KlussenKlussen

Stappenplan boerengootsteen

Overweeg je het transformeren van je landelijke keuken door er een landelijke gootsteen, oftewel een boerengootsteen, te plaatsen? Dan kun je dit zelf doen, maar ook het inhuren van een erkende specialist is een verstandig besluit. Welke keuze je maakt, hangt van je eigen persoonlijke wensen, behoeften en budget af. In de tekst die hieronder volgt kun je lezen wat de stappen zijn die je moet nemen om een boerengootsteen te plaatsen.

 

In deze kluswijzer:

Boerengootsteen plaatsen

Een boerengootsteen, ook wel een boerenspoelbak genoemd, is voornamelijk populair vanwege de diepe snede en de zichtbare voorkant. Het gaat om vrij grote spoelbakken gemaakt van koper, keramiek en roestvrij staal. Boerengootstenen spoelbakken hebben een moderne en strakke uitstraling en de sfeer is landelijk met een tikkeltje klassiek. Veel mensen denken zelf aan de slag te kunnen gaan met het plaatsen van een boerengootsteen, maar er komt van alles bij kijken. 

 

Voordelen en nadelen

Redenen om te investeren in een boerengootsteen zijn er meer dan genoeg. De grootste voordelen die komen kijken bij het plaatsen van een boerengootsteen zijn:

 • Je bespaart een hoop ruimte, vooral als je keuken compact is. Hierdoor wordt alle ongebruikte ruimte optimaal benut.
 • Een boerengootsteen brengt een landelijke stijl en klassieke uitstraling met zich mee.
 • Je kunt met z’n tweeën in de keuken werken, wat koken makkelijker maakt.

Er komen natuurlijk ook een aantal nadelen kijken bij een boerengootsteen. Denk zo onder andere aan de extra ruimte die de gootsteen in beslag neemt in tegenstelling tot standaard gootstenen. Daar komt nog bij dat je beperkt bent qua beweging en flexibiliteit.

 

Kosten

Als je een boerengootsteen wilt laten plaatsen, dan hoef je slechts de materialen te kopen. Voor een standaard boerengootsteen betaal je een paar honderd euro. Heb je de materialen zelf gekocht, maar wil je een expert inhuren voor de montage en aansluiting? Dan betaal je slechts voor de arbeidskosten. Je kunt uitgaan dat vakspecialisten die erkend en ervaren zijn gemiddeld € 35 tot € 65 per vierkante meter kosten.

 

Zelf doen of expert inhuren?

Lang niet iedereen is even handig. Heb je twee linkse handen of totaal geen ervaring in de technische wereld, laat de montage van een boerengootsteen dan liever aan een ervaren en erkend bedrijf die over de juiste kennis en academische achtergrond beschikt. Door een expert in te huren voor de boerengootsteen:

 • Je ontvangt professioneel advies.
 • Het werk wordt op correcte wijze gedaan.
 • Je bespaart tijd vanwege de efficiëntie.
 • Je hoeft geen gereedschappen te kopen.

 

De benodigdheden

Je gaat natuurlijk de materialen zelf in huis moeten halen, waaronder de boerengootsteen. Daarnaast heb je diverse gereedschappen nodig, waaronder een boormachine, een zaag, een hamer en nog veel meer. Beschik je niet over de juiste apparaten of gereedschappen, dan kun je altijd een expert inschakelen. Een expert beschikt over alle benodigdheden om de plaatsing geheel waar te maken.

 

Voorbereiding

Voordat je aan de slag gaat is een goede voorbereiding belangrijk. Denk zo aan het volledig ontruimen en schoonmaken van de ruimte en aan het in huis halen van alle benodigde materialen en gereedschappen. Het is daarnaast verstandig om te vragen of er iemand kan komen helpen. Het tillen van een boerengootsteen kan vrij zwaar zijn.

 

Stappenplan

Veel mensen willen graag een boerengootsteen plaatsen of laten plaatsen, maar als je zelf aan de slag wilt gaan dan ga je echter wel via een stappenplan moeten werken en de instructies nauwkeurig opvolgen. Je wilt immers dat er niets verkeerd gaat. Het stappenplan hieronder geeft duidelijk aan welke stappen je moet doorlopen om een boerengootsteen te plaatsen:

Stap 1: Check de huidige staat van de situatie.

Stap 2: Repareer eventuele oneffenheden en defecten.

Stap 3: Versterk de keukenkasten indien nodig.

Stap 4: Ondersteun de gootstenen.

Stap 5: Snij een deel van het aanrechtblad indien nodig.

Stap 6: Installeer de gootsteen.

Stap 7: Check of de gootsteen goed waterpas gemonteerd wordt.

Stap 8: Verf de kastjes en de muren opnieuw.

Stap 9: Pas de leidingen aan.

Stap 10: Werk de boerengootsteen netjes af.

 

Zaken waar je rekening mee moet houden

Een boerengootsteen kopen en plaatsen doe je niet zomaar; je gaat namelijk moeten denken aan verschillende zaken voordat je van start gaat. Je kunt hieronder nagaan wat enkele belangrijke zaken zijn waar je rekening mee moet houden:

 • Een boerensteengoot kan best veel wegen. Zorg ervoor dat je hulp hebt op de dag van de montage.
 • Schakel een landelijke specialist in als je op de kilometerkosten wilt besparen.
 • Onthoud dat je een tijdje zonder gootsteen zult zijn.
 • De kastjes gaan ook opnieuw geverfd moeten worden.
 • Wil je meer werkbladruimte creëren, plaats een keukeneilandspoelbak.

 

Besparen op de kosten

Het inschakelen van een specialist om je boerengootsteen te plaatsen en de materiaalkosten kunnen soms oplopen, afhankelijk van je eigen keuzes. Wil je de kosten zo laag mogelijk houden vanwege een beperkt budget? Dan kun je een kijkje nemen naar de onderstaande bespaartips:

 • Eerst een aantal offertes vergelijken met elkaar. Kies daar dan de goedkoopste deal uit.
 • Huur een specialist in uit je eigen buurt. Dichtbij gevestigde specialisten rekenen minder aan reiskosten.
 • Probeer eerst met de specialist over de prijs te onderhandelen voordat je akkoord gaat.
 • Check wat de mogelijkheden van kwantumkorting zijn.
 • Ga na of de vakspecialist nog meer klusjes kan uitvoeren.
 • Probeer een handje te helpen. Zo komen de kosten goedkoper uit.
 • Installeer de boerengootsteen zelf als je handig bent. Zo bespaar je tot wel 40% op de kosten.
 • Ga op zoek naar acties of aanbiedingen op een nieuwe boerengootsteen.

 

Offertes vergelijken

Ben je van plan om een boerengootsteen te laten plaatsen en wil je dit op een professionele wijze aanpakken? Vind dan eerst de beste vakspecialist door in je regio rond te kijken, door een aantal offertes op te vragen bij specialisten uit je omgeving en door de ontvangen offertes goed te bekijken en te vergelijken. Kies aan de hand van deze vergelijking welke offerte het beste past bij je budget, je wensen en je voorkeuren. Je kunt flink besparen door de deal te scoren met de beste kwaliteit tegen de laagste prijs.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons