KlussenKlussen

Lekkage in je waterleiding is in vijf stappen zo gefikst

Het zal je maar gebeuren: een vochtplek op de muur of een plasje water op de vloer. Jij weet hoe laat het is. Grote kans dat je te maken hebt met een lekkage in je waterleiding. Een lekkage komt nooit op het goede moment, maar nu de zomer voor de deur staat wil je dit zo snel mogelijk gerepareerd hebben. Een waterleiding repareren doe je hopelijk niet iedere dag, maar in dit blog zal je een handig stappenplan aangereikt worden waardoor je deze reparatieklus gemakkelijk succesvol zelf kunt uitvoeren. Dit bespaart je ook nog geld.

In deze kluswijzer:

Waar zit de lekkage precies?

Je kunt wel random gaan plakken en kitten, maar als je niet op de plek zit waar het gat is repareer je helemaal niks. Een lek in de waterleiding is ontzettend vervelend, want alleen al het opsporen van de precieze locatie van het lek neemt al heel veel tijd in beslag. Zeker als je niet over professionele apparatuur beschikt, is dit een zware dobber. Het is echter wel noodzakelijk voor een succesvol afronden van je klus. Waterleidingen zijn weggewerkt in muren en vloeren, waardoor je moeilijk de lekkage kunt opsporen zonder het nodige sloop- en breekwerk te verrichten. Bij de zichtbare leidingen begin je daarom. Ga er met een droog doekje overheen en blijf hier roest of vocht op achter, dan is daar je lekkage. Controleer tevens de vertakkingen van je waterleidingen heel goed. Vaak ontstaan lekkages juist op de plekken, waar de leidingen zich vertakken. Houd er rekening mee dat de lekkage niet per se hoeft te zitten op de plekken waar vocht in je ruimte zit. Water zoekt de plek van de minste weerstand en dit is niet altijd de plek waar het lek ook is ontstaan.

Voorkomen ernstige waterschade

Wanneer je de lekkage in de waterleiding gedetecteerd hebt, dan moet je ervoor zorgen dat er zo min mogelijk waterschade kan plaatsvinden. Draai daarom altijd de hoofdkraan dicht als je een waterleiding gaat repareren. Vang het druppelende water op met emmers of doeken. Water kan flinke schade veroorzaken en bij een schadeclaim zal de verzekeraar altijd vragen welke maatregelen genomen zijn door jou. Als je bovenstaande stappen goed uitvoert, dan heb je kans dat je schade gewoon vergoed wordt. Voorkom dus hoge kosten door meteen in te grijpen.

De juiste materialen bij de hand hebben is wel zo handig

Na het opsporen van de lekkage en het uitdraaien van de hoofdkraan, kun je bijna beginnen aan het repareren van de leiding. Niets is echter zo hinderlijk als er gedurende een reparatieklus achter te komen dat je niet de juiste tools bij je hebt. Haal daarom eerst de benodigde materialen in huis. Deze bestaan uit:

  • Watervaste stift
  • Nieuwe knelkoppelingen
  • Koperen buizen
  • IJzerzaag
  • Rolmaat
  • Pijpensnijder
  • IJzervijl
  • Schuurpapier
  • Steeksleutel

Aan de slag

Wanneer je ook je gereedschap in huis hebt, dan kun je echt beginnen met de reparatie. Markeer eerst de bron van de lekkage nog eens. Zo weet je altijd welke deel van de leiding vervangen moet worden. Gebruik je ijzerzaag om de leiding door te snijden op de plek van je markeringen. Maak de afgezaagde uiteinden van de leiding glad met een ijzervijl. Bevestig de nieuwe knelkoppelingen op deze uiteinden. Tussen de knelkoppelingen komt de nieuwe buis. Meet met je rolmaat hoe lang die buis moet zijn. Neem hierbij een centimeter extra aan iedere kant, zodat de buis lang genoeg is voor in de koppelingen. Met een pijpensnijder snijd je de buis vervolgens op maat. De knelkoppelingen kun je na plaatsing van de koperen buis met een steeksleutel goed aandraaien. Op die manier is je waterleiding gerepareerd.

Nog niet gelukt?

Lukt het je echt niet om aan de hand van bovenstaand stappenplan je leiding te repareren, dan is het beter om niks te forceren en een expert erbij te roepen. Ook wanneer de bron van de lekkage in de muren of onder de vloer blijkt te zitten, kun je het beste professionele hulp inschakelen. Wanneer je op tijd actie onderneemt, dan kun je schade flink beperken. Een professioneel bedrijf doet vaak het lek opsporen en de leiding repareren tegen een en dezelfde prijs. Deze bedrijven maken gebruik van speciale lekdetectietechnieken, waardoor je niet in de muren of vloeren hoeft te breken of hakken. Daarnaast geeft een bedrijf advies voor het onderhoud van de waterleidingen, opdat een lekkage in de toekomst niet nog een keer voor kan komen.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons