KlussenKlussen

Hoe repareer ik een beschadigde gipswand?

Gipsplaten muren zijn vandaag de dag erg in trek. Dat komt doordat gips licht van gewicht is, gemakkelijk is om mee te werken en u er in een mum van tijd een scheidingsmuur van maakt. Voor doe-het-zelvers is gips dan ook een ideaal materiaal. Een groot nadeel van gips is echter dat het snel beschadigt. Gelukkig hoeft u in dat geval niet direct een nieuwe muur te plaatsen, maar kunt u de beschadiging ook zelf herstellen. Hier vindt u twee stappenplannen, voor het repareren van een gat en een hoek van een gipswand.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Wat heeft u nodig?

Voor deze klus heeft u natuurlijk bepaalde materialen en gereedschappen nodig. De onderstaande tabel geeft u een idee van wat u zal moeten aanschaffen, inclusief de prijs.

Materiaal Prijs Gereedschap Prijs
1 gipsplaat €3 per m2 Potlood €1
Gipsplaatschroeven €10 voor 500 Rolmaat €15
Muurvuller €6 per tube Boormachine €100
Latex €5 per liter Decoupeerzaag €80
Voorstrijkmiddel €25 voor 2,5 l Plamuurmes €5
Vuren lat €3 per lat Hobbymes €7
Kwast €5
Plantenspuit €3
Plakspaan €10
Winkelhaak €15
Leidingdetector huren €18 per dag
Leidingdetector kopen €50

Tip: het zou erg vervelend zijn dat u er tijdens de werkzaamheden achter komt dat u niet genoeg materialen heeft aangeschaft. Koop daarom altijd wat meer dan u denkt nodig te hebben en bewaar het bonnetje goed. Ongeopende verpakkingen kunt u bij de meeste bouwmarkten binnen 30 dagen terugbrengen en u krijgt uw geld terug.

Stappenplan gat in gipswand repareren

 1. Gebruik een winkelhaak en teken een nette rechthoek om het gat in de gipsplaat heen.
 2. Met een decoupeerzaag kunt u dit gat vervolgens uit de muur verwijderen. Er blijft dan een nieuw rechthoekig gat over waarmee u verder gaat werken.

Tip: controleer van tevoren dat er geen leidingen door de muur lopen op de plaats van uw beschadiging. U kunt hier een leidingdetector voor gebruiken, zodat u zeker weet dat u door te zagen geen ernstigere schade aanricht.

 1. Met een hobbymes schuint u de kanten van het gat af. Het is de bedoeling dat deze schuin naar binnen loopt, vergelijkbaar met een lijst om een schilderij.
 2. Meet de lengte van uw gat op, tel hier 5 centimeter bij op en zaag twee vuren latten af met die afmetingen.
 3. Plaats de latten achter de gipsplaat en achter uw gat. Ze moeten aan beide kanten met 2,5 centimeter uitsteken.
 4. Gebruik gipsplaatschroeven om de laten vast te zetten, want gewone schroeven kunnen gaan roesten als u de wand afwerkt.
 5. Neem de afmetingen op van het door u aangebrachte gat in uw muur.
 6. Pak de gipsplaat en snij hier een stuk uit met deze afmetingen. Hiervan maakt u de kanten ook schuin, zodat deze netjes in uw gat past.
 7. Plaats het plaatje dat u heeft uitgesneden in uw gat en zet deze aan de latjes vast met gipsplaatschroeven.
 8. Maak wat muurvuller aan of gebruik kant en klare muurvuller om de gaten en naden mee dicht te maken.
 9. Laat het goed drogen voordat u de reparatie glad schuurt.
 10. Eventueel herhaalt u deze behandeling totdat uw reparatie niet meer zichtbaar is. U kunt met uw vingers voelen of deze glad is geworden.
 11. Gebruik voorstrijkmiddel om de gerepareerde plek mee te behandelen voordat u deze verder afwerkt. Laat het voorstrijkmiddel goed drogen. Het gat in uw gipsmuur is nu gerepareerd.

Stappenplan beschadigde buitenhoek gipsvloer repareren

Het is ook mogelijk dat de hoek van uw gipsmuur is beschadigd. Het is heel gemakkelijk om hier iets tegenaan te stoten, bijvoorbeeld. Met het onderstaande stappenplan kunt u ook deze beschadiging gemakkelijk repareren.

 1. Gebruik een borstel of een kwast en maak het beschadigde deel van uw gipsmuur goed schoon en stofvrij.
 2. Gebruik een plantenspuit met water om de beschadiging vochtig te maken. Anders zal het gips de muurvuller te veel proberen op te zuigen.
 3. Maak muurvuller aan volgens de gebruiksaanwijzing of gebruik kant en klare muurvuller uit een tube.
 4. Pak een plakspaan en houd deze vlak tegen de muur over de beschadiging. Zorg ervoor dat deze een flink stuk uitsteekt.
 5. Gebruik de muurvuller om het gat tussen de spaan en de muur mee op te vullen. Hier gebruikt u het beste een plamuurmes voor.

Tip: als u de spaan en het plamuurmes tegelijkertijd met verticale bewegingen tegen de muur beweegt, dan krijgt u een veel vlakkere opvulling van uw beschadiging.

 1. Wanneer de muurvuller goed gedroogd is kunt u de plek schuren en afwerken.

Vergelijk offertes

Het repareren van een gipsplaat is niet erg lastig, maar het vergt tijd, geduld en kennis. Het is dus erg goed mogelijk dat u de klus liever uitbesteedt aan een specialist. Via onze gratis vergelijkingstool kunt u dan offertes opvragen. Maakt u hier een vergelijking van, dan weet u zeker dat u voor uw werkzaamheden nooit te veel zal betalen.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen