van de bovenzijde.
  • Het middelste scharnier: exact in het midden van de andere twee.
  • Het is belangrijk dat de scharnierrand met 2 millimeter kan uitsteken van de kozijnrand.

Teken de plaats van de scharnieren af en controleer nog een laatste keer of uw plaatsing correct is.

Stap 4: de scharnieren aftekenen op de deur

Gebruik een aantal wiggen en zorg dat u de deur netjes in het kozijn plaatst. De regel is dan dat er 3 millimeter speling is tussen de bovenkant van de deur en de onderkant van het kozijn. Als de deur goed op zijn plaats staat en u bent er tevreden over, dan kunt u de plaats van de scharnieren aftekenen op de deur. Houd er rekening mee dat het scharnier met 1 millimeter moet uitsteken.

Stap 5: de uitsparingen uitbeitelen

Met een beitel haalt u nu de uitsparingen op de deur en het kozijn weg waar de scharnier in moet komen te liggen. Op die manier zal deze niet op de deur en het kozijn worden aangebracht, maar er in.

Tip: als u uw deur ook wilt schilderen, dan is dit het moment. U heeft alle aanpassingen gedaan, alleen het beslag is nog niet geplaatst. Doe dit ergens buiten of in een werkplaats, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over spetters. Ook afplakken is nu dus niet nodig. Zo heeft u gegarandeerd het beste resultaat.

Stap 6: de scharnieren bevestigen

Nu kunt u de scharnieren bevestigen op de daarvoor bestemde uitsparingen in de deur. De deur moet dan het scharnierblad met 2 knopen krijgen en het kozijn krijgt het scharnierblad met 3 knopen. U kunt de gaten even voorboren en de scharnieren vervolgens goed vastschroeven.

Tip: breng in het kozijn eerst alleen het bovenste en het onderste scharnier aan, het is dan gemakkelijker om de deur op te hangen.

Stap 7: de deur ophangen

Hang de deur op zijn plaats in de scharnieren en gebruik eventueel wiggen om deze op de plek te houden. U plaatst de scharnierpennen zo ook gemakkelijk in de scharnieren. Test de deur en bent u tevreden, dan kunt u het laatste scharnierblad op het kozijn ook aanbrengen en voorzien van een scharnierpen.

Tip: als u uw scharnieren hergebruikt, maak deze dan goed schoon. Verwijder verfresten en schuur ze even op. Op de pennen kunt u dan wat vet aanbrengen, zodat deze soepel kunnen lopen.

Stap 8: de afwerking

Als laatste zal u nog enige werkzaamheden moeten verrichten met betrekking tot de afwerking. Wilt u bijvoorbeeld dat uw deur een slot heeft, dan zal u deze moeten plaatsen. De deurklinken moeten uiteraard ook nog worden aangebracht en mogelijk wilt u een deurveer gebruiken zodat deze altijd automatisch sluit. Wanneer u alles weer heeft aangebracht, kunt u de deur in gebruik gaan nemen met de handige nieuwe draairichting. Waarschijnlijk zal u hier zelf eerst nog wel even aan moeten wennen.

Tip: lak droogt snel, maar het is pas na één tot twee weken kras- en stootvast. Als u uw deur ook geschilderd heeft, dan zal u tijdens deze periode dus extra moeten opletten dat u deze niet beschadigt.

Vergelijk offertes

Besteedt u de klus toch liever uit? Dan wilt u vast weten hoeveel de specialisten in uw omgeving hiervoor vragen. U kunt via onze vergelijkingstool offertes opvragen en gebruiken bij het vinden van de meest scherpe prijzen.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen