KlussenKlussen

Hoe maak ik een houtverbinding met deuvels?

Deuvels zijn kleine houten pluggen die u kunt gebruiken om twee planken netjes aan elkaar te bevestigen. Het werken met deuvels vergt nauwkeurigheid, maar het resultaat is meestal erg mooi. Dat komt doordat u de deuvels helemaal weg kunt werken en u hout gebruikt wat natuurlijk voor minimaal contrast zorgt. Wilt u deuvels gebruiken voor uw houtverbinding, dan zijn er twee methoden waarmee u dit kunt doen, namelijk open en blind. Hier vindt u voor beide methoden een stappenplan om u door de werkzaamheden heen te loodsen.

Wat heeft u nodig?

Allereerst zijn er een paar benodigdheden die u mogelijk moet aanschaffen. Het zijn er niet veel, en een aantal ervan heeft u mogelijk al, maar als u de onderstaande tabel gebruikt voor het samenstellen van uw boodschappenlijstje zal u zeker niets vergeten.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Deuvels €5 voor 40 Lijmklem €8
Houtlijm €5,50 per potje Boormachine €100
Houten hamer €13
Deuvel hulpstuksetje €10
Afstandsring

Tip: deuvels worden geleverd met 6mm, 8mm en 10mm dikte. U moet dus bepalen welke dikte u nodig heeft voor uw klus. Dit doet u door de dikte van het hout op te meten. Als deze lager is dan 18 millimeter, dan zijn deuvels van 6 mm voldoende. Is uw hout tussen de 18 en de 22 millimeter dik, dan gebruikt u deuvels met een dikte van 8 mm. Voor alles boven de 22 millimeter gebruikt u de dikste deuvels van 10 mm.

Stappenplan open deuvelverbinding maken

Deze methode is gemakkelijker, maar u ziet uiteindelijk de deuvels nog wel. Gaat u het hout verder afwerken, dan is dit uiteraard niet erg. Als u wilt dat de deuvels volledig uit het zicht blijven, dan kunt u beter de blinde methode gebruiken.

 1. Zet uw planken op de juiste manier en netjes aan elkaar vast met lijmklemmen.
 2. Teken de plekken af waar u de deuvels wilt gaan plaatsen. Dit is precies in het midden van het kopse deel en met een onderlinge afstand van 3 tot 4 centimeter.
 3. Boor op deze plaatsen loodrechte gaten in het hout. De lengte van deze gaten is iets minder dan de lengte van de deuvels.
 4. Verwijder de lijmklemmen en vul de gaten op met houtlijm.
 5. Klem de beide delen weer op elkaar en tik de deuvels voorzichtig in het hout met een houten hamer.
 6. Verwijder lijmresten direct met een doekje.
 7. Zet de verbinding weer goed vast met lijmklemmen, exact zoals u wilt dat het uithardt.
 8. Laat de houtlijm volledig uitharden. Meestal staat hier 24 uur voor.
 9. Schuur het nog uitstekende deel van de deuvels af en u bent klaar.

Tip: als u exact de juiste diepte wilt krijgen tijdens het boren van de gaten, dan kunt u hiervoor de afstandshouder van uw boormachine gebruiken. Ook een afstandsring kan u dan helpen. Heeft u deze beide niet ter beschikking, pak dan een plakbandje met een duidelijke kleur en draai deze om het boortje. Zo kunt u geen fouten maken.

Stappenplan blinde deuvelverbinding maken

 1. Teken de plaats van de deuvels af op één van de te verbinden delen. Houd dan een onderlinge afstand aan van tussen de 3 en 4 centimeter en gebruik de hartlijn exact in het midden van het kopse deel.
 2. Boor gaten op de plekken die u heeft afgetekend. Deze gaten moeten de helft van de lengte van de deuvels diep zijn en absoluut loodrecht zijn. Het beste gebruikt u hier dan een boormachinestandaard voor of vraagt u hulp.
 3. Doe de deuvelhulpstukken in de gaten.
 4. Plaats het te bevestigen andere stuk hout op de juiste plaats en tik er licht op met een hamer.
 5. Verwijder de te bevestigen plank. De deuvelhulpstukken hebben als het goed is een afdruk achtergelaten en dit zijn uw boorgaten.
 6. Boor wederom een aantal loodrechte gaten, dit keer een paar millimeter dieper dan de helft van de lengte van de deuvels.
 7. Vul de gaten op met houtlijm.
 8. Plaats de deuvels in de gaten en tik ze hier in met een houten hamer.
 9. Doe ook lijm op de vlakken tussen de deuvels.
 10. Plaats beide houten delen op elkaar.
 11. Gebruik een houten hamer om ze voorzichtig in elkaar te tikken.
 12. Verwijder lijmresten en klem de verbinding vast met lijmklemmen.
 13. Wacht tot de lijm volledig is gedroogd (meestal is dit 24 uur) en uw blinde deuvelverbinding is klaar.

Vergelijk offertes

Heeft u klusjes liggen in huis die u graag wilt uitbesteden aan een vakman? Dan kunt u via onze vergelijkingstool de beste specialist en de goedkoopste prijs uitkiezen. U geeft uw opdracht namelijk één keer door en u ontvangt hier snel een aantal offertes voor. De offertes legt u naast elkaar en u vindt ongetwijfeld een aanbieding die u niet voorbij kunt laten gaan.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen